• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Kastamonu'da "Şeyh Şab'an-ı Veli Sempozyumu" başladı
Eğitim
Yayınlanma: 15 Mayıs 2026 - 08:58
Güncelleme: 15 Mayıs 2026 - 09:01

Kastamonu'da "Şeyh Şab'an-ı Veli Sempozyumu" başladı

Kastamonu Üniversitesi'nde "Tasavuuf Ahlak ve Toplum Tarihi ve Güncel Yaklaşımlar" temalı 9. Şeyh Şab'an-ı Veli Sempozyumu başladı.

Eğitim
15 Mayıs 2026 - 08:58
Güncelleme: 15 Mayıs 2026 - 09:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kastamonu Üniversitesi'nde "Tasavuuf Ahlak ve Toplum Tarihi ve Güncel Yaklaşımlar" temalı 9. Şeyh Şab'an-ı Veli Sempozyumu başladı.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen IX. Uluslararası Şeyh Şab'an-ı Veli Sempozyumu, "Tasavvuf, Ahlak ve Toplum: Tarihi ve Güncel Yaklaşımlar" temasıyla gerçekleştiriliyor. Tasavvuf ve ahlak alanında akademik çalışmaları teşvik etmek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan sempozyumun açılış programı, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu'nda yapıldı. Sempozyum, Nasrullah Kadı Camii Başimamı Hafız Kahraman Şekercioğlu tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, tasavvufun, İslam'ın zahir ve batın yönünü birlikte ele alan; bilgi ile ahlakı, teori ile pratiği bütüncül şekilde değerlendiren bir düşünce sistemi olduğunu ifade etti. Tasavvuf adı altında ortaya çıkan ölçüsüz yorumlar, bilgisizlikler ve istismarların bu geleneğin yanlış anlaşılmasına sebep olduğunu belirten Rektör Topal, tasavvufun özünde peygamber Efendimiz'in ahlakını örnek alma çabası bulunduğunu dile getirdi.

Rektör Topal, "Tasavvuf, bizler için üsve-i hasene, yani en güzel örnek olan Yeygamber Efendimiz'i yakından tanıyabilme, O'nun şahsiyet ve ahlakını örnek alarak dini özüne ve ruhuna uygun bir şekilde yaşayabilme gayretidir" diye konuştu.

Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Eyyup Akdağ ise sempozyuma bu yıl yaklaşık 100 bildirinin kabul edildiğini belirterek, organizasyona olan ilginin her geçen yıl arttığını ifade etti. Tasavvufun güzel ahlak, takva, nefis terbiyesi ve kalbin arındırılması gibi kavramlarla tanımlandığını belirten Doç. Dr. Akdağ, bu anlayışın özünde insanın Allah'a yakınlaşma gayreti ve kulluk bilincinin bulunduğunu söyledi.

Doç. Dr. Akdağ, "Tasavvuf yolu; gösterişten uzak, ihlas ve takva üzerine kurulu bir eğitim anlayışıdır. İnsanın nefsini terbiye etmesini, dilini, gözünü, elini ve bütün davranışlarını kötülükten korumasını esas alır. Güzel ahlakı ve sevgiyi merkeze alan bu anlayış, bireyin hem kendisiyle hem toplumla hem de Rabbiyle sağlıklı bir ilişki kurmasını hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.

Modern dünyanın sunduğu maddi imkanlara rağmen insanlığın ciddi manevi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Akdağ, "Hız, tüketim ve yalnızlık ekseninde şekillenen modern hayat, insanın iç huzurunu tam anlamıyla karşılayamamaktadır. Bu noktada tasavvufun nefis muhasebesi, sevgi, merhamet, paylaşma ve hizmet anlayışıyla günümüz insanına önemli bir bakış açısı sunduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Sempozyumun açılış konferansı ise Prof. Dr. Kadir Özköse tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında tasavvufun sanat, medeniyet, kültür, ahlak ve irfanla iç içe geçmiş bir hakikat arayışı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özköse, tasavvufun İslam bilimleri içerisinde kimi çevrelerce benimsenen, kimi çevrelerce ise eleştirilen bir alan olduğunu ifade etti. Tasavvufun yalnızca teorik bilgiyi değil, ilham, keşif ve irfan yoluyla tevhidi anlamayı hedefleyen bir disiplin olduğunu söyleyen Özköse, tasavvufun sadece dünyadan uzaklaşma anlamına gelmediğini dile getirerek, kişinin iç dünyasında bulduğu huzuru dış dünyaya taşıyarak toplumsal barış ve selamete katkı sunmasının esas olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Rektör Topal, Özköse'ye plaket takdim etti. Programa, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin'in yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Nusaybin'de 100 yataklı öğretmenevi ve 24 derslikli kompleksi temeli atıldı
Nusaybin'de 100 yataklı öğretmenevi ve 24 derslikli kompleksi temeli atıldı
Yeşilyurt'ta öğrenciler "başarının sırrını" münazara ile tartıştı
Yeşilyurt'ta öğrenciler "başarının sırrını" münazara ile tartıştı
Üniversiteliler sahada sosyal hizmet eğitimi aldı
Üniversiteliler sahada sosyal hizmet eğitimi aldı
Geleceğin mühendisleri Ege'de buluştu
Geleceğin mühendisleri Ege'de buluştu
Son Haberler
Nusaybin'de 100 yataklı öğretmenevi ve 24 derslikli kompleksi temeli atıldı
Nusaybin'de 100 yataklı öğretmenevi ve 24 derslikli kompleksi temeli...
Tera'nın Proje GYF'sine yatırımcı ilgisi
Tera'nın Proje GYF'sine yatırımcı ilgisi
Muğla'da engellilere asker kınası gecesi düzenlendi
Muğla'da engellilere asker kınası gecesi düzenlendi
Bayburt'ta öğrencilerin bilim projeleri sergilenmeye devam ediyor
Bayburt'ta öğrencilerin bilim projeleri sergilenmeye devam ediyor
Garanti BBVA'ya 3 ödül birden
Garanti BBVA'ya 3 ödül birden
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik irtikap operasyonu: 7 gözaltı
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik irtikap operasyonu: 7 gözaltı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi