• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Bilim ve Teknoloji
  3. Prof. Dr. Yakuphanoğlu: "Geleceğin yüz yılı fotoniktir"
Bilim ve Teknoloji
Yayınlanma: 22 Şubat 2024 - 10:22

Prof. Dr. Yakuphanoğlu: "Geleceğin yüz yılı fotoniktir"

Nobel ödüllü Alman fizikçi Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı 'foton' teorisini ispatlayan Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, "Bilindiği gibi 20. yüzyılın teknolojisi elektrik teknolojisiydi. 21. yüzyılda biz artık fotonik teknolojisini bekliyoruz. Geleceğin yüz yılı fotoniktir" dedi.

Bilim ve Teknoloji
22 Şubat 2024 - 10:22
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Nobel ödüllü Alman fizikçi Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı 'foton' teorisini ispatlayan Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, "Bilindiği gibi 20. yüzyılın teknolojisi elektrik teknolojisiydi. 21. yüzyılda biz artık fotonik teknolojisini bekliyoruz. Geleceğin yüz yılı fotoniktir" dedi.

Fırat Teknokent'te kurduğu Yüksek Teknoloji şirketinde teknolojik ürünler geliştiren FÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Nobel ödüllü Alman fizikçi Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı foton teorisini ispatlamak adına 'kuantum parçacık algılayıcı' adını verdiği nanoteknolojik bir sistem üretmişti. Çalışmalarına aralıksız devam eden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, fotonik teknolojisi hakkında bilgiler verdi. 20. yüzyılın teknolojisinin elektronun iken 21. yüzyılda artık fotonik teknolojisinin kullanılacağını belirten Yakuphanoğlu, elektron hızının saniyede 2 bin kilometre iken fotonun 300 bin kilometre olduğunu söyledi. Geleceğinin yüz yılının fotonik olduğunu aktaran Yakuphanoğlu, bunun başta tıp, sanayi ve tarım olmak üzere her alanda kullanılacağını ifade etti.

"21. yüzyılda biz artık fotonik teknolojisini bekliyoruz"

Son yıllarda özellikle ülkede teknolojiye büyük önem verildiğini belirten Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, "Teknoloji denilen şey, yüksek, orta ve düşük olarak üçe ayrılır. Teknolojiyi biz artık günlük hayatımızda kullanmak zorundayız. Bilindiği gibi 20. yüzyılın teknolojisi elektrik teknolojisiydi. 21. yüzyılda biz artık fotonik teknolojisini bekliyoruz. İkisi arasında fark var. Elektrik teknolojisinde elektron kullanıyordu ve fotonik teknolojisinde foton kullanılmaktadır. Elektron hızı bor atom teorisine göre 2 bin kilometre bölü saniye iken fotonun hızı ise 300 bin kilometre bölü saniyedir" dedi.

"Foton daha yüksek hızla hareket ediyor"

Fotonun daha yüksek hız ile hareket ettiğini dile getiren Yakuphanoğlu, "Bilgiyi bir noktadan başka bir noktaya transfer etmek istediğimizde biz yüksek hız ve çözünürlükle kolaylıkla transfer edebileceğiz. Bundan dolayı artık bizim kesinlikle yüksek teknolojik ürünler üretmemiz gerekir. Geleceğin yüz yılı fotoniktir. Fotonik dediğimizin temelinde ışık bulunur. Einstein'in belirttiği gibi ışığın kuantumudur. Yani ışığı oluşturan dalganın en küçük parçacığına biz foton diyoruz. Buda elektron gibi davranır. Biz buna bir bilgiyi yüklediğimizde kolaylıkla bir noktadan başka bir noktaya transfer edilerek veya bunu baz alan farklı teknolojik cihazlarda kullanılarak yeni tip cihazlar ve sistemler üretebiliriz" diye konuştu.

"Yeni yüzyılda hayatımıza fotonik aygıtlar olarak girecek"

Yakuphanoğlu, "Yeni yüzyılda hayatımıza fotonik aygıtlar olarak girecek. Bunların temelinde ışık olacak. Dünyadan bilindiği cip krizi var. Cipi üretmemiz lazım. Eğer biz cipi üretmek istiyorsak litografiye sahip olmamız lazım. Optik litografi bilinmeden kesinlikle cip üretilemez. Onun için bizim yüksek teknolojik bilgiye sahip olmamız lazım. Optik litografiyi ben nasıl öğrenebilirim. Öncelikle bizim fotonu tanımamız gerek. Foton bir dalga olduğu için bunun bir frekansı ve dalga boyu var. Ben bit yüksek hızla çalışan fotonik bir aygıt yapıyorum. Bunun için benim fotonu görmem lazım. Fotonun frekansını, dalga boyunu ve elektronik parametrenin fotona girip, ben bunu farklı uygulamalarda kullanabilirim" şeklinde konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Proje zirvesine yoğun ilgi
Proje zirvesine yoğun ilgi
Geleceğin bilim insanları projelerini sergiledi
Geleceğin bilim insanları projelerini sergiledi
BTK Başkanı Karagözoğlu: "Yaklaşık 100 ülkeden, yerli ve yabancı bini aşkın temsilciyi ağırlıyoruz"
BTK Başkanı Karagözoğlu: "Yaklaşık 100 ülkeden, yerli ve yabancı bini aşkın temsilciyi ağırlıyoruz"
Vezirköprü MTAL'den Bilim Şöleni
Vezirköprü MTAL'den Bilim Şöleni
Son Haberler
Bilecik'te düzensiz göçe geçit yok
Bilecik'te düzensiz göçe geçit yok
Rusya'dan Ukrayna'ya 56 füze ve 670'ten fazla İHA ile saldırı: 1 ölü
Rusya'dan Ukrayna'ya 56 füze ve 670'ten fazla İHA ile saldırı:...
Xi'den Trump'a: "İkili ilişkilerin geleceği, Tayvan meselesinin nasıl ele alınacağına bağlı"
Xi'den Trump'a: "İkili ilişkilerin geleceği, Tayvan meselesinin...
Bilecik'te 'Türk Dil Bayramı' etkinliği düzenlendi
Bilecik'te 'Türk Dil Bayramı' etkinliği düzenlendi
Fen lisesi öğrencilerinden müzik gösterisi
Fen lisesi öğrencilerinden müzik gösterisi
Tasarruf sahipliği yeniden yükselerek yüzde 23.3 oranına ulaştı
Tasarruf sahipliği yeniden yükselerek yüzde 23.3 oranına ulaştı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi