• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar
Ekonomi
Yayınlanma: 16 Mart 2023 - 11:44
Güncelleme: 16 Mart 2023 - 11:44

Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar

Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan kekiğin dünya üretiminin yüzde 80'lik kısmını Türkiye karşılıyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, "Kekikte de ilk iki ayda 8 milyon dolarlık ihracatımız var. Orta vadede kekik ihracatını 150 milyon dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz." dedi.

Ekonomi
16 Mart 2023 - 11:44
Güncelleme: 16 Mart 2023 - 11:44
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan kekiğin dünya üretiminin yüzde 80'lik kısmını Türkiye karşılıyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, "Kekikte de ilk iki ayda 8 milyon dolarlık ihracatımız var. Orta vadede kekik ihracatını 150 milyon dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz." dedi.

Türkiye'nin kekik ihracatının tamamını gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri, bünyesinde kurulan "Baharat İhracatçıları Grubu", ana pazarı ABD'ye ihracatını artırmak için stratejilerini ve Türkiye'nin kekik üretimi hedeflerini masaya yatırdı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye'nin 2022 yılında 169 milyon dolarlık baharat ihraç ettiğini söyleyerek, "Bu ihracatın 116 milyon dolarlık kısmı Birliğimizce gerçekleştirildi. Türkiye geneli baharat ihracatımızın yüzde 31'ini kapsayan kekikte geçtiğimiz sene 54 milyon dolara ulaştık. 2023 yılı Ocak-Şubat dönemi baharat ihracatımız da 28 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kekikte de ilk iki ayda 8 milyon dolarlık ihracatımız var. Orta vadede kekik ihracatımızı 150 milyon dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz. 2022 yılında ABD, kekik ihracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimiz kritik bir pazar. ABD, baharat ihracatımızda 22 milyon dolarla, kekik ihracatımızda ise 10 milyon dolarla ana pazarımız" dedi.

Birlikte daha da güçleneceğiz

Türkiye'nin kekik ihracatının tamamının Ege'den yapıldığını vurgulayan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, "EİB olarak en fazla kafa yorduğumuz Yeşil Mutabakat regülasyonları, sürdürülebilirlik üretimden başlıyor. Türkiye baharat ihracatının büyük çoğunluğunu yapan firmalarımızla EİB bünyesinde oluşturduğumuz 'Baharat İhracatçıları Grubu' hem pazar stratejimizi güçlendirmede hem de karşılaşacağımız sorunlarımızı kökten çözmek için önemli bir adımdır. Kekik, defne ve adaçayı katma değerli ürünlerimiz. Aynı zamanda üretim ve ihracatta dünyadaki en büyük pay bizim. Türkiye'de 20 bin tonu aşan kekik üretiminin tamamına yakını ihraç ediliyor. Yeni kekik plantasyonlarıyla kısa vadede 25 bin ton, orta vadede 40 bin ton kekik üretebilecek potansiyeli barındırıyoruz" diye konuştu.

Üretici ile sıcak temas sağlanmalı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, dünya pazarlarına kaliteli ve standart üretim sunulması için kekik üreticilerinin desteklenmesi, daha bilinçli ve verimli bir şekilde ürünlerini hasat etmesi, çiftçilere eğitimlerin sıklaştırılması gerektiğine değindi. Öztürk; "Hem kekik bitkisi, kekik bitkisinin tarımında dikkate alınması gereken doğru uygulamaları anlatarak üretici ile sıcak temas sağlayacağımız üretici toplantıları, çalıştaylar ve eğitimlerimizi artırmamız hem de tv kanalları, sosyal medya ve dijital mecraları yoğun bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Uzun bir süredir kekik üretiminin yoğun olduğu bölgelerde çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Daha fazla çiftçiye ulaşabilmek amacıyla tematik bir TV kanalı ile iş birliği yaparak bir video serisi de hazırlamıştık. Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz ve Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliğimiz üyeleriyle oluşturduğumuz bu grupta sektörün tüm ortak sorunlarının hızlıca ele alınıp çözüme kavuşturulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslar kuracağız ve güncel gelişmeleri anlık olarak paylaşacağız" dedi.

Kekik özelinde bir aksiyon planı oluşturmamız gerekiyor

Başkan Öztürk, "Tohum fide tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Kınık'ta kurulacak Bitkisel Üretim Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, bütün dünyada gıdayla ilgili endişelerin arttığı bu dönemde, ülkemiz için büyük bir avantajımız. Kekikte dünyanın yüzde 75'ini, Türkiye'nin ise yüzde 85'ini üreten Denizli'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile yeni kekik üretim sahaları açıyoruz. Sürdürülebilir üretim odaklı projeler hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Üretici Kuruluşları, İl Tarım Müdürlükleri, Üniversiteler ve firmaları ortak paydada buluşturarak doğal kekik üretiminin arttırılması amaçlıyoruz. Kekik özelinde bir aksiyon planı oluşturmamız gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Üzümden önce yaprak kazandırdı
Üzümden önce yaprak kazandırdı
MediaMarkt, Anneler Günü alışveriş trendlerini açıkladı
MediaMarkt, Anneler Günü alışveriş trendlerini açıkladı
SGK Haftasında 'Sigorta ile iş güvende, işçi güvende; gelecek güvende' vurgusu yapılacak
SGK Haftasında 'Sigorta ile iş güvende, işçi güvende; gelecek güvende' vurgusu yapılacak
Kırklareli'nde tarımda hibe destekleri anlatıldı
Kırklareli'nde tarımda hibe destekleri anlatıldı
Son Haberler
Doğa dostu yalıtım malzemesi tasarladı, Yozgat'a dördüncülük ödülünü getirdi
Doğa dostu yalıtım malzemesi tasarladı, Yozgat'a dördüncülük...
ERVA Sporcusu Avrupa Şampiyonu oldu
ERVA Sporcusu Avrupa Şampiyonu oldu
Kalp krizi vakasına giden ambulansın anahtarı kayboldu, çağrılan ikinci ambulansla götürüldüğü hastanede öldü
Kalp krizi vakasına giden ambulansın anahtarı kayboldu, çağrılan...
Erciyes Üniversitesi atletlerinden 4 madalya
Erciyes Üniversitesi atletlerinden 4 madalya
Üzümden önce yaprak kazandırdı
Üzümden önce yaprak kazandırdı
Kayakla Atlama Dünya Kupası
Kayakla Atlama Dünya Kupası

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi