• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Reuters: "ABD, İran savaşında uzun menzilli hassas füzelerinin neredeyse tamamını tüketti"
Dünya
Yayınlanma: 04 Ağustos 2026 - 16:19
Güncelleme: 04 Ağustos 2026 - 17:12

Reuters: "ABD, İran savaşında uzun menzilli hassas füzelerinin neredeyse tamamını tüketti"

İngiliz Reuters haber ajansına göre ABD ordusu, İran'la 5 aylık savaş sırasında yüksek isabet oranına sahip uzun menzilli füzelerinin büyük bir kısmını tüketti.

Dünya
04 Ağustos 2026 - 16:19
Güncelleme: 04 Ağustos 2026 - 17:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İngiliz Reuters haber ajansına göre ABD ordusu, İran'la 5 aylık savaş sırasında yüksek isabet oranına sahip uzun menzilli füzelerinin büyük bir kısmını tüketti.

Reuters haber ajansı 3 kaynağa dayandırdığı özel haberinde ABD'nin İran'a saldırılar sırasında uzun menzilli hassas füzelerinin "neredeyse tamamını" kullandığını belirtti. Söz konusu füzelerin karadan karaya füzeler olan Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) ve Hassas Vuruş Füzeleri (PrSM) olarak bilinen füzeler olduğu ifade edildi. Kaynaklar, azalan füze tedarikinin ABD'nin Rusya ve Çin de dahil olmak üzere rakiplerini caydırma yeteneğini sınırlayabileceğinden endişe duyduklarını dile getirdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi 4'üncü kişi, Orta Doğu'daki operasyonları yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın savaş başlamadan önce sahip olduğu karada konuşlu füzelerin neredeyse tamamını tükettiğini, ancak diğer ülkelerdeki askeri malzemelerden yeniden yükleme yaptığını aktardı. Kaynaklardan biri, ATACMS ve PrSM stoklarının azaltılmasının, Trump yönetiminin İran hedeflerine yönelik saldırılarda pilotlu uçaklarla bomba atmak gibi daha riskli yöntemlerden kaçınma kararı olduğunu söyledi. Analistler, bu silahların ordunun hedeflere uzaktan saldırmasına imkan tanıdığı için Çin gibi güçlü hava savunmasına sahip bir düşmana karşı savaşta değerli olacağını belirtiyor. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) Mart ayında yayınladığı rapora göre bu silahlar İran içindeki hedeflere saldırmak için kullanıldı.

"Trump, stoklar azaldığı için İran saldırısından vazgeçti"

İki kaynağa göre askeri yetkililer haftalardır ABD Başkanı Donald Trump'ı balistik füzelere karşı etkili olan Patriot füze savunma sistemleri de dahil olmak üzere savunma silahı stoklarının azaldığı konusunda uyarıyordu. Geçtiğimiz hafta, çeşitli medya kuruluşları Trump'ın İran'a yönelik büyük çaplı saldırı başlatmama kararının nedenlerinden birinin, askeri danışmanlarının ABD'nin stokları konusunda yaptığı uyarı olduğunu öne sürmüştü. Bir ABD yetkilisi ise bu iddianın doğru olmadığını belirterek Trump'ın Körfez ülkelerinden gelen baskı nedeniyle saldırıdan vazgeçtiğini söyledi.

Pentagon'dan cevap

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Sean Parnell ise Reuters'a yaptığı açıklamada, "ABD ordusu dünyanın en güçlü ordusudur ve Başkan'ın belirlediği zaman ve yerde operasyonları yürütmek için gereken her şeye sahiptir. Halkımızı ve çıkarlarımızı korumak için ABD ordusunun derin bir yetenek cephaneliğine sahip olmasını sağlarken, muharip komutanlıklar genelinde birçok başarılı operasyon gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

"Savunma silahı stokları da azaldı"

Geçtiğimiz hafta Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), Şubat ve Temmuz ayları arasında Patriot füze savunma sistemlerinin yaklaşık yüzde 65'inin kullanıldığını ve THAAD balistik füze savunma sistemlerinin sayısının savaşın başlangıcına göre en az yüzde 38 azaldığını belirtmişti. Patriot ve THAAD sistemleri, gelen füzeleri tespit edip imha eden ve ülkenin cephaneliğindeki en etkili sistemler arasında yer alıyor. Kaynaklardan biri ABD'nin savaşın başlangıcından bu yana genellikle gemilerden fırlatılan Tomahawk seyir füzelerinini stokunun da neredeyse yarısını tükettiğini aktardı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Gazze'de aynı aileden 112 kişi için toplu cenaze töreni
Gazze'de aynı aileden 112 kişi için toplu cenaze töreni
ABD Hazine Bakanı Bessent: "Hürmüz Boğazı konusunda İran ile bugün veya yarın bir anlaşmaya varılabilir"
ABD Hazine Bakanı Bessent: "Hürmüz Boğazı konusunda İran ile bugün veya yarın bir anlaşmaya varılabilir"
Lübnan ile İsrail arasındaki müzakerelerin 7. turu Roma'da başladı
Lübnan ile İsrail arasındaki müzakerelerin 7. turu Roma'da başladı
Husilerden Suudi Arabistan'a İHA saldırısı iddiası
Husilerden Suudi Arabistan'a İHA saldırısı iddiası
Son Haberler
Adaya bakım yapacak olan iş makinesi tekneyle taşındı
Adaya bakım yapacak olan iş makinesi tekneyle taşındı
Ankara'da iki farklı tır kazası
Ankara'da iki farklı tır kazası
Şantiye bekçisi evinde ölü bulundu
Şantiye bekçisi evinde ölü bulundu
Çanakkale'de çeşitli suçlardan aranan 9 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de çeşitli suçlardan aranan 9 şüpheli tutuklandı
Antalya'da 25 yaşındaki genç ağaçlık alanda elleri arkadan bağlı halde ölü bulundu
Antalya'da 25 yaşındaki genç ağaçlık alanda elleri arkadan bağlı...
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Adilcevaz'da çiftçilerle buluştu
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Adilcevaz'da çiftçilerle buluştu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi