• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Köy sakinleri eylem yaptı...Köylerinde mermer ocağı istemiyorlar
Çevre
Yayınlanma: 29 Ağustos 2023 - 11:38
Güncelleme: 29 Ağustos 2023 - 11:38

Köy sakinleri eylem yaptı...Köylerinde mermer ocağı istemiyorlar

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Firoz köyünün yakınlarına yapılmak istenen mermer ocağına karşı köy sakinleri eylem yaptı. Köylüler, doğanın bozulmasını istemediklerini dile getirdi.

Çevre
29 Ağustos 2023 - 11:38
Güncelleme: 29 Ağustos 2023 - 11:38
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Firoz köyünün yakınlarına yapılmak istenen mermer ocağına karşı köy sakinleri eylem yaptı. Köylüler, doğanın bozulmasını istemediklerini dile getirdi.

Bursa'nın Orhaneli ilçesi bağlı Firoz köyüne 300 metre kala bir firma tarafından mermer ocağı yapılacağını duyan köylüler eylem yaparak bu karardan dönülmesini istedi. 24,35 hektarlık alanda mermer ocağı faaliyetlerinin yürütülmesi için izin alan madencilik firmasına köylüler ve Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) tarafından dava açıldı.

Firoz köyünde yapılan basın açıklamasında konuşan DOĞADER'den Murat Demir, "Bugün burada köyümüzü tehdit eden mermer ocağının yapılmasını engellemek için toplandık. DOĞADER olarak Firoz köyü sakinlerine desteğe geldik. Daha önceden de yapmış olduğumuz konuşmalarda da ifade ettiğimiz gibi buraya maden ocağı yapılırsa burada bulunan yeşil alan yok olacak" dedi.

"Maden ocağı buraya yapılırsa buradaki patlamalardan, çalışmalardan, kamyonetlerin gidişlerinden Firoz köyü tozun, toprağın, pisliğin içinde kalacak" diyen Demir, "Firoz köyü sakinlerine soruyoruz 'sizler bu madeni istiyor musunuz' onlarda istemiyoruz diyorlar. Keles aksının hemen hemen her tarafı köstebek yuvası gibi maden ve mermer ocakları tarafından talan edildi. Bir cep telefonu ile haritalardan baktığınız zaman buraya beyaz bir şekilde görüyorsunuz. Her taraf delik deşik, burası Bursa'nın su havzasıdır. Hemen alt tarafımızdan akan Kocasu çayı ilerleyen zamanlarda Bursa'nın su ihtiyacını karşılayacak Çınarcık Barajı'nın en önemli su kaynaklarından bir tanesidir. Buradaki bütün moloz, hafriyat Kocasu çayına dökülecektir. Biz burada bu faaliyetin yapılmasını istemediğimiz için köy halkı ile birlikte dava açtık. Yetkililere sesleniyoruz, dava sonuçlanana kadar burada madencilik faaliyetlerinin yapılmamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Madencilik firmasının 24.35 hektarlık alan için ruhsat başvurusunda bulunduğunu belirten Demir, "Neden 24.35? Çünkü 25 hektarlık alan başvurusunda bulunursa Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna tabi tutulacağı için. ÇED raporu alacağı için 24.35 hektarlık alan başvurusunda bulunmuşlar. Yetkililere sesleniyoruz lütfen buradaki faaliyeti çevre etki değerlendirme raporuna tabi tutsunlar, şart koysunlar. Burada bu faaliyet çevreye zarar verecektir" diye konuştu.

Firoz köyünde büyüyen Avukat Elif Aslan, "Bu köy Bursa'nın değil, Türkiye'nin nadide köylerindendir. Bu köyde hiçbir yerde yapılmayan sosyo-kültürel aktiviteler devam ediyor. Bu köyde bayramlarda, düğünlerde herkes geleneklerine sahip çıkıyor. Yüzyıllardır bu geleneklere sahip çıkılmasının bir nedeni varsa oda bu topraklara gelen temiz sudur. Bunun için burada başta İstanbul, Bursa Baroları olmak üzere, Türkiye Barolar birliğine sesleniyorum, Ha burada yangın çıkmış topraklar çöl olmuş, ha birileri para kazanacak diye köy yok edilmiş hiçbir farkı yok. Biz burada göğsümüz dik bir şekilde duruyoruz. Biz bu mermer ocağını yaptırmayız. Birileri para kazanacak diye benim babaannemin, dedemin, ninelerimin toprakları kirletilmeyecek, bu köy yüzyıllardır nasıl geliyorsa gelişerek, büyüyerek aynı şekilde devam edecek. Sen nerede mermerini yapıyorsan yap ama bizim köyümüzü yok edemeyeceksin" dedi.

Bir köy sakini, "Ben 77 yaşındayım. Bu köye 12 yaşımda geldim, o günden beri bu köydeyimdir. Bu köyde büyüdük yetiştik, şuanda yine buradayız. Hemen 50 metre ileride benim arılarım var, burada mermer ocağı başlarda benim arılarım tozdan, dumandan etkilenecekler. Bizim burada arıcılık yapabilmemiz için doğanın bozulmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Diğer köylüler de arıcılık, tarım, ve hayvancılık yaptıkları köylerinin kirletilmemesi için mermer ocağını istemediklerini dile getirdiler.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Bayrama sayılı günler kala Sorgun canlı hayvan pazarında hareketlilik yaşandı
Bayrama sayılı günler kala Sorgun canlı hayvan pazarında hareketlilik yaşandı
Rüzgarda devrilen ağaç park halindeki araçlara zarar verdi
Rüzgarda devrilen ağaç park halindeki araçlara zarar verdi
Siverek'te gelincik tarlaları binlerce kişinin uğrak noktası haline geldi
Siverek'te gelincik tarlaları binlerce kişinin uğrak noktası haline geldi
Son Haberler
Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda nisanda 35 binin üzerinde yolcuya hizmet verildi
Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda nisanda 35 binin üzerinde...
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Sivrihisar'daki sağlık kuruluşlarını ziyaret ettiler
Sivrihisar'daki sağlık kuruluşlarını ziyaret ettiler

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi