• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. KMÜ'de kanser hücrelerinin erken teşhisi için araştırma
Sağlık
Yayınlanma: 31 Temmuz 2023 - 16:10
Güncelleme: 31 Temmuz 2023 - 16:12

KMÜ'de kanser hücrelerinin erken teşhisi için araştırma

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) kanser türlerinin erken teşhisine yönelik hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Sağlık
31 Temmuz 2023 - 16:10
Güncelleme: 31 Temmuz 2023 - 16:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KMÜ'de kanser hücrelerinin erken teşhisi için araştırma
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) kanser türlerinin erken teşhisine yönelik hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Kamil Özdağ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Talaz'ın danışmanlığında ve Dr. Emel Karakılıç'ın yürütücülüğünde hazırlanan TÜBİTAK 2218 kodlu ''Tiyazolidin-4-on temelli heterosiklik bileşiklerin bazı metal tuzlarına ve aminoasitlere karşı floresans problara dönüştürülmesi ve bu sensör bileşiklerin bazı kanser hücre hatlarına karşı etkilerinin incelenmesi'' projesi desteklenmeye hak kazandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Oktay Talaz, tiyazolidin-4-on bileşiklerinin anti-diabetik (insülin-duyarlı) ilaçların yeni bir türü olduğunu ve güçlü aldoz-reduktaz önleyici özelliklerinden dolayı büyük önem taşıdığını belirtti.

Talaz, "Tiyazolidin-4-on bileşiklerinin antikanser, anti-HIV, antimalaryal, tüberküloz, antihistaminik, antikonvülsan, antibakteriyel ilaç hammaddesi olarak klinik araştırmaların çeşitli basamaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, tiyazolidin-4-on halkasının 2-, 3-, 4- ya da 5-konumlarındaki değişiklikler geniş bir biyolojik aktivite spektrumuna sahip yeni sentetik ürünlerin elde edilmesine imkan sağlamaktadır. Çok sayıda rapor yayımlanmış olmasına rağmen halen 4- tiyazolidinon bileşikleri için uygun sentetik protokollerin geliştirilmesi kimyagerler için önemli bir araştırma konusudur" dedi.

"Erken teşhis için önemli çalışma"

Çalışmada tiyazolidin-4-on türevli bileşiklerin sentezlenmesi ile hem temel kimya prensiplerini hem de floresans sensör bileşiklerinin geliştirilmesini birleştiren bir araştırma alanının ele alınacağını ifade eden Talaz, bunların yanı sıra bu çalışmanın yeni nesil sensör teknolojilerinin geliştirilmesi için önemli bir adım olabileceğinin ve çeşitli endüstriyel ve bilimsel alanlarda kullanılabilirliği olan yenilikçi çözümler sunabileceğinin düşünüldüğünü kaydetti. Talaz, "Sentezlenen bileşiklerin sensör özelliklerinden dolayı bazı kanser türlerinin erken teşhisi araştırılacaktır. Bileşiklerin, molekül yapısından dolayı da bazı kanser hücre hatlarına karşı anti kanser etkilerinin incelenmesi gerçekleştirilecektir" ifadelerini kullandı.

Rektör Gavgalı'dan tebrik

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, KMÜ'de yürütülmeye başlanan yeni projelerle hem bilime hem de gençlerin gelişimine katkı sunmaya devam ettiklerini belirtti. Gavgalı, "TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan proje dolayısıyla kıymetli hocalarımızı kutluyorum. Üniversitemizin her alanda yükselen başarı grafiği bizleri son derece mutlu etmektedir" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Son Haberler
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya neden oldu
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya...
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler sağlık kontrolünden geçirildi
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler...
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine...
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
IOM: Bu yıl en az 1200 Nijeryalı Sahra Çölü ve Akdeniz'de hayatını kaybetti
IOM: Bu yıl en az 1200 Nijeryalı Sahra Çölü ve Akdeniz'de hayatını kaybetti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi