• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ordu'da kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor: 40 bin noktada ilaçlama yapıldı
Ekonomi
Yayınlanma: 03 Nisan 2024 - 13:25

Ordu'da kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor: 40 bin noktada ilaçlama yapıldı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca zararlısına yönelik il genelinde ciddi bir mücadele yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, "600'den fazla eğitim, 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapıldı. Şu anda yeniden mücadelenin başlaması gerekiyor, aksi takdirde mücadele daha da zorlaşacak" dedi.

Ekonomi
03 Nisan 2024 - 13:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca zararlısına yönelik il genelinde ciddi bir mücadele yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, "600'den fazla eğitim, 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapıldı. Şu anda yeniden mücadelenin başlaması gerekiyor, aksi takdirde mücadele daha da zorlaşacak" dedi.

Fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ediyor. Fındık hasat sezonunda üreticiler tarafından sık karşılaşılan, bir yıl ömrü olan ve zirai, tuzak ile mekanik mücadele edilen kahverengi kokarca, bıraktığı yumurtalar ile ortalama 200 kat çoğalabiliyor.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarcanın ilde görülmeye başlamadan önce çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Mücadele ve zararlının tanınması konusunda il genelinde şimdiye kadar 600'ün üzerinde eğitim verildiğini kaydeden Yılmaz, "Havaların soğuması ile birlikte kahverengi kokarcalar kışlak diye tabir ettiğimiz odunluk, serendi, depo gibi alanlara çekildi. Biz bu alanlara tam kışlaklara giriş aşamasında ilaçlı mücadele çalışması başlatmıştık. Bu kapsamda 40 bin kışlakta ilaçlı mücadele çalışması gerçekleştirdik. Amacımız kışlaklardaki bu mücadele çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmek. Kokarcalar kışlaklardan sahaya yayılmadan büyük oranda imha etmek istiyoruz" diye konuştu.

"Kokarcalar bahçelere yayılmadan mücadele yapmamız gerekiyor"

İçerisinde bulunduğumuz dönemin kahverengi kokarca ile mücadele önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Şu anda içerisinde bulunduğumuz dönemde kokarca ile gerek mekanik, gerek ruhsat almış kimyasal ilaçları kullanmak suretiyle kokarcalar fındık bahçelerine yayılmadan mücadelemizi yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir dişi ergin kokarca zararlısının 150-200 arasında yumurta bıraktığını, yani bu kadar birey oluştuğunu düşündüğümüzde mücadelenin ne kadar zorlaşacağını tahmin edebiliyoruz. Buna fırsat vermeyelim, şu anda kışlaklardan çıkma durumunda olan kokarcaları mücadele ile imha edelim ki önümüzdeki süreçte mücadele çalışmamız daha da kolaylaşsın" ifadelerine yer verdi.

"Ruhsat alan ilaçlar, mücadelede avantaj sağlayacak"

Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak feromon tuzakların kışlaklara giriş ve çıkışlarda kullanımının etkili olacağını kaydetti. Bununla birlikte kapalı alanlarda kullanılabilen ilaçların ruhsatlandırıldığını ifade eden Yılmaz, "Açık alanda fındık ve kivi bahçelerinde kullanılabilecek, bakanlığımız tarafından izin verilen ruhsatlı ilaçlar var. Dolayısı ile bunların da mücadelede kullanılması bize önemli bir avantaj sağlayacak" şeklinde konuştu.

"Mücadelede samuray arılarının üretimi artırılacak"

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, şunları söyledi:

"Mücadele çalışmalarında bir de biyolojik çalışmalar devam ediyor. Bakanlığımız daha öncesinden Tarımsal Araştırma Enstitümüzü bu biyolojik mücadelede kullanılan samuray arısının üretimi noktasında görevlendirmişti. Şu an bakanlığımız bu enstitüye ilave olarak, fındık araştırma enstitüsünün de içerisinde bulunduğu bazı enstitülerimize de samuray arısının üretimi noktasında görev verdi, onlar da çalışmalarına başladılar. Biz burada ergin kahverengi kokarcaları toplamak suretiyle bu enstitülerimize gönderiyoruz, buralarda samuray arısını üretmek suretiyle kokarcaya karşı biyolojik mücadelede kullanılacak arıların üretimi gerçekleştiriliyor."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Son Haberler
Bursa'da balkondan düşen kadın ağır yaralandı
Bursa'da balkondan düşen kadın ağır yaralandı
Yozgat'ta iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Yozgat'ta iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
BUSKİ Genel Kurulu'nda gergin anlar
BUSKİ Genel Kurulu'nda gergin anlar
Kahkaha Hatay'daki çocuklar için yükseldi
Kahkaha Hatay'daki çocuklar için yükseldi
Başkan Çetinkaya: "Parkı yakanın suyu da, otobüs kartı da kesilecek"
Başkan Çetinkaya: "Parkı yakanın suyu da, otobüs kartı da kesilecek"
Tunceli'de bayram denetimi
Tunceli'de bayram denetimi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi