• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Prof. Dr. Bayrak: Bu depremler asrın değil; binlerce yılda bile görülmesi zor felaket
Genel
Yayınlanma: 13 Mart 2023 - 10:25

Prof. Dr. Bayrak: Bu depremler asrın değil; binlerce yılda bile görülmesi zor felaket

Genel
13 Mart 2023 - 10:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Bayrak: Bu depremler asrın değil; binlerce yılda bile görülmesi zor felaket

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Bayrak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin, 500 yıllık gerilimin eseri olduğunu belirtip, "Bu depremler asrın değil; binlerce yılda bile görülmesi zor felaket" dedi.

KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Bayrak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 500 yıllık gerilimin sonucunda meydana geldiğini söyledi. Art arda 2 yıkıcı depremin dünya üzerinde daha önce gözlemlenmediğini dile getiren Prof. Dr. Bayrak, "6 Şubat depremi bekleniyordu. Deprem yaklaşık 500 yıllık gerilimin eseridir. İkinci deprem ise sürpriz depremdi. Elbistan fayı üzerindeki bu deprem günümüze kadar bu büyüklükte bir deprem üretmemişti. Bir bölgede aynı gün 2 yıkıcı deprem olması dünya üzerinde daha önce gözlemlenmedi. İkinci deprem, ilk depremin aktardığı yeni gerilme sonrasında fayın kırılması ile meydana geldi. Bu depremler asrın değil; binlerce yılda bile görülmesi zor bir felaket" dedi.

'SAMSUN RİSK ALTINDA'

Depremlerin önceden tespit edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Bayrak, geçen günlerde Samsun açıklarında meydana gelen depremlerin genel olarak denizin içinde olduğunu belirterek, "Günümüzde depremleri önceden tahmin etmek mümkün değildir. Yalnızca istatistiksel olarak tahminler yapılabilir. Bu da fiziksel parametrelerin ve küçük depremlerin sürekli takibi ile olur. Ancak depremler ani geliştikleri için bu yöntemler de tam anlamıyla sonuç vermez. Karadeniz'de Batum ve Bartın'da son 50 yılda 2 büyük deprem meydana geldi. Samsun açıklarında görülen depremler de Batum ve Bartın depremlerinde olduğu gibi ters fay olup, bindirme zonunda meydana gelmiştir. Ancak Samsun, güneyinden geçen Kuzey Anadolu fay hattı nedeniyle risk altındadır. 7 ve üzeri bir deprem şehrimizde büyük yıkıma neden olur. Özellikle dolgu alanlarına, tarımsal alanlara yapılan ve imar yasalarına uygun yapılmayan binalarda yıkımlar oluşabilir" diye konuştu. 


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: " Kaybettiğimiz canlarımızı aradan geçen yıllara rağmen unutmadık, unutmayacağız"
TBMM Başkanı Kurtulmuş: " Kaybettiğimiz canlarımızı aradan...
27 yıldır dinmeyen acı: Saat 03.02'de hayat durdu
27 yıldır dinmeyen acı: Saat 03.02'de hayat durdu
Deprem saati 03.02'de Sakarya'da eller semaya açıldı
Deprem saati 03.02'de Sakarya'da eller semaya açıldı
Trump'tan Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'a Mekke Savunma Anlaşması tebriği
Trump'tan Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'a Mekke Savunma...
Amed Sportif Faaliyetler - Erzurumspor FK maçının ardından
Amed Sportif Faaliyetler - Erzurumspor FK maçının ardından
Malatya ve Hatay'da art arda depremler!
Malatya ve Hatay'da art arda depremler!

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi