• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. KKTC Başbakanı Üstel'den AB'ye doğal gaz resti: "Bu projeyi hiçbir siyasi baskı durduramayacak"
Dünya
Yayınlanma: 15 Temmuz 2026 - 10:39
Güncelleme: 15 Temmuz 2026 - 11:22

KKTC Başbakanı Üstel'den AB'ye doğal gaz resti: "Bu projeyi hiçbir siyasi baskı durduramayacak"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın Türkiye ile KKTC arasında imzalanan doğal gaz boru hattı mutabakatına ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, "Hiçbir siyasi baskı veya tehdit bu projeyi durduramayacaktır. Kıbrıs Türk halkının refahını artıracak, enerji bağımsızlığını güçlendirecek ve gelecek nesillere daha güçlü bir ülke

Dünya
15 Temmuz 2026 - 10:39
Güncelleme: 15 Temmuz 2026 - 11:22
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın Türkiye ile KKTC arasında imzalanan doğal gaz boru hattı mutabakatına ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, "Hiçbir siyasi baskı veya tehdit bu projeyi durduramayacaktır. Kıbrıs Türk halkının refahını artıracak, enerji bağımsızlığını güçlendirecek ve gelecek nesillere daha güçlü bir ülke bırakacak her projeyi Türkiye ile tam bir dayanışma içinde hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın Türkiye ile KKTC arasında imzalanan doğal gaz boru hattı mutabakatına ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Başbakan Üstel, "Avrupa Birliği, yıllardır Kıbrıs meselesinde tarafsızlığını tamamen yitirmiş, yalnızca Rum tarafının tezlerini tekrar eden siyasi bir aktör haline gelmiştir. Bu nedenle Kıbrıs Türk halkının meşru hakları konusunda vereceği hiçbir siyasi mesajın bizim açımızdan bir hükmü bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

"Bize ne Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ne de Avrupa engel olabilir"

Türkiye ile daha önce enterkonnekte elektrik sistemi konusunda da protokol imzaladıklarını hatırlatan Üstel, fizibilite çalışmalarının tamamlanmasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin girişimleri nedeniyle projenin Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşletmecileri Ağı (ENTSO-E) onay sürecinde bekletildiğini belirtti. Üstel, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın çalışmalarıyla doğal gaz boru hattı projesi hayata geçirilecektir. Burada bize ne Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ne de Avrupa engel olabilir" dedi.

Kaja Kallas'ın açıklamalarının Kıbrıs Türk halkının egemenlik haklarını yok saydığını ifade eden Üstel, "Kıbrıs Türk halkının kendi ülkesinde, kendi topraklarında ve Anavatan Türkiye ile yapacağı enerji, altyapı ve ekonomik iş birliği anlaşmaları tamamen kendi egemenlik yetkisinin bir sonucudur. Bu konuda ne Avrupa Birliği'nin ne de başka herhangi bir tarafın onayına ihtiyaç vardır" değerlendirmesinde bulundu.

"Proje, enerji arz güvenliğini ve bölgesel refahı güçlendirecek stratejik bir adımdır"

Türkiye ile imzalanan doğal gaz mutabakatının Kıbrıs Türk halkının enerji güvenliğini ve ekonomik kalkınmasını hedeflediğini vurgulayan Üstel, "Bu proje hiçbir ülkeye karşı değildir, aksine Doğu Akdeniz'de istikrarı, enerji arz güvenliğini ve bölgesel refahı güçlendirecek stratejik bir adımdır" dedi.

Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının çatışma değil iş birliği unsuru olması gerektiğini belirten Üstel, Rum tarafına enerji konusunu siyasi gerilim aracı haline getirmemesi çağrısında bulundu. Rum yönetiminin uzlaşı yerine çatışmayı, iş birliği yerine ise şikayet siyasetini tercih ettiğini söyleyen Üstel, Avrupa Birliği kurumları üzerinden Kıbrıs Türk halkının kalkınmasını engellemeye yönelik girişimlerin sonuçsuz kalacağını ifade etti. Üstel, Avrupa Birliği'nin bölgede barış ve istikrar istiyorsa tek tarafın tezlerini savunmak yerine Kıbrıs Türk halkının varlığını, iradesini ve özden gelen haklarını da görmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamasının sonunda Türkiye ile yürütülen enerji, su, ulaştırma ve altyapı projelerinin kararlılıkla süreceğini kaydeden Üstel, "Doğal gaz boru hattı projesi bu vizyonun önemli bir parçasıdır ve hiçbir siyasi baskı veya tehdit bu projeyi durduramayacaktır. Kıbrıs Türk halkının refahını artıracak, enerji bağımsızlığını güçlendirecek ve gelecek nesillere daha güçlü bir ülke bırakacak her projeyi Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir dayanışma içinde hayata geçirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Tahran'ın kalbindeki meydana "tabutta yatan Trump" afişi asıldı
Tahran'ın kalbindeki meydana "tabutta yatan Trump" afişi asıldı
Ukrayna: "Karadeniz'de 20 düşman gemisi avlandı"
Ukrayna: "Karadeniz'de 20 düşman gemisi avlandı"
ABD, Hürmüz Boğazı girişindeki Büyük Tunb Adası'nı vurdu
ABD, Hürmüz Boğazı girişindeki Büyük Tunb Adası'nı vurdu
Kanada'da orman yangınları: Yük treni alevlerin arasında kaldı
Kanada'da orman yangınları: Yük treni alevlerin arasında kaldı
Son Haberler
Kelkit Çayı'nda kaybolan Esmanur için arama çalışmaları yeniden başladı
Kelkit Çayı'nda kaybolan Esmanur için arama çalışmaları yeniden...
Göç İdaresi Başkanlığından 15 Temmuz 'İrade Bizim Zafer Bizim' programı
Göç İdaresi Başkanlığından 15 Temmuz 'İrade Bizim Zafer Bizim'...
Elazığspor, Muhammed Demirci'yi renklerine bağladı
Elazığspor, Muhammed Demirci'yi renklerine bağladı
Demirini satmak için yaktıkları kanepe, 10 dönümlük tarlayı küle çevirdi
Demirini satmak için yaktıkları kanepe, 10 dönümlük tarlayı küle...
Zonguldak'ta yaşlı çiftin hayatını kaybettiği kazada tır şoförüne adli kontrol
Zonguldak'ta yaşlı çiftin hayatını kaybettiği kazada tır şoförüne...
Şehit aileleri ve gazilere vefa
Şehit aileleri ve gazilere vefa

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi