• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi'nin Moskova'daki görüşmesi başladı
Genel
Yayınlanma: 20 Mart 2023 - 19:29

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi'nin Moskova'daki görüşmesi başladı

Putin: - "Çin, son yıllarda kalkınma konusunda muazzam bir adım attı. Bu, tüm dünyada ilgi çekiyor, hatta biz de biraz kıskanıyoruz" - Şi: - "Kalkınma ve refah hedefimize ulaşmak için her iki ülkemiz de şu anda büyük çaba sarf ediyor"

Genel
20 Mart 2023 - 19:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile başkent Moskova'da baş başa görüşmesi başladı.

Putin ve Şi, Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin basına açık kısmında açıklama yaptı.

Şi'yi 3. kez devlet başkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik eden Putin, "Çin, son yıllarda kalkınma konusunda muazzam bir adım attı. Bu, tüm dünyada ilgi çekiyor, hatta biz de biraz kıskanıyoruz. Çin'de ekonominin gelişimi ve devletin güçlendirilmesi konusunda etkili bir sistem kuruldu. Bu sistem, dünyadaki birçok ülkenin sistemlerinden çok daha etkilidir. Bu bir gerçek. Piyasadaki mekanizmalar, oldukça güvenli bir siyasi rotayla uyuşuyor ve görünür sonuçlar doğuruyor." ifadelerini kullandı.

Çin'in, Şi'nin liderliğinde daha da gelişeceğini vurgulayan Putin, Şi'nin 10 yıl önce devlet başkanı olarak seçildiğinde de Rusya'ya ziyaret gerçekleştirdiğini anımsattı.

Putin, "Bu süreçte ilişkilerimizin geliştirilmesi yönünde önemli adımlar attık. İkili ticaret hacmi iki kat artarak, 87 milyardan 185 milyar dolara ulaştı. Birçok ortak hedefimiz var." diye konuştu.

Çin yönetiminin, ikili ilişkilerin gelişmesine önem verdiğini ve güncel uluslararası sorunlarla ilgili "adil" ve "dengeli" pozisyon sergilediğini belirten Putin, Çin'in Ukrayna'daki krizin çözümüne ilişkin önerilerini incelediklerini söyledi.

Putin, bu konuyu da Şi ile görüşmede ele alacaklarını dile getirerek "Adalet ve uluslararası hukukun temel hükümlerinin uygulanmasını, tüm ülkeler için bölünmez güvenliğin sağlanmasını gerektiren ilkeleri benimsediğinizi biliyoruz. Müzakere sürecine her zaman açık olduğumuzu da biliyorsunuz. Elbette, saygı duyduğumuz inisiyatifleriniz dahil bu konuları istişare edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Rusya ile Çin'in uluslararası alanda etkileşimini sürdürdüğüne dikkati çeken Putin, bunun çok kutuplu düzenin güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.

Vladimir Putin, Şi ile ekonomi alanındaki işbirliğine dair konuları da ele alacaklarını da sözlerine ekledi.

- "İşbirliğimiz ve yakın etkileşimimiz ile hedeflere birlikte ulaşacağız"

Çin Devlet Başkanı Şi ise konuşmasına, Putin'i her zaman "değerli arkadaşım" diye adlandırdığını ifade ederek başladı.

Yeniden seçilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yaptığını belirten Şi, 10 yıl önce ilk defa Çin Devlet Başkanı seçildiğinde de ilk yurt dışı ziyaretini yine Rusya'ya yaptığını hatırlattı.

Şi, Rusya ile ilişkilere çok değer verdiklerini dile getirerek en büyük komşu ülkeler olması gerekçesiyle bunun tarihsel mantığı olduğuna işaret etti.

Çin ile Rusya’nın kapsamlı stratejik etkileşim ve işbirliği ortağı olduğunu söyleyen Şi, "Bu statü, ülkelerimiz arasında yakın ilişkiler olması gerektiğini belirlemektedir." dedi.

Şi, Rusya'da gelecek yıl devlet başkanlığı seçimleri yapılacağına dikkati çekerek "Güçlü liderliğiniz sayesinde son yıllarda ülke için sonuç elde etme ve refaha ulaşmada önemli ilerleme kaydetti. Rus halkının iyi teşebbüslerinizde sizi desteklemeye devam edeceğinden eminim." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin ilerlerken aynı veya benzer hedeflere sahip olduğunu dile getiren Şi, "Kalkınma ve refah hedefimize ulaşmak için her iki ülke de şu anda büyük çaba sarf ediyor. Örneğin, Çin modelinde modernizasyon gerçekleştirme görevini belirledik. Rusya da ülkenin kalkınması için iddialı hedefler belirledi. İşbirliğimiz ve yakın etkileşimimiz ile bu hedeflere mutlaka birlikte ulaşacağımıza eminim." diye konuştu.

Şi, son yıllarda Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesinden dolayı Putin'e minnettar olduğunu vurgulayarak "Çin ve Rusya uluslararası stratejik ortaklığının geliştirilmesinde bir yandan dünyada adalet ve eşitliği sağlama hedefine ulaşılmasını, diğer yandan bu süreçte ülkelerimizin kalkınmasını ve refahını sağlamalıyız." dedi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail ile işbirliği yapanlar hesap verecek"
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail...
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Bursa'da rekor ceza: 'Dur' ihtarına uymayan kadın sürücüye 550 bin TL cezai işlem uygulandı
Bursa'da rekor ceza: 'Dur' ihtarına uymayan kadın sürücüye...
Kaleci antrenörü Michael Rechner, A Milli Futbol Takımı'ndaki görevinden ayrıldı
Kaleci antrenörü Michael Rechner, A Milli Futbol Takımı'ndaki görevinden ayrıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi