• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Kazakistan'da halk nükleer enerji santrali inşası için sandık başında
Genel
Yayınlanma: 06 Ekim 2024 - 10:57
Güncelleme: 06 Ekim 2024 - 12:21

Kazakistan'da halk nükleer enerji santrali inşası için sandık başında

Kazakistan'da nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmemesinin belirleneceği referandum için oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı.

Genel
06 Ekim 2024 - 10:57
Güncelleme: 06 Ekim 2024 - 12:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kazakistan'da nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmemesinin belirleneceği referandum için oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in 2 Eylül'de nükleer enerji santrali için referandum yapılmasına ilişkin imzaladığı kararname çerçevesinde halk bugün sandık başına gidiyor. Ülkede nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmemesinin belirleneceği referandumda oy verme işlemi yerel saatle 07.00 itibarıyla başladı. Yurt dışında 74 olmak üzere toplam 10 bin 323 sandıkta 12 milyon 244 bin 683 oy kullanabilecek. "Kazakistan'da nükleer enerji santralinin inşa edilmesini destekliyor musunuz" sorusunun yöneltileceği referandumda seçmen "evet" ya da "hayır" cevabı verecek.

Oy verme işleminin saat 20.00'de sona ereceği referandum seçmenlerin yarısından fazlasının katılması halinde geçerli sayılacak. Nükleer enerji santrali inşası için en az 6 milyon 122 bin 342 seçmenin oy kullanması gerekiyor. Halkın nükleer enerji santrali inşasına "evet" demesi halinde santralin Kazakistan'ın güneyindeki Almatı bölgesinde Balhaş gölü yakınlarında inşa edilmesi bekleniyor.

Kazakistan'da nükleer enerji santrali tartışması

Kazakistan'da son yıllarda hükümetin, nükleer enerji santrali inşasına ilişkin açıklamaları kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Bazı uzmanlar, nükleer enerji santrali inşasının Kazakistan'ın güney bölgelerindeki enerji açığı sorununu gidereceği görüşünü paylaşırken, bazıları da santralin çevreye zarar vereceği görüşünde ısrar ediyor. Kazakistan makamlarına göre, 2023 yılında ülkenin güney bölgelerindeki elektrik enerjisi açığı 3,1 milyar kilovat saat olurken, bu açık kuzeyde üretilen elektrik enerjisiyle kapatılıyor. Ülkenin güneyinde yeni elektrik kaynaklarının devreye alınmaması halinde bu açığın yılda ortalama yüzde 3 artacağı ileri sürülüyor.

"Uzun vadeli milli çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak geleceği düşünmeliyiz"

Öte yandan nükleer enerji santrali konusunda son noktayı koymak için referanduma gitme kararı alan Cumhurbaşkanı Tokayev, "Uzun vadeli milli çıkarlarımızı ve ülkemizin özelliklerini göz önünde bulundurarak geleceği düşünmeliyiz. Dolayısıyla nükleer enerji santrali inşası konusunda iyi düşünülmüş bir karar verilmesi ve stratejik nitelikteki planların toplumda geniş bir şekilde tartışılması gerektiği konusunda her zaman ısrarcı oldum" ifadelerini kullanmıştı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Son Haberler
Tekirdağ'da suya yüzde 50 indirim müjdesi
Tekirdağ'da suya yüzde 50 indirim müjdesi
Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısında ölü sayısı 8'e yükseldi
Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısında ölü sayısı 8'e...
Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davasında ara karar: 4 sanığın tahliyesine karar verildi
Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davasında ara karar: 4 sanığın tahliyesine...
BARÜ'de Filistin'in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
BARÜ'de Filistin'in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
BARÜ, Türkiye'nin Sosyal Bilimler Festivali "Sosyalfest"te yerini aldı
BARÜ, Türkiye'nin Sosyal Bilimler Festivali "Sosyalfest"te...
Mersin'de incirin sezonu 80 lirayla kapatması üreticinin yüzünü güldürdü
Mersin'de incirin sezonu 80 lirayla kapatması üreticinin yüzünü güldürdü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi