• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi
Ekonomi
Yayınlanma: 14 Kasım 2023 - 08:41

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

Küresel piyasalarda, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli bir seyir izlenirken, bugün Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de yatırımcıların odağında bulunuyor

Ekonomi
14 Kasım 2023 - 08:41
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel piyasalarda, ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli bir seyir izlenirken, bugün Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de yatırımcıların odağında bulunuyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadele konusunda "şahin" para politikalarına devam edip etmeyeceğine ilişkin belirsizlik fiyatlamalardaki öneminin korurken, faizlerin ne kadar süre yüksek seviyelerde kalacağına dair soru işaretleri de varlığını sürdürüyor.

Analistler, ABD'de bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin Fed'in gelecek döneme ilişkin politikaları üzerinde etkili olabileceğini belirterek, bugün Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin farklı etkinliklerde yapacakları konuşmalarından bankanın önümüzdeki süreçte atacağı adımlara yönelik ipucu aranacağını söyledi.

ABD'de TÜFE'nin ekimde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artmasının beklendiğini anımsatan analistler, veri sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini ifade etti.

Analistler, ABD Kongresinde federal hükümete finansman sağlayacak bütçe üzerinde anlaşmaya varılamaması durumunda hafta sonu hükümetin kısmen kapanma riski olduğunu vurgulayarak, uzun süreli bir kapanmanın da ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

ABD federal hükümetinin bütçe açığı 2024 mali yılının ilk ayı olan ekimde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 azalışla 66,6 milyar dolar oldu.

Analistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin "Aaa" olan kredi notunu teyit ederken durağan olan not görünümünü "negatif" olarak revize etmesi kararının ardından ABD hükümetinin, mali gücüne yönelik risklerin de yakından izlendiğini ifade etti.

New York Fed'in yayımladığı ekim ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ekimde yüzde 3,6'ya geriledi.

Öte yandan, ABD hazine tahvil faizleri ve dolar endeksi temkinli seyrini korurken, Brent petrolün varil fiyatı talep görünümünün önceden korkulduğu kadar kötü olmayabileceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle, yükseliş eğilimini üst üste dördüncü işlem gününe taşıdı ve şu sıralarda 82,6 dolardan işlem görüyor.

Dün yüzde 0,4 artışla günü 1.947 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 1.945 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, hafta içinde ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yaklaşık bir yıl aradan sonra tekrar yüz yüzde görüşeceğini hatırlatarak, görüşmeden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini belirtti.

Bununla birlikte ülkede devam eden bilanço sezonunda hisse ve sektör bazlı oynaklıkların da artabileceği ifade ediliyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,22 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,8 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,16 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık seyirle başladı.

Avrupa borsalarında, dün alış ağırlıklı bir seyir görülürken, bugün gözler bölge genelinde ZEW endeksleri ve büyüme verilerine çevrildi.

Avro Bölgesi'nin 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,1 büyümesinin beklendiğini aktaran analistler, gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin sözle yönlendirmelerinin de yatırımcıların odağında olacağını bildirdi.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,73, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,60, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,89 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 1,48 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karışık seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında da temkinli seyir öne çıkıyor.

Asya'da gözler Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yaklaşık bir yıl aradan sonraki tekrar yüz yüze yapacağı görüşmeye çevrildi.

Analistler, Çin ekonomisinin toparlanma gücüne ilişkin endişelerin hala devam ettiğini, bu durumun da küresel büyüme üzerinde büyük bir engel olabileceğini hatırlattı.

Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeks yüzde 0,2 azalış kaydetti.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,61 değer kaybıyla günü 7.568,30 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla günü 28,5917'den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,6160 seviyesinden işlem görüyor.

Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Eylül 2023'te cari işlemler hesabı 1 milyar 876 milyon dolar fazla verdi.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Almanya ve Avro Bölgesinde ZEW endeksleri, Avro Bölgesinde büyüme, ABD'de enflasyon verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.500 ve 7.420 seviyelerinin destek, 7.600 ve 7.770 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere, eylül ayı işsizlik oranı

13.00 Almanya, kasım ayı ZEW endeksleri

13.00 Avro Bölgesi, 3.çeyrek GSYH

13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı ZEW endeksleri

16.00 ABD, ekim ayı TÜFE


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Kıvanç: "Fabrikada kazandığımızı yolda kaybetmeyelim"
Başkan Kıvanç: "Fabrikada kazandığımızı yolda kaybetmeyelim"
Hizan'ın dut yetiştiriciliği raporu açıklandı: Potansiyel büyük, teknik bilgi düşük
Hizan'ın dut yetiştiriciliği raporu açıklandı: Potansiyel büyük, teknik bilgi düşük
Karapınar ve Ereğli kırsal kalkınma programları tanıtıldı
Karapınar ve Ereğli kırsal kalkınma programları tanıtıldı
Yeni nesil meskûn mahal aracı AŞKAR II Romanya'da sahnede
Yeni nesil meskûn mahal aracı AŞKAR II Romanya'da sahnede
Son Haberler
Çarşamba'da Mevlid-i Nebi Haftası'nda konferans düzenlendi
Çarşamba'da Mevlid-i Nebi Haftası'nda konferans düzenlendi
Vali Aydoğdu, Keskin'in cenaze törenine katıldı
Vali Aydoğdu, Keskin'in cenaze törenine katıldı
Manisa'da "Kadın Dostu Kent" hamlesi
Manisa'da "Kadın Dostu Kent" hamlesi
Sel mağduru araçlara ücretsiz destek: Oto yıkamacıdan örnek davranış
Sel mağduru araçlara ücretsiz destek: Oto yıkamacıdan örnek davranış
Başkan Kıvanç: "Fabrikada kazandığımızı yolda kaybetmeyelim"
Başkan Kıvanç: "Fabrikada kazandığımızı yolda kaybetmeyelim"
Blinken, İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Cameron ile telefonda görüştü
Blinken, İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Cameron ile telefonda görüştü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi