• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Prof. Dr. Baytan: Hemofili genellikle sünnet sonrası ortaya çıkıyor
Sağlık
Yayınlanma: 17 Nisan 2023 - 09:20

Prof. Dr. Baytan: Hemofili genellikle sünnet sonrası ortaya çıkıyor

Sağlık
17 Nisan 2023 - 09:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Baytan: Hemofili genellikle sünnet sonrası ortaya çıkıyor
- Türkiye'de yaklaşık 6 bin kişinin yaşamını etkileyen hemofili hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Birol Baytan, "Hemofili kandaki pıhtılaşma proteinlerinin eksikliğinden kaynaklanır. Hemofili hastalarının kanlarında olması gerektiği kadar pıhtılaşma faktörü olmadığından, yaralanma yaşandığında kanları düzgün şekilde pıhtılaşmaz ve kanama daha uzun sürer. Hastaların önemli bir kısmı sünnet sonrasında durdurulamayan kanama nedeniyle tanı alır" diye konuştu.

Hemofilinin genellikle erkeklerde görüldüğünü söyleyen Emsey Hospital Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, "Bu hastalık ortalama her 10 bin erkek doğumda bir görülür. Irk, etnik köken farkı gözetmez fakat büyük oranda erkek çocuklarında görülür. Hastalık sıklıkla taşıyıcı olan anneden erkek çocuklarına geçer. Kız çocuklarında görülme sıklığı çok düşüktür" dedi.

SEBEPSİZ MORLUKLARDA HEMOFİLİDEN ŞÜPHELENİLİR

Vücutta nedensiz ve kolay oluşan morlukların hemofiliyi işaret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Baytan, "Vücutta nedensiz ve kolayca oluşan morluklar varsa biz hemofiliden şüpheleniriz. Özelikle ayak bilekleri, diz ve kalça eklemlerinde kanama belirtileri, şişlikler, küçük operasyonlar veya ameliyat sonrasında uzun süren kanamalar da yine ilk hemofili akla gelir. Hastaların önemli bir kısmı da sünnet sonrası durdurulamayan kanama ile tanı alır" diye konuştu.

VÜCUDUN HERHANGİ BİR YERİNDE KANAMA OLABİLİR

Hemofili hastalığında vücudun herhangi bir yerinde kanama olabileceğini söyleyen Baytan, "Eklem içi kanamalar, çocuğun emeklemeye başladığı dönemden itibaren görülebilmekte, çocuğun yürümeye başlamasıyla birlikte özellikle ayak bilekleri başta olmak üzere, diz ve kalça eklemlerinde kanama olabilmektedir. Ortak kanayan alanlar eklemler, kaslar ve gastrointestinal sistemlerdir (çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım sistemi). Kanamaların yaklaşık olarak yüzde 80'i eklemlerde görülür. Çocuklarda genellikle ayak bilekleri etkilenir, ergen ve yetişkinlerde ise daha çok dizler, dirsekler ve ayak bilekleri kanama noktalarıdır" diye konuştu.

TEDAVİ EDİLMEZSE SAKATLIKLARA NEDEN OLABİLİR

Hemofili hastalığının tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Baytan, "Toplumda hemofili tedavisinin olmadığı gibi yanlış bir düşünce var. Bilinenin aksine hemofili hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık. Genetik olarak aktarılan ve hayat boyu süren bir kanama eğilimi olması, kanamalar sonucu gerçekleşebilecek ölümler ve yüksek sakatlık riskinin bile uygun tedavi yaklaşımlarıyla üstesinden gelinebilmektedir. Gerek kanamaların önlenmesinde gerek ise tedavisinde uygun doz ve sürede faktör kullanıldığında hemofili hastaları da sağlıklı yaşıtları gibi normal hayat sürebilmektedir. Fakat bunun için hemofili hastasının ve ailesinin bilinçli olması çok önemli" diye konuştu.

Hemofili tedavisinde ana amacın kanın pıhtılaşma faktörlerindeki eksik olan faktörü yerine koymak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Birol Baytan, "Sürecin doğru şekilde işlemesini sağlamak, kanama ataklarının süresini ve sıklığını azaltarak tekrarlayan kanamalar nedeniyle oluşan komplikasyonları azaltıp hastaların yaşam kalitesini arttırmak temel amacımız" diye sözlerine devam etti.

Hemofili hastalığı zamanında tedavi edilmezse kalıcı eklem sakatlıkları ve özürlü toplum bireyleri ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Baytan, "Eklem problemleri erken dönemde tıbbi olarak tedavi edilebilirken ileri dönemlerde ancak ortopedik yaklaşımlarla tedavi edilebilir" diye sözlerini noktaladı.


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Rinoplastiye ilgi artıyor
Rinoplastiye ilgi artıyor
Diyabet tedavisindeki yapay zeka gelişmeleri masaya yatırıldı
Diyabet tedavisindeki yapay zeka gelişmeleri masaya yatırıldı
Yeni yüzyılın yeni hastalığı: "Parlayan nesneler sendromu" uyarısı
Yeni yüzyılın yeni hastalığı: "Parlayan nesneler sendromu" uyarısı
Opr. Dr. Çelik: "Obezite kanser riskini artırabilir"
Opr. Dr. Çelik: "Obezite kanser riskini artırabilir"
Son Haberler
BTÜ'lü öğrencilerden ÜNİFEST'te 3 kategoride derece
BTÜ'lü öğrencilerden ÜNİFEST'te 3 kategoride derece
Vali Aktaş domates hasadı yaptı
Vali Aktaş domates hasadı yaptı
Sağanak yağmur altında görev başında: Polis memurunun mücadelesi kamerada
Sağanak yağmur altında görev başında: Polis memurunun mücadelesi...
Denizli'de 3 yaşındaki Mehmet için zaman daralıyor
Denizli'de 3 yaşındaki Mehmet için zaman daralıyor
Yatırım finansmanı yeni bir dijital sistem olan gerçek varlıklara dayalı token ile kolaylaşıyor
Yatırım finansmanı yeni bir dijital sistem olan gerçek varlıklara...
Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı
Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi