• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İSTİB'de ceviz ve badem ticareti masaya yatırıldı
Ekonomi
Yayınlanma: 24 Kasım 2023 - 12:06

İSTİB'de ceviz ve badem ticareti masaya yatırıldı

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap: - "Üreticiler olarak şimdi bize düşen, üretim tekniklerimizi geliştirerek daha rekabetçi hale gelmektir"

Ekonomi
24 Kasım 2023 - 12:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İstanbul Ticaret Borsasının (İSTİB) düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarında bu ay ceviz ve badem üretimi ve ticareti ele alındı.

İSTİB'den yapılan açıklamaya göre, webinar ortamında gerçekleştirilen, “Ceviz ve Bademde Sorunlar ve Çözümler” başlıklı toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder ve Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek konuşmacı olarak katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, ithalat vergisinin artışıyla sektörün korunduğunu belirterek "Üreticiler olarak şimdi bize düşen, üretim tekniklerimizi geliştirerek daha rekabetçi hale gelmektir." ifadelerini kullandı.

Kasap, ceviz ve bademde ithalat vergisinin artışıyla sektörün sesine kulak verildiğini ve ulusal üretimi koruyan önemli bir adım atıldığını belirterek şöyle devam etti:

"Konulan vergi 2017 yılının çok gerisindedir ama yine de önemli bir adımdır. Şimdi de bizler sektör olarak, atalete kapılmadan harekete geçmeli ve üretim tekniklerimizi geliştirme, ürünümüzü daha katma değerli hale getirme, ileri teknoloji kullanma gibi adımları atmalı, üretim maliyetlerimizi düşürmeli, kalitemizi artırmalı ve daha rekabetçi hale gelmeliyiz."

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu ise ceviz ve badem üretiminin her geçen yıl arttığını vurgulayarak "Bu iki ürün ülkemizde yeni gelişiyor. 2018’den günümüze neredeyse yüzde 100’lük bir artışı yakaladık. Şimdilik ithalatçı konumundayız ama çok uzun olmayan bir sürede ihracatçı konuma geçeceğimize inanıyorum. Gerek üretici destekleri gerekse ithalat vergileri sayesinde bu hedefe ulaşacağız." dedi.

Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım da Adıyaman ve özellikle Kahta’nın badem üretimindeki başarısına dikkati çekerek başladığı konuşmada, bu başarının sürmesinin, ithalat vergilerinin artışına bağlı olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Badem üreticisini korumak ve badem üretimini devam ettirmek için badem ithalat gümrük vergilerinin 2017 yılı seviyesi olan yüzde 43,2’ye yükseltilmesi gerek. Ayrıca yurda kaçak yollarla giren bademin girişi kesinlikle engellenmeli, istismar edilen dâhilde işleme rejimi iptal edilmeli ve referans kıymet değerleri artmalı." değerlendirmesini yaptı.

Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder ise ceviz üretiminde Çin, ABD ve Şili gibi ülkelerin çok güçlü olduğuna vurgu yaptı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kaymakam Dalak'tan üreticiye destek
Kaymakam Dalak'tan üreticiye destek
İnegöl tarımı el birliği ile güçleniyor
İnegöl tarımı el birliği ile güçleniyor
AJet filosuna bir ayda 6 yeni uçak katıldı
AJet filosuna bir ayda 6 yeni uçak katıldı
Bursa Ticaret Borsası ile Gürsu Belediyesi genç kadın girişimciler için güçlerini birleştirdi
Bursa Ticaret Borsası ile Gürsu Belediyesi genç kadın girişimciler için güçlerini birleştirdi
Son Haberler
Ertek: "Altyapı yenileme çalışmaları eş zamanlı olarak sürüyor"
Ertek: "Altyapı yenileme çalışmaları eş zamanlı olarak sürüyor"
FIFA'dan Gaziantep FK'ya transfer yasağı cezası
FIFA'dan Gaziantep FK'ya transfer yasağı cezası
Akdeniz'de 'Özel Gereksinimli Bireyler ve Ev Yaşamı' paneli düzenlendi
Akdeniz'de 'Özel Gereksinimli Bireyler ve Ev Yaşamı' paneli...
Yüreğir'de kurban satış ve kesim yerleri belirlendi
Yüreğir'de kurban satış ve kesim yerleri belirlendi
Dolandırıcılıktan aranan şahıs yakalandı
Dolandırıcılıktan aranan şahıs yakalandı
"Gönül gözüyle" gören Sabri öğretmen emekliliğine rağmen öğrencilerinden kopamadı
"Gönül gözüyle" gören Sabri öğretmen emekliliğine rağmen öğrencilerinden kopamadı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi