• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "Deprem ve İstanbul" paneli düzenlendi
Genel
Yayınlanma: 17 Ağustos 2023 - 20:45

Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "Deprem ve İstanbul" paneli düzenlendi

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür: - "İstanbul için özel bir kanun çıkartalım. Deprem hazırlığına girilmiş kentlerde depreme hazırlama kanunu çıkartalım. O kanunla birlikte ne tür zorlukla karşılaşıyorsanız (Türkiye) Büyük Millet Meclisi onu çözsün" - İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce: - "Tespitlerimize göre İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina var. Bu en maksimum rakam"

Genel
17 Ağustos 2023 - 20:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığınca, "Deprem ve İstanbul" konulu panel düzenlendi.

"Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı" kapsamında İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü'nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tarık Şengül yaptı.

Panelde konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, İBB'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla deprem konusunda bir dizi görüşmeleri olduğunu, İstanbul'da neyin yapılıp yapılmaması ve mevzuatta neyin olup olmaması gerektiği konusunda bazı temel reçeteler sunduklarını söyledi.

İmar yönetmeliğinde bir revizyon ve İstanbul'a özgü yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması hazırlığı yaptıklarına işaret eden Gökce, yapılara periyodik muayene ve kontrol şartı getireceklerini aktardı.

Gökce, "Binalara artık sertifika vereceğiz. Etiket koymayı düşünüyoruz. Bina eğer A ve B sınıfı ise yeşil etiket, C sınıfı ise mavi etiket, D ve E sınıfı ise kırmızı etiket yapıştırılacak." diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesiyle riskli binalara ilişkin yaptıkları analize değinen Gökce, "Tespitlerimize göre İstanbul'da depremde risk görecek 207 bin 17 bina var. Bu en maksimum rakam. Şimdi bu rakamı azaltıyoruz. Her bir ilçemizde tek tek bizim tespit ettiklerimizi, plandaki durumu, Türkiye durumunu, yerindeki haliyle tekrar analiz ediyoruz. Bunun biraz daha düşeceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hızlı tarama sistemi yaptıklarını aktaran Gökce, depremden sonra 120 bin 505 binanın kontrolü için belediyeye başvuruda bulunulduğunu, bunlardan yaklaşık 35 bininin incelendiği ve 1556 binanın riskli olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi.

İstanbul'un yüzde 66'sında mikro bölgeleme çalışmasının bittiğini, yüzde 22'sinin onay için Bakanlığa gittiğini, yüzde 12'sinde ise çalışmaların sürdüğünü belirten Gökce, kentte 1999 öncesinde onaylanmış 31 plan olduğunu, bunların 9'unu revize ettiklerini, 7'sinin onayının tamamlandığını, 2'sinin belediye meclisinde beklediğini, diğerlerinin revize edilmesi için de yoğun çalışma içerisinde olduklarını vurguladı.

Gökce, acil ulaşım yollarını belirlemek üzere ilçe belediyeleriyle çalıştıklarını, emniyetle görüşerek bu yollara parklanma yasağı getireceklerini ve ayrıca lojistik merkezler kuracaklarını kaydetti.

- "İstanbul için özel bir depreme hazırlama kanunu çıkartalım"

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de "Kentlerin depreme hazırlanması: Depreme dirençli kentler" başlıklı konuşmasında, İstanbul'da 1999'dan bu yana inanılmaz derecede depreme hazırlık çalışmaları yapıldığını ancak kentin henüz tam olarak depreme hazır olmadığını söyledi.

Hükümetin depremle ilgili stratejisinin 1999'dan sonra değiştiğini ifade eden Görür, mevcut hükümetin 2006'da deprem gelmeden önce zarar azaltıcı çalışmalar yapma kararı aldığını aktardı.

"İstanbul için özel bir kanun çıkartalım. Deprem hazırlığına girilmiş kentlerde depreme hazırlama kanunu çıkartalım. O kanunla birlikte ne tür zorlukla karşılaşıyorsanız (Türkiye) Büyük Millet Meclisi onu çözsün." diyen Görür, bir kentin depreme hazırlanması için hükümetin ve belediyenin irade birliğinin sağlanması, halkın da bu işin içinde olması gerektiğini vurguladı.

İstanbul'un depreme hazırlanması için 6 bileşen olduğuna işaret eden Görür, bunları, "yönetim sisteminin esasının mikro bölgeleme bazlı olması", "halkın deprem bilincine sahip olması", "altyapının deprem dirençli hale getirilmesi", "riskli yapı stokunun yenilenmesi", "ekosistem ve çevreye zararı önlemeye yönelik hazırlık" ve "ekonomiyi deprem dirençli hale getirme" olarak sıraladı.

Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi'nde olası depreme ilişkin, "Beklenen deprem olursa Marmara Bölgesi ekonomik olarak biter. Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yüzde 60'a yakın gayrisafi milli hasılasını karşılayan bir yerdir. Burası durursa Türkiye ekonomik olarak diz üstü çöker.'' ifadelerini kullandı.

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Balçık da afet yönetiminde insani yardım lojistiğinin nasıl olması gerektiğini anlattı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Uluslararası öğrencilerden Çameli'ye kültür ziyareti
Uluslararası öğrencilerden Çameli'ye kültür ziyareti
Avcılar'da pazardan kaçan kurbanlık dana E-5'i karıştırdı
Avcılar'da pazardan kaçan kurbanlık dana E-5'i karıştırdı
Hakkari DENEYAP atölyeleri için eğitmenler alınacak
Hakkari DENEYAP atölyeleri için eğitmenler alınacak
"Şehrin Ekonomisi Erzincan" paneli düzenlendi
"Şehrin Ekonomisi Erzincan" paneli düzenlendi
Samsun'da bin 421 hacı adayı kutsal topraklara uğurlanıyor
Samsun'da bin 421 hacı adayı kutsal topraklara uğurlanıyor
Samsun'un boğulma bilançosu: 16 ölü
Samsun'un boğulma bilançosu: 16 ölü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi