• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Osmanlı döneminden kalan 135 yıllık fabrika harabeye döndü
Genel
Yayınlanma: 08 Nisan 2023 - 10:24

Osmanlı döneminden kalan 135 yıllık fabrika harabeye döndü

Osmanlı Dönemi'nde en önemli dokuma fabrikalarından birisi olan 135 yıllık Kazlıçeşme Dokuma Fabrikası harabeye dönüştü. Her gün yüzbinlerce kişinin yanından geçtiği, Marmaray Kazlıçeşme durağının yanında olan fabrikanın bacası ve birkaç duvarı günümüze kadar ulaşabilirken konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Burada bir çalışma başlatılıp yıkılan kısımların yeniden inşa edilmesi gerekiyor.

Genel
08 Nisan 2023 - 10:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Osmanlı döneminden kalan 135 yıllık fabrika harabeye döndü
Osmanlı Dönemi'nde en önemli dokuma fabrikalarından birisi olan 135 yıllık Kazlıçeşme Dokuma Fabrikası harabeye dönüştü. Her gün yüzbinlerce kişinin yanından geçtiği, Marmaray Kazlıçeşme durağının yanında olan fabrikanın bacası ve birkaç duvarı günümüze kadar ulaşabilirken konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Burada bir çalışma başlatılıp yıkılan kısımların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Buranın Osmanlı tarihini anlatan dokuma ve iplik müzesine dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.

İstanbul'da Marmaray yolcularının Kazlıçeşme durağında gördükleri 135 yıllık fabrika bacası ve geriye kalan birkaç duvar, vatandaşların dikkatini çekiyor. Bazı vatandaşlar fabrika bacasını Marmaray ile ilişkilendirerek görsel olarak yapıldığını bile düşünürken, Kazlıçeşme Dokuma Fabrikası veya Yedikule İplik Fabrikası olarak bilenen tarihi yapının son durumu havadan çekilen görüntüler ile gözler önüne serildi. Eskiden fabrikaya ait olan alan, şu anda İSPARK olarak kullanılıyor. Havadan çekilen görüntülerde ise fabrikadan sadece bacanın korunmuş olduğu gözüküyor. Geriye kalan birkaç duvarın olduğu bölge ise harabeye dönmüş durumda. İçinin çöplük haline geldiği fabrikada inceleme talebinde bulunan Araştırmacı arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay tarihi yapının Osmanlı tarihini anlatan dokuma ve iplik müzesine dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

"Dokuma ve iplik müzesine dönüştürülmesi gerekiyor"

Fabrikanın büyük bir bölümü yıkıldığı için sadece birkaç duvarı ve bacasının ayakta kaldığını ifade eden Araştırmacı Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Görenlerin duvarlardan ne olduğunu anlaması çok zor. Duvarlardan uzak kısımda sadece bir baca gözüküyor ama bunun da hangi yapıya ait olduğu anlaşılmıyor. Burada bir çalışma başlatılıp yıkılan kısımların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Buranın Osmanlı tarihini anlatan dokuma ve iplik müzesine dönüştürülmesi gerekiyor. Bu yapı 2. Abdulhamid Han döneminde yapılıyor, dönemin önemli sanayi tesislerinden birisi olma özelliğini taşıyor. 1970 yıllara kadar çok önemli ihracatlar yapıyor daha sonra satışı için ilan veriliyor. Maalesef bir türlü alıcısı çıkmıyor. 1970 yılından sonra bir daha ilan verildiği görülmüyor ve yavaş yavaş yıkılmaya başlıyor. O büyük fabrikadan sadece birkaç duvar ve bacası günümüze ulaşmış durumda" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Adıyaman'da '4. En Özel Şenlik' düzenlendi
Adıyaman'da '4. En Özel Şenlik' düzenlendi
Hayat Hastanesi'nden Bursaspor'a destek ziyareti
Hayat Hastanesi'nden Bursaspor'a destek ziyareti
Antalya halinde bayram denetimi: Faturalar ve künyeler tek tek incelendi
Antalya halinde bayram denetimi: Faturalar ve künyeler tek tek incelendi
Anne ayı, yavrularını emzirdikten sonra mağarada uyudu
Anne ayı, yavrularını emzirdikten sonra mağarada uyudu
Konteyner yatakhanede başlayan yangında alevlerin sıçradığı 8 araç demir yığını haline geldi
Konteyner yatakhanede başlayan yangında alevlerin sıçradığı 8 araç...
Geleceğin ticaret dili 'metaverse' olabilir
Geleceğin ticaret dili 'metaverse' olabilir

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi