• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Kuzey Afrika mutfağının 1000 yıldır vazgeçilmez yemeği: Kuskus
Genel
Yayınlanma: 15 Aralık 2023 - 12:45

Kuzey Afrika mutfağının 1000 yıldır vazgeçilmez yemeği: Kuskus

Kuskus, Fas, Cezayir, Moritanya ve Tunus’un "ortak kültürel mirası" olarak kabul ediliyor

Genel
15 Aralık 2023 - 12:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MEHMET AKİF TURAN - Kuzey Afrika bölgesinin 1000 yıldan daha fazla tarihe sahip geleneksel yemeği kuskus, Tunusluların mutfağında ilk sırada yer alıyor.

Tunus’un her kentinde farklı soslarla tatlandırılan kuskus yemeği, başta düğünler olmak üzere çeşitli vesilelerle düzenlenen etkinliklerde ikram edilen en önemli yemeklerden biri.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde yer alan kuskus yemeği, Kuzey Afrika ülkelerine göre, bölgelere ve hatta ailelerin mutfak mirasına göre çeşitli tariflere sahip.

Tarihçilere göre irmiğin, buğday unuyla karıştırılmasıyla yapılan kuskus, Kuzey Afrika’da yerleşik Berberi halklardan günümüze kadar ulaşan bir yemek türü.

Kuzey Afrika’daki Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya’da farklı şekillerde ikram edilen kuskusun festivallerde de tanıtımı yapılıyor.

Tunus’ta bu ay “Zeytinyağı ve Kuskus” temasıyla düzenlenen Mağrib Kuskus Festivali’nde, Tunus’un çeşitli kentlerine has farklı kuskuslar tanıtıldı.

- "Kuskus yemeğinin tarihi 1000 yılı aşıyor"

Tunuslu aşçıların ve ev kadınlarının üye olduğu Ülkemin Lezzetleri Derneği’nin tanıtımdan sorumlu direktörü Latife Hayari AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Geleneksel kuskus yemeğini olağanüstü bir yemek haline getirmeyi hedefliyoruz. Tarihi 1000 yılı aşkın kuskus yemeği, Kuzey Afrika ülkelerinin gurur duyduğu ortak miraslardan biri." dedi.

Marketlerde pakette satılan hazır kuskusun yanı sıra evlerde geleneksel yöntemlerle de kuskusun hazırlandığını söyleyen Hayari, şöyle devam etti:

“Kuskusunu evde hazırlayan aileler güneşten yararlanmak için yaz aylarını seçer. İrmik, buğday unu ile beraber eleklerde karıştırılarak topak haline gelene kadar yuvarlanır.

Elekten alınan kuskus, kuruması için güneş gören yerlerde muşamba veya bez üzerinde bekletilir. Bu şekilde aileler bir yıllık kuskus ihtiyacını karşılayacak kadar hazırlık yapar."

- Tunus usulü kuskus yemeğinin hazırlanması

Mağrib Kuskus Festivali’ne katılan aşçı Sündüs Garbi, kuskus yemeğinin nasıl yaptığını ise şöyle anlattı:

“Ben Tunus’un kuzeyinde yer alan Binzert kentindenim. Bizim bölgede kuskus yemeği genelde, kuzu eti, tavuk, balık ya da sadece çeşitli otlar kullanılarak yapılır. Kuskus yemeği üst üste oturan iki tencereden oluşan kuskus seti tencerelerinde pişiriliyor.

Delikli olan üstteki tencereye kuskusu, alttaki tencereye ise sos için hangi malzemeyi kullanacaksak onları ekliyoruz. Altta suyla pişen et, sebze ve diğer yiyeceklerin buharıyla üst tenceredeki kuskus pişiyor.

- Kuskus yemeğinin sunumu

Kuskus yemeğinin sunumu da bölgelere göre farklılık gösterebiliyor.

Garbi, bu konuda ise “Tunus’ta genelde kuskus setinin üst haznesinde pişirilen kuskus alt haznedeki yemeğin suyuyla iyice yumuşatılıp renklendirildikten sonra üstüne pişirilen et ve sebzenin yerleştirilmesinin ardından servis edilir." diye konuştu.

UNESCO, Aralık 2020'de kuskusu Fas, Cezayir, Moritanya ve Tunus’un "ortak kültürel mirası" olarak kabul etmiş, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne almıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Tepebaşı operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin bahçesine gömülü gizli oda bulundu
Tepebaşı operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin bahçesine gömülü...
Emniyet ekipleri sahte istihbaratçıları çökertti
Emniyet ekipleri sahte istihbaratçıları çökertti
Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye
Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye
Manavgat Belediyesine yönelik yolsuzluk davasında karar yarın açıklanacak
Manavgat Belediyesine yönelik yolsuzluk davasında karar yarın açıklanacak
Kurbanlıklarda stres, besleme ve ayak sağlığına dikkat
Kurbanlıklarda stres, besleme ve ayak sağlığına dikkat
Kayıp iş adamı havadan ve denizden aranıyor
Kayıp iş adamı havadan ve denizden aranıyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi