• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Mersin'de 'Türkiye yüzyılında güçlü kadın güçlü toplum' paneli
Genel
Yayınlanma: 23 Kasım 2023 - 11:49

Mersin'de 'Türkiye yüzyılında güçlü kadın güçlü toplum' paneli

Mersin'de, Akdeniz Belediyesi ev sahipliğinde ve Mersin Valiliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğinde, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' çerçevesinde, "Türkiye Yüzyılında güçlü kadın güçlü toplum/kadının iş ve aile hayatına uyumunun güçlendirilmesi' konulu panel düzenlendi.

Genel
23 Kasım 2023 - 11:49
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mersin'de 'Türkiye yüzyılında güçlü kadın güçlü toplum' paneli
Mersin'de, Akdeniz Belediyesi ev sahipliğinde ve Mersin Valiliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğinde, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' çerçevesinde, "Türkiye Yüzyılında güçlü kadın güçlü toplum/kadının iş ve aile hayatına uyumunun güçlendirilmesi' konulu panel düzenlendi.

Belediye konferans salonunda, Dr. Canan Dural Tasouji moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, MEÜ Öğretim Üyesi Dr. Aytül Güneşer Demirci, Avukat Aslı Apçin, Uzman Psikolog Tansu Karataş ile Uzman Asiye Yurdadoğ sunum yaptı. Etkinlik çerçevesinde Kadın Konuk Evinde misafir edilen kadınların el emeği göz nuru eserleri de düzenlenen sergi ile beğeniye sunuldu. Yoğun ilgi nedeniyle salonun dolduğu panelin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Belediyesi Başkanvekili Aydın Egin, kadına yönelik şiddetin, günümüzün çözüm gerektiren en acil sorunlarından biri olduğunun altını çizdi, "Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de maalesef kadınlara yönelik şiddet yaşanmakta ve ne acıdır ki birçok kadın hayatını kaybetmektedir" dedi.

Kadına şiddetle mücadelede sıfır tolerans

Sözlerini, "Kadına şiddet insanlığa ihanettir. Sadece kadına değil çocuğa, hayvana, doğaya yönelik her türlü şiddet ve vandalizm asla kabul edilemez" şeklinde sürdüren Egin; "Tüm canlıların yaşam hakkı kutsal ve dokunulmazdır. Kadına yönelen her tür şiddete karşı millet olarak her daim karşı duruş sergilemek insani, vicdani ve ahlaki sorumluluğun da gereğidir. Kadına yönelik şiddeti önlemede kesinlikle 'sıfır tolerans' ile mücadele edilmelidir" diye konuştu.

Akdeniz Belediyesinin kadınlar yararına hayata kattığı projeleri de anlatan Egin, "Belediyemizde çalışan kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde izinlidir. Kadın ve engellileri desteklemek için 3 kooperatifimiz Kadın Emeği Diyarında satış yapmaktadır. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. işbirliğinde ilçemize 'Kadın Konuk Evi' kazandırdık. Bakanlığımıza tahsis ettiğimiz, korunaklı ve etrafında geniş bir alanın olduğu konuk evinde kadınlar, çocukları ile bir araya gelerek, hobi bahçesinde vakit geçirebilecekler.

Kadınlar öncülüğünde organik tarımda da atağa geçtik. Atıl haldeki arazilerimizde stevia, moringa, Şevketi Bostan ve karakılçık buğdayı ekimi ile kadınların üretime katılımlarını sağladık. Kültür ve sanat evlerimizde binlerce kursiyer kadına giyim, kuyumculuk, kuaförlük, kreş hizmeti, zekâ oyunları, dikiş nakış gibi farklı alanlarda mesleki ve beceri eğitimleri veriyoruz. Mersin dışına hiç çıkamamış kadınlar için ülkemizin farklı kentlerine kültürel ve turistik gezi ve yaz kampları düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kadın, toplumsal anlamda 'güçsüz' olarak konumlandırılıyor"

Panelde; MEÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Dr. Aytül Güneşer Demirci de 'kadın olmak' başlıklı sunumunda, toplumsal yapı ve baştan kabullerin kadına şiddeti doğuran sebeplerin başında geldiğini söyledi. "Bugüne dair konuşacaklarımızın yoğunluğu ve niceliği, aslında oldukça üst düzlemde duran bir konu ve baştan kabullerimiz var" diyen Demirci, "Birinci kabulümüz ne? Eğer biz hala kadına şiddeti, hala kadının normal yaşamına ve iş hayatına uyumunu konuşuyorsak, bizim aslında temelde bir kabulümüz var. Kadını, toplumsal anlamda güçsüz olarak konumlandırıyoruz. Bunun karşılığında neyi diyoruz? O zaman erkek de bu toplumda güçlü bir özne. Biz bu kabulle yürüyoruz ve bu kabulü aslında meşrulaştırmaya çalışıyoruz. Bu genel bir sorun; iş ve yaşam dengesini şekillendirmek, buna uyumu sağlamak. O zaman yine bir kabulümüz var. Biz aslında ne işteyiz, ne yaşamdayız. Demek ki bizim bunu bir dengeye getirmek gibi bir yükümlülüğümüz de var. Bu aslında bizim yine toplumsal rolümüzü bir tık daha zorlaştırıyor. Kabulleri bilmek, bunların farkında olmak çok önemli" şeklinde konuştu.

"Bugün ne yaşıyorsak, toplumsal cinsiyetçi bakış açısından dolayı yaşıyoruz"

Türkiye'de kadınlara yönelik önemli politikalar ve güzel projeler olduğunu ifade eden Demirci şöyle konuştu; "Fakat asıl önemli olan bizim kadınlar olarak bu durumun farkında olmamız. Ki baştan sunu söyleyeyim, aslında bu işte kadın ya da erkek olmaktan öte bir birey olarak bu mevzuya baktığımızda aslında bu büyük başlığın altında dolduracağız. Eğer biz iş-yaşam dengesi ya da toplumda olmak istiyorsak, öncelikle toplumsal zihniyet dönüşümünü gerçekleştireceğiz. İkincisi de kadın ya da erkek olmaktan öte toplumda 'birey' olarak konumumuzu sorgulamamız gerekir. Çocuklarımızı böyle yetiştirmemiz lazım, bizlerin de üniversitedeki sorumluluğumuz bu, öğrencilerimize bu bilinci vermeliyiz. Çünkü bugün ne yaşıyorsak, aslında toplumsal cinsiyetçi bakış açımızdan dolayı yaşıyoruz."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
KUMSmall'da engeller değil yetenekler sahnedeydi
KUMSmall'da engeller değil yetenekler sahnedeydi
Yıldırım düşen çatıda tamirat yapan 2 işçi yaralandı
Yıldırım düşen çatıda tamirat yapan 2 işçi yaralandı
Engellilerin yaşadığı zorlukları anlamak için 'Empati Parkuru' kuruldu
Engellilerin yaşadığı zorlukları anlamak için 'Empati Parkuru'...
7 ülke, tek hedef
7 ülke, tek hedef
Cehaletin böylesi: Fethiye'de meyhane açılışını duayla yaptılar
Cehaletin böylesi: Fethiye'de meyhane açılışını duayla yaptılar
Nazilli Belediyespor'dan transfer atağı
Nazilli Belediyespor'dan transfer atağı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi