• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kas ve iskelet sistemi ağrıları en çok ofis çalışanlarında görülüyor
Sağlık
Yayınlanma: 16 Ağustos 2023 - 11:07

Kas ve iskelet sistemi ağrıları en çok ofis çalışanlarında görülüyor

Medicana Sağlık Grubu Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı ve Ağrı Tıbbı (Algoloji) Uzmanı Prof. Dr. Figen Ayhan, kas ve iskelet sistemi ağrılarının en çok ofis çalışanlarında görüldüğünü ifade ederek, "Eklemlerinizi korumak için aşırı değil, akıllı çalışın" dedi.

Sağlık
16 Ağustos 2023 - 11:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Medicana Sağlık Grubu Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı ve Ağrı Tıbbı (Algoloji) Uzmanı Prof. Dr. Figen Ayhan, kas ve iskelet sistemi ağrılarının en çok ofis çalışanlarında görüldüğünü ifade ederek, "Eklemlerinizi korumak için aşırı değil, akıllı çalışın" dedi.

Uzmanlar, Kas ve iskelet sistemi ağrılarının sıklıkla görüldüğünü ve bu ağrıların birey yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getiriyor. Ayrıca uzmanlar, günlük hayatta aksamalara neden olan ağrıların çözümü için çareyi uzman hekimlerde aranması gerektiğini vurguluyor. Kas-iskelet kaynaklı ağrıların yaşa, cinsiyete ve hastanın geçmişteki ve mevcut özelliklerine göre değiştiğini ifade eden Medicana Sağlık Grubu Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı ve Ağrı Tıbbı (Algoloji) Uzmanı Prof. Dr. Figen Ayhan, kas ve iskelet sistemi ağrılarının en çok ofis çalışanlarında görüldüğünü ifade ediyor.

"Omurga ağrısı en çok ofis çalışanlarında görülüyor"

Genellikle ofis çalışanlarının, uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı olarak boyun ağrısı ve sırt ağrısı ile kendilerine başvurduğunu anlatan Ayhan, boyun fıtığına bağlı olarak boyun ağrısı şikayetlerinin de görüldüğünü belirtti. Teşhise giden yolda hastanın aktaracağı belirtilerin önemli olduğunu belirten Ayhan, şöyle devam etti:

"Boyun fıtığında ağrı sırta veya kola inebiliyor. Ellerde uyuşma, keçelenme, karıncalanma gibi nöropatik ağrı semptomlarına yol açabiliyor. Dikkati bir fizik muayene ve gerekli tetkiklerle altta yatan nedeni tespit edebiliyoruz. Sırt ağrısı boyun ağrısından bağımsız olarak da oluşabilir. Özellikle gençlerde skolyoz önemli bir sırt ağrısı nedeni olarak muayenede mutlaka yer almalı. Sırt bölgesine akciğer, safra kesesi, karaciğer ve mide gibi iç organlardan yansıyan ağrılar da görebiliyoruz. Çeşitli rahatsızlıklar da ağrıya neden olabiliyor."

Bel ağrıları iş gücü kayıplarına neden oluyor

Ayhan, bel ağrısının da en sık görülen omurga ağrıları arasında yer aldığını ve sıklıkla beden gücüyle çalışanlar ve uzun süre oturan yöneticilerde görüldüğünü söyledi. Ayhan, bel ağrısının iş gücü kaybı nedenleri arasında yer aldığına dikkati çekti. Ayhan, bel fıtığı, travma öyküsü, enfeksiyon, kanser ve romatizma gibi durumlar da bel ağrıları görüldüğünü ve bu durumlarda mutlaka ileri görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurulması gerektiğini anlattı.

"Eklem ağrıları en çok diz bölgesinde görülüyor"

Medicana International Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı ve Ağrı Tıbbı (Algoloji) Uzmanı Prof. Dr. F. Figen Ayhan, eklem ağrılarının da sıklıkla görülen kas ve iskelet ağrıları arasında yer aldığını söyledi. Romatizmal hastalıklarda el, ayaklar ve parmaklarda simetrik ağrılı şişlik görüldüğünü, kavrama ve yürümede güçlük yaşandığını belirten Ayhan, diz bölgesinde görülen ağrılara ise ayrı bir parantez açtı. Eklem ağrılarının en sık diz bölgesinde görüldüğünü anlatan Ayhan, "Mekanik diz ağrısı olarak özellikle genç ve spor yapanlarda eklem içi menisküs veya ön-çapraz bağ gibi yapılardan kaynaklanırken, yaşlı ve obezlerde en sık halk arasında kireçlenme olarak da bilinen osteoartrit nedenli oluyor. Omuz ağrısı günlük pratiğimizde en sık gördüğümüz ikinci eklem ağrısı nedeni. Özellikle spor salonlarında aşırı yüklenilen eklemlerde ve diyabetik hastalarda gördüğümüz tendon yırtıkları önemli omuz ağrısı nedenlerinden" dedi.

Kas ve iskelet ağrıları nasıl teşhis ediliyor?

Kas ve iskelet sistemi ağrılarının tanı ve tedavi sürecine ilişkin de bilgi veren Ayhan, teşhise giden yolda hastanın öyküsünü dikkatle dinlemenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Hastaya özel bireysel planlanmış sorularımızla büyük ölçüde ağrının türünü belirliyoruz. Fizik muayenede sadece ilgili bölgeyi değil, yansıyan ağrı ihtimali nedeniyle tüm omurgayı değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Ayhan, hastalığın teşhisi için yapılan testlere ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Kısa süreli hafif şiddetli ağrılarda tanısal testler istemeye gerek olmayabilir. Ancak hastada bir travmatik lezyon veya enfeksiyon veya romatizmal hastalık veya metabolik hastalık veya kanser metastaz şüphesi varsa daha ileri tetkik aşamasına geçiyoruz. Burada rutin kan biyokimya testlerinin ve tam kan sayımının yanı sıra şüpheli duruma göre romatizmal testler veya ürik asit veya idrar tetkiki gibi testleri isteyebiliriz. Uzun süreli ve ağrı kesici kullanımı gibi basit yöntemlerle geçmeyen ağrılarda ise görüntüleme yöntemlerine başvuruyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ayhan, kas ve iskelet ağrılarının tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli tedavilerin de uygulandığını aktardı. Ayhan, kuru iğneleme, eklem ve yumuşak doku enjeksiyonları, radyofrekans, ozon tedavileri, eklem-içi hyaluronik asit uygulamaları, anti-romatizmal tedaviler, gıda takviyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda tedavi yöntemi olduğunu belirtirken, klinik psikolog eşliğinde bilişsel-davranışsal terapilere de tedavi sürecinde başvurulabileceğini anlattı.

"Eklemlerinizi korumak için aşırı çalışmayın, akıllı çalışın"

Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Figen Ayhan, ağrının azalması için önerileri sıraladı. Ağrı yönetiminin nazik egzersizlerle başladığını belirten Ayhan, "Ağrıyı azaltmada doğru nefes almak ve nefese odaklanmak da öneriliyor. Ağrı tedavinizi konuşmak ve psikolog desteği kronik ağrıda özellikle önemli. Yine benzer hastalarla ağrı tecrübesini paylaşmak, hobiler geliştirerek sosyal aktivitelere katılmak, iyi bir uyku kalitesi yakalamak ve meditasyon gibi rahatlatıcı etkinliklere başvurmanın ağrıyı azaltmada etkisi olduğu görülmüştür" diye konuştu.

Ağrı ve stresin de ilişkili olduğunu belirten Ayhan, ağrı ile mücadele edenlere olumlu düşünmeleri, egzersiz yaptıkları aktif bir hayat sürmeleri, zararlı alışkanlıklardan vazgeçmelerini önerdi. Yoğun iş temposuna da işaret eden Ayhan, "Eklemlerinizi korumak için aşırı çalışmayın, akıllı çalışın" önerisinde bulundu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Son Haberler
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Muud'da dinleyiciler "Eşlik Et" özelliği ile şarkının sözlerine eşlik edebiliyor
Muud'da dinleyiciler "Eşlik Et" özelliği ile şarkının sözlerine eşlik edebiliyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi