• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Kurbanlıklar sucuk oldu
Haberler
Yayınlanma: 29 Mayıs 2026 - 13:07
Güncelleme: 29 Mayıs 2026 - 13:09

Kurbanlıklar sucuk oldu

Kayseri'de kurban ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, evlik sucuk yapımı için kasapların yolunu tuttu.

Haberler
29 Mayıs 2026 - 13:07
Güncelleme: 29 Mayıs 2026 - 13:09
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kayseri'de kurban ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, evlik sucuk yapımı için kasapların yolunu tuttu.

Kayseri'de Kurban Bayramı'nda ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, daha sonrasında geleneksel hale gelen evlik sucuk yapımı için kasapların yolunu tuttu. Vatandaşların kasaplara getirdiği etler çekilip baharatlarla harmanlandıktan sonra yerli bağırsaklara doldurularak evlik sucuk olarak tüketime hazır halde kendilerine teslim ediliyor. Yapılan evlik sucuklarla ilgili bilgi veren 40 yıllık kasap Mehmet Dayıoğlu, "Öncelikle bütün İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutlarım. Kurbanda bizim Kayseri'mizde dağıtılacak etler dağıtıldıktan sonra evine ayıracağı bölümlerini de ayrılır, geriye kalan bölümlerini araya gitmesin amacı ile sucuk yaparlar. Bu gelenek olarak yıllardan beri böyledir. Vatandaşların bize getirdikleri etlerini güzel harmanladığımız baharatlarımızla, özellikle kendi karışımımızla harmanlarız, çekeriz ve yoğururuz. Ondan sonra dolum aşamasına geçeriz. Güzelce doldururuz yerli bağırsaklara, hakiki gerçek salamura bağırsaklarla. Bunlara doldururuz sonrasında da herkese teslim ederiz. Yani kurbanda geleneksel olarak Kayseri'mizin adeti budur. Kendi etinden kurbanda sucuk yapmayı tercih ederler. Bir müddet de bunu tüketirler. Fakat işte son zamanlarda, son yıllarda bayram yaza geldiğinden dolayı etleri ekşitip getiriyorlar. Evde yoğuruyorlar. Bundan yana da yaklaşık 3-4 yıldır sucuk içi olarak almıyoruz. Eti et olarak alıyoruz, biz burada yoğrumunu yaparak soğuk zincirde, soğuk hava depolarımızda muhafaza edip o şekilde teslim ediyoruz ki ekşimemesi için" dedi.

Dayıoğlu, evlik sucuğun mevsimlere göre kurutma talimatı olduğunu söyleyerek, "Bizim kurutma talimatımız var. Mevsimsel olarak değişiyor bu. Yazın farklı, kışın farklı. O kurutma talimatlarımızı veriyoruz ona göre yaptırıyoruz. Kışın farklı yani olarak güneşte kurutabilirler ama yazın öyle olmuyor. Yazın güneşe falan çıkarttıklarında ekşir. Geceleri kurutturuyoruz 3-4 gün, gece balkonlara astırıyoruz. Bir gün sonra akşam misal olarak her bir boğuma çatal batırmalarını istiyoruz ki hava alsın bir an önce kurusun diye. 3 gün 4 gün gece asıldıktan sonra en son gün nemli olarak dolaptan çıktığında oklavayla üzerinden geçmeleri lazım, sıkıştırmaları lazım ki kimyasal maddeler olmadığından dağılmaması için. Onları bildiriyoruz insanlara. Elimizden geldiğince profesyonel destek vermeye çalışıyoruz. Genelde sığır etleri, büyükbaş hayvanlar Kayseri'mizde o şekilde değerlendiriliyor. Bir bölümü de dağıtılır. Kayseri'mizdeki gelenek böyledir" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Osmaniye'de orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor
Osmaniye'de orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor
Başkan Taban yerel basın temsilcileriyle buluştu
Başkan Taban yerel basın temsilcileriyle buluştu
2 kişinin öldüğü patlamanın dehşet veren anları ortaya çıktı
2 kişinin öldüğü patlamanın dehşet veren anları ortaya çıktı
Özel çocuğun hayali, Arnavutköy'de yüzlerce çocuğun mutluluğu oldu
Özel çocuğun hayali, Arnavutköy'de yüzlerce çocuğun mutluluğu oldu
Son Haberler
Yunanistan'da Türk mahkumlar cezaevinde isyan çıkarttı cezaevini karıştırdı
Yunanistan'da Türk mahkumlar cezaevinde isyan çıkarttı cezaevini...
İletişim Başkanlığı: "Muğla'nın Fethiye ilçesindeki yangın olmak üzere; yangınların 202'si tamamen kontrol altına alındı"
İletişim Başkanlığı: "Muğla'nın Fethiye ilçesindeki...
Osmaniye'de orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor
Osmaniye'de orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları...
Başkan Taban yerel basın temsilcileriyle buluştu
Başkan Taban yerel basın temsilcileriyle buluştu
Ordulu iş insanları, fındık kabuğundan aktif karbon üretecek tesisi inceledi
Ordulu iş insanları, fındık kabuğundan aktif karbon üretecek tesisi...
Hasköy'de yılanlar bir evi sardı: Aile geceleri uyuyamıyor
Hasköy'de yılanlar bir evi sardı: Aile geceleri uyuyamıyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi