• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Kore Gazisi Bokuman'a veda; 'İkinci Ayla' iddiası
Genel
Yayınlanma: 09 Ağustos 2023 - 13:23

Kore Gazisi Bokuman'a veda; 'İkinci Ayla' iddiası

Genel
09 Ağustos 2023 - 13:23
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kore Gazisi Bokuman'a veda; 'İkinci Ayla' iddiası
- KORE Gazisi Vasil Bokuman, Arnavutköy Profitis İlias Kilisesinde düzenlenen askeri tören ile son yolculuğuna uğurlandı. Bokuman'ın arkadaşı, "Kore dönüşünde 'Ayla' benzeri bir olayla karşılaşmıştı. Koreli bir çocuğu bavuluna koyup, gemiyle Türkiye'ye getirmek isterken yakalanmıştı" dedi.

94 yaşında yaşlılığa bağlı hastalıkları nedeniyle ölen Kore gazisi Vasil Bokuman, Beşiktaş Arnavutköy'de bulunan Profitis İlias Kilisesi'nde tören düzenlendi. Vasil Bokuman'ın tabutu Türk bayrağı ile sarıldı.

1950 yılında, 1'inci Kore Tugayı Topçu Taburunda, savaşın önemli Komutanlarından Üsteğmen Mehmet Gönenç'in askerlerinden olan Vasıl Bokuman'ın cenaze törenine Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Woo Sung Lee, İstanbul Garnizon Komutanlığı adına Tuğgeneral İlker Öztürk, Gaziler Derneği üyeleri ve çok sayıda askeri personel katıldı.  Tören sonrası Kore Gazisi Vasil Bokuman'ın cenazesi defnedilmek üzere Profitis İlias Rum Ortodoks Mezarlığı'na götürüldü.

"KORE DÖNÜŞÜNDE 'AYLA' BENZERİ BİR OLAYLA KARŞILAŞMIŞTI"

Tören sonrası konuşan Kore gazisi Zafer Murat Çetintaş, "Diğer Kore gazilerimiz gibi önemli. Çünkü onun bir tarafı da Ortodoks olmasıydı. Bu ülkenin yurttaşlarından biriydi ve bu ülkeyi çok seviyordu. 'Ben öz Türk'üm.' diyordu. Ortodoks olması bir şey ifade etmiyordu. Kore'de Türkler için Türklerle birlikte savaştılar. Yaşadığı birçok şeyi bana anlatıyordu, bunlardan en önemlisi Kore dönüşünde 'Ayla' benzeri bir olayla karşılaşmıştı. Koreli bir çocuğu bavuluna koyup, gemiyle Türkiye'ye getirmek isterken yakalanmıştı. Yakalandığında da Ankara ve İstanbul'da ne yapacaklarını düşünürlerken 1950'li yılların Yunan Kraliçesi o çocuğu himayesine aldı ve bir yaşamı kurtarmış oldu. O çocukla da zaman zaman görüşüyorlardı. Kendisi aynı zamanda Yunanistan vatandaşıydı, orada da bir süre yaşayıp oradan da emekli olmuştu. Kunu-ri ve Kumyangjang savaşında savaşmış onurlu bir askerdi. Meşhur topçu Mehmet Üsteğmen'in birliğinde bir kaybolan arkadaşını arama talimatı verilen ve geriye o arkadaşını aramaya giderken Mehmet Üsteğmen, Kuzey Kore tarafından kuşatılınca buranın bombalanması gerektiğini ifade edip kendisi, askerleri ve Kuzey Korelilerle birlikte bombalanma emrini verince hepsi vefat etti. Ancak Vasil, arkadaşını aramak için geri döndüğü için kurtulmuştu. Bu nedenle her zaman 'Ben geriye arkadaşımı aramaya gitmeseydim. Ben de yok olup gidecektim' derdi" diye konuştu.

'SİZ ASKERLİK Mİ YAPTINIZ, BİZ NELER GÖRDÜK.'

Bokuman'ın yeğeni Sofia Özer Bokuman ise, "Yaşadıklarını, her şeyi anlatırdı bize. Çok iyi neşeli bir insandı.  Benim oğlum askere gidecekti, Çanakkale'de ona 'Siz askerlik mi yaptınız, biz neler gördük.' diye hep anlatırdı" dedi.

Cenaze törenine katılan İstanbul Kore Cumhuriyeti Başkonsolosu Woo Sung Lee de, "İlk önce yakınlarına baş sağlığı dilemek istiyoruz. Kore savaşı zamanında Türkiye Kore'ye yaklaşık 20 bin genç asker göndermişti. Ve Kore'de özgürlük için, demokrasi için, bizim için savaşmıştı. O yüzden Türkiye bizim için en önemli kardeş ülkedir, kan kardeşidir. Biz Kore halkı olarak, Türk gençlerinin bizim için verdiği bu yüce fedakarlığı hiçbir zaman unutmadı ve ileride de hiçbir zaman unutmayacağız" şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAF)

 


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Başkan Büyükkılıç, Bakan Gürlek'i ağırladı: "Kayseri, bir cazibe merkezi"
Başkan Büyükkılıç, Bakan Gürlek'i ağırladı: "Kayseri,...
Eskişehir'de 'Gençlik Haftası' coşkusu
Eskişehir'de 'Gençlik Haftası' coşkusu
Erzincan'da Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclis Toplantısı yapıldı
Erzincan'da Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclis Toplantısı...
Meyve yüklü kamyon devrildi
Meyve yüklü kamyon devrildi
Sivas'ta dere taştı: Sera ve bahçeler sular altında kaldı
Sivas'ta dere taştı: Sera ve bahçeler sular altında kaldı
Uşakspor kadroyu kurdu
Uşakspor kadroyu kurdu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi