• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile görüştü
Genel
Yayınlanma: 19 Temmuz 2023 - 20:52

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile görüştü

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: - "(Kosova'da) Yetkimizi tarafsız şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. BM yetkisini uygulamak için gerekli kuvvetlerimizin bulunmasını sağlayacağız" - Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic: - "BM kararına bakarsak NATO'nun Kosova'daki güvenlik ve emniyetten sorumlu olduğunu görüyoruz. Sizden Sırpların emniyeti ve güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz"

Genel
19 Temmuz 2023 - 20:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'nın kuzeyindeki gergin durumu görüşmek üzere bir araya geldi.

Brüksel'deki görüşme hakkında açıklama yapan Stoltenberg, NATO'nun Kosova barış gücü KFOR'un yıllardır bölgede görev yaptığını ifade ederek, görevlerinin Birleşmiş Milletler'in (BM) verdiği yetkiye dayandığını, Kosova'daki misyonun tarafsız şekilde görevini yürüttüğünü belirtti.

Stoltenberg, mayıs ayındaki olaylarda KFOR askerlerinin saldırıya uğradığını, 3'ü ağır olmak üzere 93 askerin yaralandığını hatırlatarak, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bölgedeki varlığın 500 asker gönderilerek artırıldığını kaydeden Stoltenberg, "Yetkimizi tarafsız şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. BM yetkisini uygulamak için gerekli kuvvetlerimizin bulunmasını sağlayacağız." dedi.

Stoltenberg, Kosova'nın kuzeyinde gerginliğin düşürülmesi ve gerilimi artırıcı söylemlerden kaçınılması çağrısını yineledi ve tek çıkar yolun AB'nin kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştine Diyaloğunun yapıcı şekilde devam ettirilmesi olduğunu vurguladı.

- Vucic: NATO Sırpların güvenliğini sağlamalı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise sadece Kosova'nın kuzeyinde değil, genelindeki gelişmelerden endişeli olduğunu söyledi.

Kosova'daki gelişmelerin kendileri için sadece siyasi değil aynı zamanda güvenlik meselesi haline geldiğini dile getiren Vucic, gerginliğin artması konusunda Kosovalı yetkilileri suçladı.

Vucic, vurularak ciddi şekilde yaralanan, ayrıca temelsiz suçlamalarla tutuklanan Sırplar bulunduğunu ifade ederek, "BM kararına bakarsak NATO'nun Kosova'daki güvenlik ve emniyetten sorumlu olduğunu görüyoruz. Sizden Sırpların emniyeti ve güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Çünkü son 6 ayda 6 Sırp Arnavutlar tarafından vuruldu." diye konuştu.

- Kosova'nın kuzeyindeki gerginlik

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan, 14 Haziran'da Kosovalı emniyet mensupları oldukları belirlenen 3 kişiyi "Sırbistan'da eylem yapmayı planladıkları" gerekçesiyle iki ülkenin sınır bölgesinde gözaltına almış, Kosova ise polislerin Sırbistan tarafından "kaçırıldığını" savunmuştu. Sırbistan, 26 Haziran'da Kosovalı polisleri serbest bırakmıştı.

Kosova polisi de farklı gerekçelerle yaklaşık 10 Kosovalı Sırp'ı gözaltına almış, Sırbistan bu kişilerin bir an evvel serbest bırakılmasını talep etmişti.

Zaman zaman karşı karşıya gelen iki ülkenin gerilmesindeki ana nedenin, Sırbistan'ın tek taraflı bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görmesi olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında, ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulunmasına çalışılıyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde başarılar diliyoruz"
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde...
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
Yemen hükümetinden "ülke ekonomisine desteklerin artması" çağrısı
Yemen hükümetinden "ülke ekonomisine desteklerin artması" çağrısı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi