• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Katolik Kilisesine atanan 21 yeni kardinal için tören yapıldı
Genel
Yayınlanma: 30 Eylül 2023 - 16:38

Katolik Kilisesine atanan 21 yeni kardinal için tören yapıldı

Yeni kardinallerden 18'i bir sonraki Papalık Seçimi'nde oy kullanabilecek

Genel
30 Eylül 2023 - 16:38
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Katolik Kilisesi'nin merkezi Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus tarafından temmuz ayında kardinalliğe yükseltilen 21 din adamı için özel tören düzenlendi.

Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Meydanı'nda Papa Franciscus'un yönettiği törenle 21 yeni kardinale Katolik Kilisesi'nde sadece kardinallerin takabildiği kırmızı şapka ve altın yüzüklerini verildi.

Papa, yeni kardinallere hitaben yaptığı konuşmada, farklı milletlerden inananları bulunan kiliseyi farklı enstrümanların olduğu bir senfoni orkestrasına benzeterek, "Bazen tek başına, bazen bir başkasıyla, bazen de tüm toplulukla beraber katkısını sunduğu bir senfoni gibidir. Her ses, ortak plana katkıda bulunmalıdır. Çeşitlilik gereklidir ve kaçınılmazdır. Bu nedenle karşılıklı dinleme esastır. Her müzisyen diğerini dinlemelidir. Orkestra şefi de her senfoni icrasında bu tür mucizenin hizmetindedir." ifadelerini kullandı.

Bu arada Papa, yeni kardinaller için yapılan törene katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos ve İngiltere Kilisesi'nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ile de ayrı ayrı özel görüşmeler yaptı.

- Papa Franciscus, kendi döneminde 9. kez kardinal atadı

Bu kardinal atama töreniyle, Papa Franciscus, Katoliklerin ruhani liderliğine seçildiği 2013'ten bu yana Katolik Kilisesi'ne 9. kez kardinal atadı.

Son atamada, kardinal olan 21 isim, 4 kıta ve 15 farklı ülkeden geliyor.

21 yeni kardinalden 18'i, yaşlarının 80'in altında olması sebebiyle bir sonraki Kardinaller Meclisi'nin yaptığı Papalık Seçimi'nde (Konklav) oy kullanma hakkına sahip olacak.

Papa Franciscus'un bu son atamasıyla "Katolik Kilisesi'nin prensleri" olarak anılan kardinallerin sayısı da 242'ye çıktı. Bunlardan 137'si 80 yaş altında olduğu için bir sonraki Konklav'a katılabilecek.

Bu arada, Papa 6. Paulus'un 1975'te belirlediği esasa göre, papalık seçimlerine katılabilecek kardinal sayısı en fazla 120 ile sınırlandırılırken, Papa Franciscus'un son atamalarıyla bu sayının biraz üstüne çıkıldığı ancak bazı kardinallerin yaşının kısa süre sonra 80 olacak olması nedeniyle bu sayının 137'den 120'ye doğru gerileyeceği belirtiliyor.

Papalık seçimine katılabilecek konumda olan 137 seçici kardinalden; 99'u Papa Franciscus, 29'u Papa 16. Benediktus (2005-2013) ve 9'u da Papa 2. Ioannes Paulus (1978-2005) tarafından atanmıştı.

Katolik Kilisesi'nde kurallar gereği, "Papa" olarak seçilen bir kişi ölene dek görevde kalıyor. Papalar öldüğünde ya da en son 2013'te Papa 16. Benediktus'un istifasıyla yaşandığı gibi istisnai durumlarda "Papalık Seçimi" yapılıyor.

Papalık seçimine katılabilecek en az 115 en fazla 120 kardinal, Sistine Şapeli'nde yapılan ve dış dünya ile bağlantılarını kestikleri Kardinaller Meclisi'nde toplanıyor. Kardinaller arasındaki oylamada 3'te 2 çoğunluğu alan kardinal, yeni "Papa" olarak seçiliyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can kaybımız yok, çok şükür"
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can...
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
Antarktika Bilim Seferi'ne katılan öğrenciler, TEKNOFEST İzmir'de de birinci oldu
Antarktika Bilim Seferi'ne katılan öğrenciler, TEKNOFEST İzmir'de de birinci oldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi