• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı
Çevre
Yayınlanma: 01 Ağustos 2026 - 18:40
Güncelleme: 01 Ağustos 2026 - 23:16

İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı

İzmir'de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgar, orman yangını riskini yükseltirken, İzmir İtfaiyesi'nin bir haftalık bilançosu da dikkat çekti. 25 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında 566 yangına müdahale eden ekipler, 244 kurtarma operasyonuyla birlikte toplam 810 olaya koştu. Yangınların önemli bölümünü 193 olayla ot yangınları oluştururken, İzmir İtfaiyesi sigara izmariti, mangal ateşi, cam atıkları ve kıvılcım çıkaran çalışmaların büyük

Çevre
01 Ağustos 2026 - 18:40
Güncelleme: 01 Ağustos 2026 - 23:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı
İzmir'de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgar, orman yangını riskini yükseltirken, İzmir İtfaiyesi'nin bir haftalık bilançosu da dikkat çekti. 25 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında 566 yangına müdahale eden ekipler, 244 kurtarma operasyonuyla birlikte toplam 810 olaya koştu. Yangınların önemli bölümünü 193 olayla ot yangınları oluştururken, İzmir İtfaiyesi sigara izmariti, mangal ateşi, cam atıkları ve kıvılcım çıkaran çalışmaların büyük yangınlara yol açabileceğine dikkat çekerek vatandaşları daha dikkatli olmaya çağırdı. Yangınlarla mücadelede en etkili yöntemin, yangınları çıkmadan önlemek olduğu vurgulandı.

İzmir İtfaiyesi'nin 25 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasındaki çalışmalarında ekipler, 566 yangın ve 244 kurtarma operasyonu olmak üzere toplam 810 olaya müdahale etti. Yangınlarda 193 olayla ot yangınları ilk sırada yer alırken, kurtarma çalışmalarında 119 hayvanın imdadına itfaiye ekipleri yetişti. Veriler, sıcak ve kurak hava şartlarında yangın riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Artan yangın riskine karşı 7 gün 24 saat görev yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, muhtemel yangınlara hızlı müdahale için hazırlıklarını sürdürüyor, vatandaşlardan gelen tüm ihbarları titizlikle değerlendiriyor. Yetkililer, yangınla mücadelenin yalnızca çıkan yangınlara müdahale etmekten ibaret olmadığını, asıl önemli olanın yangınların çıkmasını önlemek olduğunu vurguluyor.

"Bir izmarit, bir kıvılcım büyük yangına dönüşebilir"

Sıcak havalarda kuru ot ve bitki örtüsünün kolayca tutuşabildiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman, özellikle sigara izmaritleri konusunda uyarıda bulundu. Karaman, sigara izmaritlerinin yere ya da araç camından dışarı atılmaması gerektiğini belirterek, "Cam şişe ve kırık camlar doğaya bırakılmamalı. Güneş ışınlarının etkisiyle bu tür atıklar yangın riskini artırabilir. Ormanlık alanlarda bırakılmamalı. Ayrıca, havai fişek, meşale ve benzeri ürünlerin yangın riski yüksek alanlarda kullanılmaması gerekiyor" dedi.

Mangal, semaver ve kamp ateşine dikkat

Karaman, ormanlık alanlarda ve yakın çevresinde ateş yakılmaması gerektiğinin altını çizerek, sıcak ve rüzgarlı havalarda mangal, semaver ve kamp ateşi kullanılmaması çağrısında bulundu. Anız ve bahçe atıklarının yakılmaması gerektiğini de belirten Karaman, küçük bir ateşin rüzgarın etkisiyle kısa sürede kontrol dışına çıkabileceğini söyledi.

Kaynak ve taşlama çalışmalarına ara verilmeli

Yangınların önemli nedenleri arasında kıvılcım çıkaran çalışmaların da bulunduğuna dikkat çeken Karaman, "Özellikle ormanlık alanlara ve kuru otların bulunduğu bölgelere yakın yerlerde kaynak, spiral, kesme ve metal işleri mümkünse ertelenmeli. Zorunlu çalışmalarda ise su tankeri veya yeterli su, yangın söndürücü ve çalışmayı takip edecek bir gözcünün hazır bulundurulması gerekir. Tarım makineleri de kuru otların bulunduğu alanlarda dikkatli kullanılmalı çünkü motor ve egzoz sıcaklığı kuru otları tutuşturabilir" dedi.

Araçlar da yangın riski oluşturabilir

Vatandaşların araç kullanırken de dikkatli olması gerektiğini belirten Karaman, araçların kuru otların üzerine park edilmemesi gerektiğini söyledi. Sıcak egzoz sisteminin kuru otları tutuşturabileceğine dikkat çeken Karaman, araçlardan sigara veya yanıcı maddelerin atılmaması ve mümkünse araçlarda yangın söndürücü bulundurulması çağrısında bulundu.

Evlerin çevresindeki kuru otlar temizlenmeli

Yangın riskinin yalnızca ormanlık alanlarla sınırlı olmadığını belirten Karaman, yerleşim yerlerinde de önlem alınması gerektiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Evlerin çevresindeki kuru ot ve çalılar temizlenmeli, çatı ve oluklarda biriken kuru yapraklar uzaklaştırılmalı. Bahçe hortumu ve su kaynakları kullanıma hazır tutulmalı. Odun, tüp ve diğer yanıcı malzemeler bina duvarlarından uzakta muhafaza edilmeli. Elektrik hatlarında sarkma veya kıvılcım fark edilmesi halinde vakit kaybetmeden ilgili elektrik dağıtım şirketine haber verilmeli. Arızalı elektrik ekipmanları kullanılmamalı. Jeneratör ve motorlu ekipmanlar kuru otlardan uzak alanlarda çalıştırılmalı. Yüksek sıcaklık ve kuvvetli rüzgârın görüldüğü günlerde çok daha dikkatli olunmalı."

"Piknik ve kamp planlarını erteleyelim"

Meteoroloji'nin aşırı sıcak ve kuvvetli rüzgar uyarılarının takip edilmesi gerektiğini belirten Karaman, yüksek riskli günlerde ormanlık alanlara giriş yasaklarına mutlaka uyulması gerektiğini ifade etti. Piknik ve kamp planlarının da riskli günlerde ertelenmesi gerektiğini dile getiren Karaman, çocukların ateşle oynamaması konusunda ailelere de dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

İtfaiye 7 gün 24 saat görevde

İzmir İtfaiyesi'nin muhtemel yangınlara karşı 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirten Karaman, yangın anında vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları şu sözlerle aktardı:

"Yangın veya duman gören vatandaşlar öncelikle güvenli bir noktaya geçerek vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramalı. Yangına bireysel olarak müdahale edilmemeli ve can güvenliği riske atılmamalı. Tahliye uyarıları da gecikmeden yerine getirilmeli. Yangınla mücadelede en önemli adımlardan biri yangının çıkmasını engellemektir. Bir sigara izmariti, bir cam parçası, bir kıvılcım ya da söndürülmemiş bir köz, yıllarca büyüyen ormanlarımızı tehdit edebilir. İzmir İtfaiyesi olarak 7 gün 24 saat görevimizin başındayız. Ancak ormanlarımızı korumak hepimizin sorumluluğu. Gelin, yangını söndürmek zorunda kalmadan önce çıkmasını hep birlikte engelleyelim."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Seydikemer'deki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Seydikemer'deki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu
Bodrum'da ot temizliği çalışmaları sürüyor
Bodrum'da ot temizliği çalışmaları sürüyor
Bakan Yumaklı: "Antalya, Kocaeli, ve Balıkesir'deki orman yangınları tamamen kontrol altına alındı"
Bakan Yumaklı: "Antalya, Kocaeli, ve Balıkesir'deki orman yangınları tamamen kontrol altına alındı"
Fırtınanın devirdiği ağaç nedeniyle yol trafiğe kapatıldı
Fırtınanın devirdiği ağaç nedeniyle yol trafiğe kapatıldı
Son Haberler
İl Milli Eğitim Müdürü Çakan, yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarını hafta sonunda da sürdürdü
İl Milli Eğitim Müdürü Çakan, yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarını...
Gümüşhane'de baraj gölüne düşen araçta 1 kişi öldü, arama çalışmaları sürüyor
Gümüşhane'de baraj gölüne düşen araçta 1 kişi öldü, arama...
11. Arnavutköy Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Serdar Yıldırım oldu
11. Arnavutköy Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Serdar Yıldırım...
Otomobil dereye uçtu: Sürücü hayatını kaybetti
Otomobil dereye uçtu: Sürücü hayatını kaybetti
Bayburt'un yöresel lezzetleri şeflerin yorumuyla hazırlandı
Bayburt'un yöresel lezzetleri şeflerin yorumuyla hazırlandı
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Seydikemer'deki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Seydikemer'deki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi