• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Prof. Dr. Ardalı: Biyogaz temiz ve çevre dostu enerji sağlayıcısıdır
Genel
Yayınlanma: 13 Mart 2023 - 10:59
Güncelleme: 13 Mart 2023 - 10:59

Prof. Dr. Ardalı: Biyogaz temiz ve çevre dostu enerji sağlayıcısıdır

Genel
13 Mart 2023 - 10:59
Güncelleme: 13 Mart 2023 - 10:59
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Ardalı: Biyogaz temiz ve çevre dostu enerji sağlayıcısıdır

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, hayvan ve tarım atıklarından üretilen biyogazın ısı, elektrik, araç yakıtı ve doğal gaz üretiminde kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Ardalı, bu gazın temiz ve çevre dostu olmasından dolayı atmosferde sera gazı etkisi yaratmadığını belirtti.

Türkiye'de ve dünyada biyogaz üretiminin öneminin giderek arttığını dile getiren OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltan ve çevre dostu enerji kaynağı olan biyogazın üretimi, hayvansal ve tarımsal atıkların geri dönüşümüne de katkıda bulunduğunu ifade etti. Biyogazın ve biyoenerjinin birçok alanda kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Ardalı, biyogaz üretimi sayesinde hayvansal ve tarımsal atıkların doğaya karışmasının dolayısıyla da çevre kirliliğinin önüne geçildiğini belirterek, "Her türlü çiftlik hayvanı kaynaklı atıklardan biyogaz üretmek mümkündür. Organik içerikli atıklardan biyogaz elde edilmesi sonucunda enerji ihtiyacının bir kısmı karşılanırken, bir taraftan da atıkların bertaraf edilmesi bu noktada önemli rol oynamaktadır. Biyogaz, oksijensiz ortamda organik atıkların biyolojik süreçlerle parçalanması sonucunda elde ediliyor" diye konuştu.

Biyogazın temiz ve çevre dostu enerji sağlayıcısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel Ardalı, "Bir metreküp biyogazın ısı değeri içerisindeki metan oranına bağlı olarak, 4 bin 700 ila 5 bin 700 kilokalori arasında değişim gözlenir. Örnek verirsek, 1 metreküp biyogaz, 0,75 litre benzin, 0,66 litre motorin, 0,25 metreküp propan, 0,2 metreküp bütan gazı, 1,46 kilogram odun kömürü, 3,47 kilogram odundan sağlanan enerjiye eşdeğerdir" ifadelerini kullandı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE İÇİN ÖNEMLİ

Biyogazın, doğalgaz dağıtım sistemlerine de enjekte edilebileceğini ayrıca iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ardalı, "Biyogaz, temiz mavi bir alevle yanan renksiz kokusuz bir gazdır. Isı sağlamak, elektrik üretmek, soğutma sistemlerine güç sağlamak amacıyla doğal gaz olarak kullanılabilir. Araç yakıtı olarak kullanılabilir. Biyogaz çevre dostu, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır. Atıktan elde edilen gazı enerji biçimi olarak kullanmak, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım olarak söylenebilir. Diğer bir avantajı da diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre oluşturulma sürecinin doğal yollarla olması ve üretimi için enerji gerekmemesidir. Biyogaz üretimi toprak ve su kirliliğini de azaltacaktır. Çöp atıklar dönüştürülmediğinde toprağa ve suya karışacakken; biyogaz hem çevre dostu hem de enerji ihtiyacının sağlamasından dolayı avantaj olarak görülür. Döngüsel ekonomiyi teşvik eden basit ve düşük maliyetli bir teknolojidir. Kurulumu kolay ve küçük ölçekli kullanıldığında da yatırım miktarının çok düşük olduğu söylenebilir" dedi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Şanlıurfa'da vatandaşları iş bulma vaadiyle dolandıran 5 kişi tutuklandı
Şanlıurfa'da vatandaşları iş bulma vaadiyle dolandıran 5 kişi...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, KKTC'de üst düzey temaslarda bulundu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, KKTC'de üst düzey temaslarda...
Eski KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Ana vatan, yavru vatan, mavi vatan ve gök vatan anlayışıyla geleceğe güçlü adımlarla yürüyoruz"
Eski KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Ana vatan, yavru vatan, mavi vatan...
Mersin'de hamam ve masaj salonlarına denetim: 2 işletme kapatıldı
Mersin'de hamam ve masaj salonlarına denetim: 2 işletme kapatıldı
Daire başkanı intihar girişiminde bulundu
Daire başkanı intihar girişiminde bulundu
Bağcılar'da önce kapıdan sonra pencereden girip hırsızlık yaptılar 
Bağcılar'da önce kapıdan sonra pencereden girip hırsızlık yaptılar 

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi