• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Macron ve Meloni'den Lübnan'daki UNIFIL görevinin sonlanması sonrasında koalisyon mesajı
Dünya
Yayınlanma: 26 Haziran 2026 - 00:31
Güncelleme: 26 Haziran 2026 - 08:50

Macron ve Meloni'den Lübnan'daki UNIFIL görevinin sonlanması sonrasında koalisyon mesajı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Antibes'te düzenlenen Fransa-İtalya Zirvesi'nde, Lübnan'ın güneyinde görev yapan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin sonlanmasının ardından bir uluslararası koalisyon oluşturulması üzerinde çalışacaklarını açıkladı. Macron, Ağustos ayından itibaren çekilmeye yönelik ilk adımların başlayabileceği uyarısında bulunurken Meloni,

Dünya
26 Haziran 2026 - 00:31
Güncelleme: 26 Haziran 2026 - 08:50
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Antibes'te düzenlenen Fransa-İtalya Zirvesi'nde, Lübnan'ın güneyinde görev yapan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin sonlanmasının ardından bir uluslararası koalisyon oluşturulması üzerinde çalışacaklarını açıkladı. Macron, Ağustos ayından itibaren çekilmeye yönelik ilk adımların başlayabileceği uyarısında bulunurken Meloni, "Tehlikeli bir güvenlik boşluğu önlenmeli" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa'nın güneyindeki Antibes kentinde düzenlenen 36. Fransa-İtalya Zirvesi'nde bir araya geldi. İki liderin görüşmesinde savunma, uzay, enerji, sınır güvenliği, göç, ulaşım ve ekonomi başlıkları ele alınırken, Ukrayna, Lübnan, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler de değerlendirildi.

Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Macron ve Meloni, Lübnan'ın güneyinde ateşkesi izleyen ve Lübnan ordusuna destek veren UNIFIL'in mevcut görev süresinin yıl sonunda dolacak olmasına dikkat çekti. İki lider, UNIFIL sonrası dönemde Lübnan'da güvenlik boşluğu oluşmaması için uluslararası bir koalisyon kurulması yönünde çalışma başlatacaklarını duyurdu.

"Ağustostan itibaren çekilme tedbirleri başlayabilir"

Fransa ve İtalya'nın UNIFIL'e en fazla katkı sağlayan ülkeler arasında yer aldığını savunan Macron, iki ülkenin Lübnan'da özel bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi. Macron, Lübnan'da uluslararası varlığın devamı için şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Birleşmiş Milletler'in UNIFIL görev süresinin yıl sonunda sona ereceğini biliyoruz. Eğer hiçbir şey yapmazsak, Ağustos ayından itibaren çekilmeye yönelik ilk tedbirler otomatik olarak alınmaya başlanacak. Bu nedenle bir perspektif inşa etmek önemlidir" ifadelerini kullandı.

Macron, kurulması planlanan yapının Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerine destek vermeyi amaçlayacağını belirtti. Fransız lider, "Öncelikle Lübnan makamlarıyla, cumhurbaşkanı, hükümet başkanı, savunma bakanı ve Lübnan ordusunun komuta kademesiyle birlikte çalışacağız. Amacımız, Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne ve güvenlik güçlerine destek olacak bir çözüm inşa etmek" dedi.

Koalisyonun hukuki ve askeri yapısının henüz kesinleşmediğini kaydeden Macron, "Bu, Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin yanında yer alacak çok uluslu bir güç mü olacak? Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde bir görev mi olacak? Bunu söylemek için henüz erken" diye konuştu.

Macron, hedeflerinin "en açık görev tanımı", "en etkili misyon" ve "mümkün olan en geniş katılım" olduğunu belirterek, "Amacımız Lübnan'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve Lübnan ordusunun güçlendirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Fransız lider, Lübnan'da silahların devletin kontrolünde olması gerektiğini vurgulayarak, bunun için Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne destek verilmesinin önemine dikkat çekti.

Meloni: "Güvenlik boşluğu oluşmamalı"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Lübnan'da UNIFIL sonrası döneme hazırlık yapılması gerektiğini söyledi. Meloni, "Yıl sonunda UNIFIL misyonu sona erecek. Tehlikeli bir güvenlik boşluğunu önlemek için uluslararası varlığın sürdürülmesi gerekiyor" dedi.

Fransa ve İtalya'nın Lübnan'da fark oluşturabilecek iki ülke olduğunu belirten Meloni, "Bu nedenle UNIFIL sonrası Lübnan'a destek için bir koalisyon başlatmaya birlikte karar verdik" ifadelerini kullandı.

Meloni, söz konusu girişime çok sayıda Avrupa ülkesinin ve bölgesel ortağın dahil edilmesinin hedeflendiğini belirtti. İtalya Başbakanı, bu amaçla önümüzdeki dönemde uluslararası bir konferans düzenlenebileceğini de söyledi.

İtalya Başbakanı, kurulacak yapının başarılı olabilmesi için açık bir uluslararası çerçeveye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Böyle bir girişim için uluslararası bir çerçeveye ve fark oluşturabilecek bir görev tanımına ihtiyacımız var" dedi.

Savunma alanında 2026-2031 yol haritası

Antibes'teki zirvede Fransa ve İtalya arasında savunma alanında 2026-2031 dönemini kapsayan yol haritası da imzalandı. Macron, iki ülkenin Ukrayna'ya destek, ortak güvenlik politikaları ve savunma sanayii projeleri konusunda iş birliğini güçlendireceğini belirtti.

Macron, "Aster" füzeleri ve "SAMP/T" hava savunma sistemi gibi Fransa-İtalya ortak projelerine dikkat çekerek, bu iş birliğinin Avrupa savunma sanayii açısından önemli olduğunu söyledi. Meloni de SAMP/T sisteminin önemine vurgu yaptı. İtalya Başbakanı, sistemin Avrupa'da geliştirilen ve üretilen uzun menzilli hava ve füze savunma kabiliyetlerinden biri olduğunu belirterek, Ukrayna'daki savaşın bu tür sistemlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Uzay, sınır güvenliği ve ulaşım başlıkları

Zirvede uzay alanındaki iş birliği de öne çıktı. İki ülke, havacılık ve savunma sektöründe rol oynayan Airbus, Thales ve Leonardo şirketleri arasında Avrupa çapında güçlü bir uydu ve uzay sanayii yapısı oluşturmayı hedefleyen Bromo projesine destek mesajı verdi. Macron, uzayın Avrupa'nın stratejik egemenliği açısından merkezi bir alan haline geldiğini belirtti.

Fransa ve İtalya ayrıca sınır güvenliği konusunda karma bir tugay kurulması üzerinde mutabık kaldı. Macron, bu yapının ortak sınır çevresinde sınır aşan suçlar ve düzensiz göçle mücadeleye katkı sağlayacağını söyledi.

Ukrayna ve Orta Doğu gündemi de ele alındı

Zirvede Rusya-Ukrayna Savaşı ve Orta Doğu'daki gelişmeler de değerlendirildi. Meloni, Ukrayna konusunda Kiev'in müzakereye hazır olduğunu, Rusya'nın ise kabul edilemez ön şartlar öne sürdüğünü söyledi. İtalya Başbakanı, Avrupa'nın adil ve kalıcı barış sürecinde rol üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Gazze ve Batı Şeria'daki duruma da değinen Meloni, bölgedeki insani ve güvenlik krizinin kaygı verici olduğunu ifade etti. Macron ise İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm perspektifinin korunması gerektiğini vurguladı.

"İlişkilerimiz buz gibi değildi"

Basın toplantısında Macron ve Meloni'ye, son yıllarda zaman zaman gerilen Fransa-İtalya ilişkileri de soruldu. Macron, "Hepimiz aynı iklim altında yaşıyoruz, hava sıcak. Artık buz gibi hiçbir şey kalmadı" diyerek iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden güçlendiği mesajını verdi.

Meloni ise ilişkilerin basitleştirilerek anlatıldığını belirterek, "İlişkilerimiz buz gibi değildi. Bu, siyaset konuşan ciddi insanlar arasındaki bir ilişkiydi" ifadelerini kullandı.

Zirve, Fransa ve İtalya'nın savunma, uzay, sınır güvenliği ve Lübnan başlıklarında iş birliğini artırma mesajıyla sona erdi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Güney Kore Kuzey Kore ile mücadele için "İHA Savaşçısı" yetiştirecek
Güney Kore Kuzey Kore ile mücadele için "İHA Savaşçısı" yetiştirecek
Hizbullah: "Mutabakat Zaptı, ABD ve İsrail'in yenilgisinin resmi ilanıdır"
Hizbullah: "Mutabakat Zaptı, ABD ve İsrail'in yenilgisinin resmi ilanıdır"
Almanya'da aşırı sıcaklar nedeniyle İçişleri Bakanının programı ertelendi
Almanya'da aşırı sıcaklar nedeniyle İçişleri Bakanının programı ertelendi
Domates güvesi, mantar sineği ve elma iç kurduna ışık tuzağı
Domates güvesi, mantar sineği ve elma iç kurduna ışık tuzağı
Son Haberler
Yüzde 75 hibeyle tarlada verim arttı, üreticinin yüzü güldü
Yüzde 75 hibeyle tarlada verim arttı, üreticinin yüzü güldü
Türkiye-İran sınırında 5 kilometrelik tır kuyruğu oluştu
Türkiye-İran sınırında 5 kilometrelik tır kuyruğu oluştu
Samsun'da 13 ikiz öğrencinin karne heyecanı
Samsun'da 13 ikiz öğrencinin karne heyecanı
Güney Kore Kuzey Kore ile mücadele için "İHA Savaşçısı" yetiştirecek
Güney Kore Kuzey Kore ile mücadele için "İHA Savaşçısı"...
Ekici: "Erzurum eğitim ailesinin her ferdine minnettarız"
Ekici: "Erzurum eğitim ailesinin her ferdine minnettarız"
Datça'da uyuşturucu operasyonu: 200 kök Hint keneviri ele geçirildi, 1 tutuklama
Datça'da uyuşturucu operasyonu: 200 kök Hint keneviri ele geçirildi, 1 tutuklama

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi