• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk: "Bağımlılıktan kurtulmak için hastanın kararlığı çok önemli"
Sağlık
Yayınlanma: 08 Ağustos 2022 - 12:31
Güncelleme: 08 Ağustos 2022 - 12:34

Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk: "Bağımlılıktan kurtulmak için hastanın kararlığı çok önemli"

Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk, bağımlılıktan kurtulmak için hastanın isteği, kararlılığı ve mücadelesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Sağlık
08 Ağustos 2022 - 12:31
Güncelleme: 08 Ağustos 2022 - 12:34
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk: "Bağımlılıktan kurtulmak için hastanın kararlığı çok önemli"
Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk, bağımlılıktan kurtulmak için hastanın isteği, kararlılığı ve mücadelesinin çok önemli olduğunu belirtti.Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı AMATEM'de görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Eralp Türk, bağımlılıkla mücadelede konusunda açıklamalarda bulundu. Kişinin, bağımlılık yapıcı maddelerle mümkünse hiç karşılaşmaması, karşılaşsa dahi hiç denememesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Türk, "Hayır diyebilme becerisinin edinilmesi çok önemli. Kişilerde hayır diyebilme becerisi iyi gelişirse bağımlılık riski sıfır oluyor" dedi.Merak ya da arkadaş etkisi sonucu ilk deneme söz konusu olursa her maddede ve alkolde farklı olmak üzere bağımlılık gelişme riski oluştuğunu dile getiren Dr. Türk, "Bazı maddelerde bu risk çok daha yüksek. Çoğunlukla ilk denemeyi takiben, madde etkisiyle kişilerin vücutlarında bazı değişiklikler görüyoruz. Vücuttan atılması esnasında beynimiz, aşina olduğu maddeyi tekrardan aramaya başlıyor. Bu aşermeyle birlikte kişinin vücudunda kişiyi rahatsız eden belirtiler ortaya çıkıyor. Bu defa bu belirtileri söndürmek için kişi tekrardan madde kullanmaya mecbur hissediyor. Her bir kullanım bir sonraki kullanıma davetiye çıkıyor" şeklinde konuştu.Sosyal Hayattan SoyutlanıyorBağımlılık geliştiğinde kişinin özel hayatında değişiklikler olduğunu ifade eden Dr. Türk, " Madde hayatın büyük bir kısmında yer edinmeye başladığında, bireyin hayatında esas önem vermesi gereken aile hayatı, iş hayatı, arkadaşları ve çevresiyle ilgili ciddi aksaklıklar başlıyor. Onlara zaman ayıramamaya başlıyoruz. Maddi güçlüklerle boğuşmaya başlıyoruz. Bunu takriben işten ayrılma ya da atılma durumu yaşanabiliyor. Bu da hastamızı olumsuz bir kısır döngüye sokuyor" ifadelerini kullandı.Bağımlılıktan Birlikte KurtulalımBağımlı bir bireyin kendi rızası ile tedavi edilebileceğinin altını çizen Dr. Türk, sözlerini şu şekilde sürdürdü;"Bağımlılık hastalığının öncelikli iyileşme şartları, kişinin kendi isteği ve mücadele yeteneği olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki dünyada ve ülkemizde bu hastalığı iyileştiren olağanüstü tedavi henüz bulunmadı. Halen hastanın mücadelesi, kararlılığı ve isteği çok önemli. Zorla yapılan bir tedavinin, daha az faydasını görüyoruz. Ancak henüz karar vermemiş, bırakmak isteemeyen ama kafasında ufak bir ışık yanmış, 'Acaba bırakabilir miyim? Arkadaşım bırakmış, ben de onun gibi olabilir miyim?' diye düşünenler, bize başvurabilirler. Akıllarındaki ufak ışık üzerinden yürüme şansımız olur. Ama faydalı olabilmemiz için o ufak ışığı yakalamamız gerekiyor"Uzak DurunMadde bağımlılığından yaklaşık 5 yıl önce kurtulduğunu ifade eden 27 yaşındaki Z.T. ise, arkadaş ortamında merak sonucu denediğini ve bağımlı olduğunu dile getirdi. Bağımlılıktan kurtulmak için birçok yolu denediğini vurgulayan Z.T. "Kalbimde problem çıkmasıyla kurtuldum ancak sağlığımı kaybettim. Genç nesillere bağımlılık yapıcı maddelere özenmemelerini ve uzak durmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Son Haberler
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya neden oldu
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya...
Bursa'da sinekle kesintisiz mücadele
Bursa'da sinekle kesintisiz mücadele

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi