• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlandı
Genel
Yayınlanma: 28 Kasım 2024 - 14:04
Güncelleme: 28 Kasım 2024 - 14:49

İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlandı

28 Kasım İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104.yıl dönümü düzenlenen program ile kutlandı.

Genel
28 Kasım 2024 - 14:04
Güncelleme: 28 Kasım 2024 - 14:49
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı kutlandı
28 Kasım İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104.yıl dönümü düzenlenen program ile kutlandı.

Kutlama töreni İznik Kaymakamı Arif Karaman ve Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta tarafından çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta gerçekleştirdi.

Başkan Usta konuşmasında "Saygıdeğer Hemşerilerim, Güzel ilçemiz İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılını idrak ettiğimiz bu anlamlı günde, sizleri saygı ve sevgiyle ile selamlıyorum.

İznik, stratejik konumu nedeniyle 1918-1922 yılları arasında Milli Harekete yön veren çok önemli olayların yaşandığı yörelerden biri olmuştur. İstanbul'a yakınlığı, Anadolu'ya köprübaşı oluşu, kara ve deniz ulaşımına yakınlığı İznik'in stratejik önemini daha da arttırmaktaydı.

Bu sebeple İznik, İstanbul Hükümeti için çok önemliydi. Milli Mücadele döneminde Yunanlıların Anadolu'ya her an müdahale edebilme ihtimali nedeniyle İznik hep göz önünde olmuştur. İşte bu nedenledir ki; İznik iki kez işgal edilmiş, yakılıp yıkılmış, savaşın tüm acılarını çekmiştir.

Bundan 104 yıl önce 12 Temmuz 1920'de ilk kez düşman işgaline uğrayan ilçemiz, işgalcilerle çatışma öncesi ve çatışmalar sonrasında tamamen boşaltılmıştı. Günlerce süren çatışmalar sonunda 30 Eylül günü İznik düşman işgal kuvvetlerinden temizlenmiş ancak İşgal kuvvetleri Derbent yakınlarındaki Hıdırellez tepeyi kendilerine karargâh seçmişlerdi. 24 Kasım 1920'de ikinci kez düşman saldırısına hedef olan İznik'te 27-28 Kasım günleri kale içi ve dışında sokak sokak kanlı çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalara karşı kadını, erkeği, yaşlısı ve genci ile vatan topraklarımızın bağımsızlığı için büyük mücadeleler verilerek bu günlere gelindi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk o tarihten sonra İznik'e yolladığı telgrafta şu metni kaleme aldı: İznik Belediye Başkanlığına; "Milletimizin istiklal ve saadeti için istirahatını düşünmeyen ve düşman karşısında Anadolu'nun yorulmaz nöbetçisi olan İznik halkını samimiyetle selamlarım" notunu iletti. Bu cennet toprakların vatan olması için mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Kadir Koyutürk İlkokulu öğrencisi Ahmet Kerem Kılıç ve Alpaslan Ortaokulu öğrencisi Eylül Bayraktar törende İznik ile ilgili şiirlerini seslendirdiler. Program İznik Belediye çay bahçesinde verilen ikram ile son buldu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Fırtına çatıyı uçurdu, facianın eşiğinden dönüldü
Fırtına çatıyı uçurdu, facianın eşiğinden dönüldü
Elazığ'da ilçe müftüleri bir araya geldi
Elazığ'da ilçe müftüleri bir araya geldi
İzmir'de genç girişimcilerin inovatif projeleri 'Fikir Kampı'nda ödüllendirildi
İzmir'de genç girişimcilerin inovatif projeleri 'Fikir Kampı'nda...
Tamir edilen cep telefonunun bataryası patladı
Tamir edilen cep telefonunun bataryası patladı
Bakan Uraloğlu: " 2 bin 450 metre uzunluğundaki pisti 3 bin metreye uzatıyoruz"
Bakan Uraloğlu: " 2 bin 450 metre uzunluğundaki pisti 3 bin metreye...
Spor tesisleri personeline ilk yardım eğitimi verildi
Spor tesisleri personeline ilk yardım eğitimi verildi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi