• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil"
Genel
Yayınlanma: 25 Nisan 2023 - 22:44

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili Birleşmiş Milletlerin (BM) çalışmalar yürüttüğünü ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında anlaşma sağlamaya çalıştığını belirterek "Ancak Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil

Genel
25 Nisan 2023 - 22:44
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili Birleşmiş Milletlerin (BM) çalışmalar yürüttüğünü ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında anlaşma sağlamaya çalıştığını belirterek "Ancak Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil." dedi.

Lavrov, BM'de basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Rus gazetecilere vize vermemesiyle ilgili soru üzerine Lavrov, ABD'nin Rus medya kuruluşlarına yönelik ayrımcılık yaptığını belirterek "Batı, kendilerine boyun eğmeyen basın kuruluşlarını ezme yolunu seçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, mütekabiliyet çerçevesinde kendilerinin de bu gelişmeyi göz önünde bulunduracaklarını kaydederek "Amerikalılar da bizden bir şey isteyince bunu hatırlayacağız." diye konuştu.

Sudan'da Wagner grubunun etkin olup olmadığına ilişkin soruya ise Lavrov, Wagner'in bağımsız bir askeri şirket olduğu, Batı ülkelerinin de benzer şirketleri bulunduğu yanıtını verdi. Lavrov, ülkelerin bu şirketin hizmetinden yararlanmak istediğinde yararlandıklarını ifade etti.

Lavrov, Sudan'daki çatışmalara ilişkin de insanların ölmesinin üzücü olduğunu, durumu yakından takip ettiklerini belirterek Sudan'ın geçmişine bakıldığında ABD'nin bölünmeyi desteklediğinin görüldüğünü kaydetti.

"Ülke, Güney Sudan ve Sudan olmak üzere ikiye bölündü. Bölünmenin destekçisi olarak Amerika'nın bu ülkelerin ekonomilerine katkı sağlaması ve vatandaşların refahını güvence altına alması gerekirdi. Ancak Amerika bunu yapmadı. İki tarafa da yaptırım uyguladı." diyen Lavrov, Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler bulunması gerektiğine işaret etti.

- "Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiyor"

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektubun "sızdırılmamasının" önem taşıdığına dikkati çeken Lavrov, BM ve Rusya arasında gübre ile gıdaların ihracatına yönelik imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde Guterres'in engellerin kaldırılması için çaba sarf ettiğini söyledi.

Lavrov, "BM'nin doğru yönde çaba sarf etmediğini söyleyemem. Guterres ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, ülkelerin uyguladığı yasa dışı yaptırımlarla ilgili anlaşmaya varmaya çalışıyor. Ancak pratikte Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil." değerlendirmesinde bulundu.

- "NATO Rusya'yı parçalamaya çalıştı"

NATO'nun genişlemesine ilişkin ise Lavrov, İttifakın Rusya'yı parçalamaya çalıştığını ancak daha da güçlendirdiğini savundu.

Lavrov, NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki işbirliğinin de giderek arttığını belirterek NATO'nun genişlemesinin Rusya'nın güvenliğini tehdit ettiğini dile getirdi.

Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin ise Lavrov, ülkenin AB üyesi olması halinde üyelik kriterlerinin ne kadar önemsiz olduğunun görüleceğini ifade ederek bunun bir "jeopolitik oyun" olduğunu belirtti.

Lavrov, Ukrayna'nın AB üyesi olması halinde NATO'ya da kabul edilebileceğine işaret etti.

- Putin'in Türkiye ziyareti

Türkiye'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışına Putin'in katılıp katılmayacağının sorulması üzerine ise Lavrov, buna ilişkin yakında bir açıklama yapılacağını belirtti.

Lavrov, "Başkanlar böyle bir toplantının önemi konusunda mutabık." ifadesini kullandı.

- Afganistan ve Taliban

BM Genel Sekreteri'nin 1-2 Mayıs'ta Doha'da Afganistan hakkında düzenleyeceği toplantıyı desteklediklerini aktaran Lavrov, Batı'nın ülkedeki uzun mevcudiyetine rağmen ekonomik kalkınması için katkı sağlamadığını ifade etti.

Lavrov, sahada bir "Taliban gerçeği" olduğunu ve bu nedenle Taliban'la konuşmak gerektiğini kaydederek "Taliban hükümeti kendi sözlerini tutana kadar ve yönetimlerinde daha kapsayıcı olana kadar onları yasal olarak tanımayacağız." dedi.





AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Bingöl'de trafik kazası: 8 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 8 yaralı
Yağışlar kenti esir aldı, Tunceli-Ovacık ve Tunceli-Erzincan yolları kapandı
Yağışlar kenti esir aldı, Tunceli-Ovacık ve Tunceli-Erzincan yolları...
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Batman'da motosikletin çarptığı yaya ile sürücü hayatını kaybetti
Batman'da motosikletin çarptığı yaya ile sürücü hayatını...
Bursa'da sporcu kamp merkezinde çıkan yangın söndürüldü
Bursa'da sporcu kamp merkezinde çıkan yangın söndürüldü
Malatya'da 4.0 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4.0 büyüklüğünde deprem

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi