• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih'ten "seçim kanunları mutabakata dayalı çıkarılsın" talebi
Genel
Yayınlanma: 12 Haziran 2023 - 19:47

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih'ten "seçim kanunları mutabakata dayalı çıkarılsın" talebi

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, mutabakata dayalı seçim kanunlarının çıkarılması için Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi'nin istişarelerini bir veya iki hafta daha sürdürmesi çağrısında bulundu

Genel
12 Haziran 2023 - 19:47
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, mutabakata dayalı seçim kanunlarının çıkarılması için Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi'nin istişarelerini bir veya iki hafta daha sürdürmesi çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinde gerçekleştirdiği toplantıda, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi temsilcilerinden oluşan 6+6 Komitesi'nin Fas'taki toplantılar neticesinde seçim kanunlarını onaylamasını görüştü.

Toplantıda konuşan Salih, Temsilciler Meclisi olarak Libya'da seçimlerin gerçekleşmesi için üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.

Salih, mutabakata dayalı seçim kanunlarını çıkarması için 6+6 Komitesi'ne kendi aralarında bir veya iki hafta daha istişareleri sürdürme çağrısında bulundu.

Komitenin meşruiyetini, Devlet Yüksek Konseyi'nden veya Temsilciler Meclisinden değil, Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi"nden aldığını vurgulayan Salih, buna rağmen 6+6 Komitesi'nin toplantılarından çıkan sonuçların bazı düzeltmelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Hazırlanan kanunların 6+6 Komitesi tarafından resmi olarak kendilerine ulaştırılmadığını dile getiren Salih, taslaktan gördükleri kadarıyla kanunlardan biriyle seçimlerin engellenmek istendiğini savundu.

Söz konusu kanun taslağının başkanlık seçimlerinin ikinci turuyla ilgili olduğuna işaret eden Salih, "Adaylardan biri oyların yüzde 99'unu alsa dahi ikinci turun yapılması isteniyor. Bu gerçekten garip bir şeydir ve dünyada bir örneği de yoktur." diye konuştu.

Devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacak kişinin çifte vatandaş olması konusundaki endişelerini dile getiren Salih, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Libyalılar yaşadıkları süreçler dolayısıyla başka ülkelerde vatandaşlık aldılar. Uluslararası yasalar da çifte vatandaşlığa izin veriyor. Devlet başkanlığı makamına oturan kişinin başka ülkenin vatandaşı olmamasına ben de katılıyorum ancak çifte vatandaşlığı seçimleri kazanınca düşsün."

- Libya'da seçimler için Anayasa değişikliği süreci

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici Anayasa hükmünde bulunuyor.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin 6'şar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanağı olarak kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. maddede değişiklik yapmak üzere Fas'ın kuzeybatısındaki Buznika kentinde bir süredir toplantılar düzenliyordu.

Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih, 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, seçim sürecinin 2023 bitmeden başlamasının, Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi'nin haziran sona ermeden yasaları hazırlamasına bağlı olduğunu ifade etmişti.

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri'nin de katılımıyla toplantı sonuçlarının 5 Haziran'da imzalanması bekleniyordu ancak bu program ileri bir tarihe ertelenmişti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
TBMM Danışma Kurulu, 28. Yasama Dönemi'nin ilk toplantısını gerçekleştirdi
TBMM Danışma Kurulu, 28. Yasama Dönemi'nin ilk toplantısını gerçekleştirdi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi