• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Mesane kanserinde erken teşhis için yeni biyobelirteçler araştırılacak
Sağlık
Yayınlanma: 18 Mart 2023 - 12:46

Mesane kanserinde erken teşhis için yeni biyobelirteçler araştırılacak

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu İskender'in üç araştırmacıyla mesane kanserinin erken evrede belirlenmesi için geliştirdiği proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığınca desteklenmeye hak kazandı - Doç. Dr. Banu İskender: - "Hücrenin protein birimlerindeki değişikliklerini, proteomik yöntemlerle tanımlayacağız. Bu tanımlama sonrası normal bir hücreyle kanserleşmiş bir hücre arasındaki içerik farkını göreceğiz. Buradan da ne farklılaştı da bu hücre kanserleşen hücre oldu? Bunu bize bu belirteçler gösterecek"

Sağlık
18 Mart 2023 - 12:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SEFA TETİK - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi akademisyenleri, mesane kanserinde erken teşhis için yeni biyobelirteçlerin araştırılmasına yönelik proje geliştirdi.

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu İskender'in yürütücülüğünü yaptığı, Prof. Dr. Murat Kasap, Doç. Dr. Gürler Akpınar ve Dr. Mehmet Sarıhan'ın araştırmacı olarak yer aldığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığınca desteklenmeye değer bulundu.

Proje kapsamında mesane kanserinin erken evrede belirlenmesi için yeni biyobelirteçlerin (kanda, diğer vücut sıvılarında ve dokularda normal ya da anormal bir süreci belirten molekül) araştırılmasına yönelik 2 yıl boyunca çalışma yürütülecek.

Doç. Dr. Banu İskender, AA muhabirine, mesane kanserinin dünyada ve Türkiye'de sıklıkla görülebilen kanser türü olduğunu söyledi.

Proje çerçevesinde uygulanacak proteomik (organizmadaki proteinleri inceleme yöntemi) analizle tek bir tümör evresinin anlık görüntüsünü tespit etmekten ziyade yeniden programlamayla farklı tümör evrelerindeki dinamik değişimlerin yansıtılmasını hedeflediklerini kaydetti.

İskender, yaygın şekilde görülen mesane kanserinin erken teşhisinin önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kanser hücreleri normalde yeniden programlamaya açık hücreler değildir. Bunları yeniden programlamak da zordur. Proje kapsamında kanser hücrelerini yeniden programlayarak kanser oluşumunun ilk başladığı evreye, normal hücre durumuna geri döndürmeye çalışacağız. Hücrenin protein birimlerindeki değişikliklerini, proteomik yöntemlerle tanımlayacağız. Bu tanımlama sonrası normal bir hücreyle kanserleşmiş bir hücre arasındaki içerik farkını göreceğiz. Buradan da ne farklılaştı da bu hücre kanserleşen hücre oldu? Bunu bize bu belirteçler gösterecek."

- "Yeni tedavi yaklaşımlarına yönelik de veri elde edeceğiz"

Aday belirteç listesinin oluşmasıyla buna yönelik tasarlanabilecek kitlerin erken tanıda ve rutin taramalarda kullanılabileceğinin öngörüldüğünü anlatan İskender, "Mesane kanserinde şu anda rutin taramada kullanılan böyle bir kit yok. Ayrıca tüm protein içeriğini göstermeye çalıştığımız için yeni tedavi yaklaşımlarına yönelik de veri elde edeceğiz. Yani agresifleşen, metastaz yapma potansiyeli kazanan hücrede hedefli tedaviye yönelik kullanılabilecek farklı belirteçler var mıdır, bunlara özgü antikorlar tasarlanabilir mi sorularıyla araştırmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İskender, biyobelirteçler sayesinde kanserin erken teşhisine önemli katkı sağlanacağını dile getirerek, "Kanseri kas dokusuna invaze (sirayet etme) olamadan tespit edebiliyorsanız yönetimi daha kolay oluyor. Farklı kanser tiplerinde de aynı şeyden bahsedebiliyoruz. Takibi daha kolay olabiliyor ama kas dokusunu aşıp farklı organlara yayılmaya başladığında artık onun önünü almak gerçekten zor olabiliyor. Erken teşhis çok önemli, tedavi ve hastalığı baskılamak adına çok önemli diyebiliriz." diye konuştu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Son Haberler
Başkan Dilik'in adı parkta yaşatılacak
Başkan Dilik'in adı parkta yaşatılacak
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli...
Irak'ta yeni Başbakan Zeydi yemin ederek göreve başladı
Irak'ta yeni Başbakan Zeydi yemin ederek göreve başladı
Evlerden hırsızlık yapan iki kadın kıskıvrak yakalandı
Evlerden hırsızlık yapan iki kadın kıskıvrak yakalandı
Mobilyacılar bir araya geldi, depremzedeler için seyyar tuvalet üretiyor
Mobilyacılar bir araya geldi, depremzedeler için seyyar tuvalet üretiyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi