• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Organ nakli yapılan hastayla bağışçısının doğum tarihleri aynı çıktı
Sağlık
Yayınlanma: 24 Ocak 2023 - 16:31

Organ nakli yapılan hastayla bağışçısının doğum tarihleri aynı çıktı

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan: - "Muzaffer bey ile bağışı yapan kişinin doğum tarihleri birebir aynıydı yani ikisi de 18 Mayıs 1947'de doğmuş. Bir kader birliği var ortada, bu hem bizim için hem hastamız için hoş bir tesadüf oldu"

Sağlık
24 Ocak 2023 - 16:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çanakkale'de organ nakli olan hasta ile Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen bağışçısının doğum tarihlerinin gün, ay ve yıl olarak aynı olduğu anlaşıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, gazetecilere, Çanakkale'de, yüksek tansiyona bağlı olarak böbrek yetmezliği nedeniyle 12 yıldır diyalize giren Muzaffer Göksal'ın (75), 1 yıl önce böbrek nakli için merkezlerine başvurduğunu söyledi.

Muzaffer Göksal'ın, 6 gün önce Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen İ.S’nin ailesi tarafından bağışlanan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştuğunu anlatan Alan şunları kaydetti:

"Hastamız 12 sene önce yüksek tansiyona bağlı olarak böbrek yetmezliği yaşıyor. Aile içinde doku uyumu olmadığı için diyaliz makinasına bağlanmak zorunda kalıyor. 12 yıldır diyalize giren bir hastamız. Kendisi Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezine müracaat ediyor. Orada 10 yıl böbrek nakli için sıra bekliyor ama sıra gelmiyor. Sonrasında organ nakil merkezimize kayıt oluyor. 1 yıl içerisinde kendisine uygun böbrek saptanıyor. 18 Ocak'ta Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın doku uygunluk testlerinde Muzaffer beye nakil için uyum saptandı. Merkezimizde gerekli değerlendirme sonrası 3 saatlik bir operasyonla böbreği naklettik."

Bu nakil sırasında ilginç bir detayın ortaya çıktığına işaret eden Cabir Alan, "Muzaffer bey ile bağışı yapan kişinin doğum tarihleri birebir aynıydı yani ikisi de 18 Mayıs 1947'de doğmuş. Bir kader birliği var ortada, bu hem bizim için hem hastamız için hoş bir tesadüf oldu. Muzaffer beye nakledilen böbrek şu anda çok iyi durumda, günlük 2,5 litrelik bir idrar çıkışı var. Muzaffer bey artık diyaliz makinasından kurtuldu. Hastamızı birkaç gün içinde taburcu edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'de yaşanan böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabet olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Cabir Alan, şöyle devam etti:

"Özellikle ailesinde böyle olan bireylerin mutlaka periyodik aralıklarla aile hekimi, üroloji, dahiliye uzmanına kendilerine göstermelerini faydası var. Ben vatandaşlarımızı organ nakli olması konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”

Nakil yapılan hasta Muzaffer Göksal, daha önce günlük işlerini yaparken zorlandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Çok halsizlik yaşıyordum. Diyalize girdiğim zaman uzun sürüyordu. Fakat böbrek nakli olduktan sonra rahatladım. Sağlığıma kavuştum. Yeniden dünyaya geldim. Çalışabileceğim, işlerimi yapabileceğim. Böbrek nakli konusunda bağış yapmak isteyen vatandaşlar çekinmesinler, korkmasınlar. İnsanlar hayatları boyunca tek böbrekle de yaşayabiliyor. Böbrek nakli bekleyen hastalar için organ nakli bağışı yapıp, hasta olmaktan yatalak olmaktan kurtarsınlar."


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Son Haberler
Beşiktaş, Rize'de
Beşiktaş, Rize'de
Kayserispor seçimli olağanüstü genel kurula gidiyor
Kayserispor seçimli olağanüstü genel kurula gidiyor
Çankırı'da oluşan dev hortum paniğe sebep oldu
Çankırı'da oluşan dev hortum paniğe sebep oldu
Beypazarı'nda dolu yağışı etkili oldu
Beypazarı'nda dolu yağışı etkili oldu
Muş'ta "Engelliler Haftası" etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu
Muş'ta "Engelliler Haftası" etkinlikleri renkli görüntülere...
Eskişehir'de bir bebek dünyaya gözlerini ambulansta açtı
Eskişehir'de bir bebek dünyaya gözlerini ambulansta açtı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi