• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İtalya ve İspanya, AB gündemindeki pek çok konuda benzer görüşlere sahip
Genel
Yayınlanma: 05 Nisan 2023 - 16:57

İtalya ve İspanya, AB gündemindeki pek çok konuda benzer görüşlere sahip

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni: - "İtalya ve İspanya'nın kendilerini aynı bakış açılarıyla karşı karşıya buldukları pek çok konu var" - İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: - "Avrupa'da göçmenler konusunda ilerlemeler kaydettik. Bu bir Avrupa sorunudur ve bir Avrupa çözümü gerekmektedir"

Genel
05 Nisan 2023 - 16:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği (AB) içinde düzensiz göç, rekabetçilik, mali kuralların belirlenmesi ve Ukrayna'ya destek gibi farklı konularda İspanya ile benzer görüşlere sahip olduklarını söyledi.

Meloni, konuk İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'i Roma'daki Chigi Sarayı'nın avlusunda resmi törenle karşıladı.

AB gündeminde yer alan düzensiz göç, yüksek enerji maliyetleri, mali politikaları, Ukrayna'daki savaş ile ikili ilişkileri ele alan iki başbakan yaklaşık iki saate yakın süren görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Ev sahibi Başbakan Meloni, İspanya ile stratejik ortaklıklarını artırmayı düşündüklerini belirterek, "İtalya ve İspanya'nın kendilerini aynı bakış açılarıyla karşı karşıya buldukları pek çok konu var. Son aylarda Avrupa Konseyinde farklı konularda sık sık birbirimize yakın olduğumuz hususlar söz konusu. Bu durum, İspanya'nın AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenmeye hazırlandığı evrede, bunun özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Avrupa'nın bu hassas dönemde, sorunlara etkili ve ivedi şekilde yanıtlar vermesi ihtiyacına binaen milletlerimiz arasındaki uyumun üzerinde durmanın önemli olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Meloni, düzensiz göç sorununun hem İtalya hem de İspanya için önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda Avrupa'da bir adım değişikliği olmasını dile getirdik. Avrupa, dış sınırlarının korunması hususuna daha dikkatle yaklaşıyor. Bu önemli adım olmakla beraber biz, bir sonraki Avrupa Konseyinde Kuzey Afrika ülkeleriyle temel yatırımlarda işbirliği yapmak da olmak üzere yapısal çözümler bulunması ve finansman sağlanmasına dair ilerlemeler kaydedileceği konusunda hemfikiriz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Meloni ayrıca Ukrayna'daki savaşı da ele aldıklarını ifade ederek, "Ukrayna Devlet Başkanı (Volodimir) Zelenskiy ve Ukrayna halkını 360 derecelik bir açıyla desteklemeyi sürdüreceğiz." dedi.

İtalya Başbakanı, Avrupa'da mali politikalarda istikrar yerine büyümeye odaklanılmasını istediklerini belirterek, "Bu reformu yıl sonuna kadar halletmenin gerekli olduğuna inanıyoruz. Sanchez'e ve İspanya'nın AB Dönem Başkanlığı'na bu amaç uğrunda tam desteğimizi vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Meloni, rekabetçilik konusunda da İspanya ile benzer düşündüklerini söyledi.

- "Avrupa'da göç konusunda ilerlemeler kaydettik"

Konuk Başbakan Pedro Sanchez de ülkesi İspanya'nın bir sonraki AB Dönem Başkanı olacağını hatırlatarak, İspanya'nın, bu dönemdeki önceliklerini Meloni'ye aktardığını anlattı.

İtalya ve İspanya'nın beraber çalıştığında güzel işler ortaya koyduğuna yönelik mesaj veren Sanchez, "Bizim bağlarımız güçlü ve canlı. Geçmişteki tek hatanın siyaseti bir rekabet alanı gibi görmek olduğuna inanıyorum. Pek çok şeyi paylaşmamız halinde Avrupa'nın daha güçlü olacağına inanıyorum." dedi.

Sanchez, İtalya ve İspanya'nın AB içindeki ortak sıkıntısı olan düzensiz göç konusunda da şunları kaydetti:

"Avrupa'da göçmenler konusunda ilerlemeler kaydettik. Bu bir Avrupa sorunudur ve bir Avrupa çözümü gerekmektedir. Bunun için uygun kaynağa ihtiyaç var. İtalya ve İspanya, bunun iç boyutunu daha az, dış boyutu olan göç kaynağı ve geçiş yapılan ülkeler hakkında daha fazla konuşmalılar. İtalya ve İspanya sınırlardan sorumlu ancak buna dayanışmayı da eklemek gerekiyor."

Sanchez, Avrupa'daki enerji maliyetlerine de değinerek, "Enerji maliyetleri sürdürülemez. Avrupa'da aileleri korumak için fiyatın belirlenmesine ilişkin elektrik piyasalarında reforma ihtiyacımız var ama aynı zamanda Avrupa'nın sanayisizleşmesine yönelik tehdit de kabul edilemez. Biz savaştan önce de fiyatların belirlenmesine ilişkin reform talebinde bulunuyorduk." yorumunu yaptı.

Başbakan Sanchez, rekabetçilik konusunda AB ve Çin merkezli firmalar arasında asimetrik bir durum olduğuna işaret ederek, "Avrupa, pazarlarını Çinli şirketlerin yatırımlarına açıyor ama bunu Çin'de Avrupalı şirketler için görmüyoruz. Çin'de ve ABD'de korumacı ticaret politikalarıyla karşılaşıyoruz. Avrupalılar olarak bunun üzerine düşünmeliyiz." dedi.

İspanya Başbakanı, AB'de mali yönetim kurallarının yeniden belirlenmesi ve bunun bu yıl içinde yapılması gerektiğini, daha fazla bekleyemeyeceklerini kaydetti.

Ukrayna'daki savaşa da değinen Sanchez, Ukrayna hükümetini askeri, siyasi ve ekonomik yönlerden desteklerini vurguladı.

Bu arada, iki başbakanın herhangi bir soru almadan basın açıklaması yapması dikkati çekti. Sağ siyasetten gelen Meloni ile sol siyasetten gelen Sanchez'in daha önce birbirlerini sert şekilde eleştirdikleri biliniyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Trendyol Süper Lig'de 34. ve son haftanın hakemleri belli oldu
Trendyol Süper Lig'de 34. ve son haftanın hakemleri belli oldu
ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i 24 Eylül'de Beyaz Saray'a davet etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i 24...
Tunceli için sağanak yağış uyarısı
Tunceli için sağanak yağış uyarısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "TDT Zirvesi'nde KKTC'nin temsil edilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "TDT Zirvesi'nde KKTC'nin temsil...
Muğla Büyükşehir Bisiklet Takımı Azerbaycan'da
Muğla Büyükşehir Bisiklet Takımı Azerbaycan'da
Yalova Altınova'da pansiyon yangını
Yalova Altınova'da pansiyon yangını

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi