• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Malezya Başbakanı, Myanmar'daki istikrarsızlıktan hayal kırıklığı yaşadığını belirtti
Genel
Yayınlanma: 05 Eylül 2023 - 21:33

Malezya Başbakanı, Myanmar'daki istikrarsızlıktan hayal kırıklığı yaşadığını belirtti

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Myanmar'daki krizin çözümü için oluşturulan "beş maddelik mutabakatın uygulanmasında anlamlı ilerleme kaydedilmemesinden ve ülkede süren istikrarsızlıktan" hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi

Genel
05 Eylül 2023 - 21:33
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Myanmar'daki krizin çözümü için oluşturulan "beş maddelik mutabakatın uygulanmasında anlamlı ilerleme kaydedilmemesinden ve ülkede süren istikrarsızlıktan" hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi.

Endonezya’nın başkenti Cakarta'da düzenlenen 43. ASEAN Zirvesi'ne katılan Enver İbrahim, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Myanmar'daki krizin "eşgüdümlü bir yaklaşımla" çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Enver, ASEAN liderleri tarafından Myanmar'daki krizin son bulması adına varılan mutabakatın uygulanmasına ilişkin anlamlı bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, ülkede devam eden istikrarsızlıktan dolayı "hayal kırıklığı" yaşadığını belirtti.

ASEAN Zirvesi'nde liderlerin 5 maddelik mutabakatı ve Hint-Pasifik'teki ASEAN varlığını ayrıntılı olarak ele aldığını aktaran Enver, üye ülkelerin Birleşmiş Milletler dahil diyalog ortaklarından istifade etmesi gerektiğini vurguladı.

Enver, zirvede, Myanmar'ın ASEAN üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin kesin bir tavırla altının çizildiğini ifade etti.

ASEAN Zirvesi, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 5-7 Eylül'de düzenleniyor.

Endonezya'nın ev sahipliğinde bir araya gelen ASEAN liderleri, üye ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin yanı sıra, askeri cunta idaresindeki Myanmar'daki krizi de ele almak üzere toplandı.

- ASEAN liderleri mutabakata varmıştı

Cakarta'da, Myanmar'daki durumu görüşmek üzere 24 Nisan 2021'de yapılan toplantının ardından ASEAN liderleri, krizin çözümü için 5 madde üzerinde mutabık kalmışlardı.

Üzerinde anlaşma varılan maddeler arasında, Myanmar'daki tarafların şiddeti bir an önce durdurması, Myanmar halkının huzur ve güvenliği için taraflar arasında yapıcı diyalog ortamının başlatılması, ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilcinin Myanmar'daki diyalog sürecine aracılık etmesi, Myanmar'a insani yardımın güvenli şekilde ulaştırılmasına müsaade edilmesi ve ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilcinin beraberindeki delegeyle Myanmar'ı ziyaret etmesi ve krizin muhatabı olan taraflarla görüşmesi yer alıyordu.

Ancak plan bir türlü uygulamaya konmamıştı.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı...
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Bakan Işıkhan: "Türkiye dünyanın en kapsayıcı Genel Sağlık Sigortası sistemlerinden birine sahiptir"
Bakan Işıkhan: "Türkiye dünyanın en kapsayıcı Genel Sağlık...
Meksika'nın Jalisco eyaletinde helikopter düştü, 3 kişi öldü
Meksika'nın Jalisco eyaletinde helikopter düştü, 3 kişi öldü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi