• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Rusya'nın BM Büyükelçisi "tahıl anlaşması"na dair duruşlarının değişmediğini belirtti
Genel
Yayınlanma: 26 Nisan 2023 - 17:28

Rusya'nın BM Büyükelçisi "tahıl anlaşması"na dair duruşlarının değişmediğini belirtti

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusundaki duruşumuz değişmedi

Genel
26 Nisan 2023 - 17:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusundaki duruşumuz değişmedi. Bahsettiğimiz konularda ilerlemeye ihtiyaç var." dedi.

Gatilov, BM Cenevre Ofisine Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerle Rusya'nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliğinde bir araya geldi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gatilov, anlaşmanın 18 Mayıs'a kadar 60 gün süreyle uzatıldığını belirtti.

Gatilov, anlaşmanın uzatılmasıyla ilgili Rusya açısından 5 farklı problemin olduğuna ve bunların Rusya'nın yerli tarım ihracatını engellediğine işaret ederek "Bu sorunlar arasında Rus bankalarının SWIFT sistemine yeniden dahil edilmesi, Rusya'ya tarım makineleri ve yedek parçalarının tedarikinin yeniden sağlanması, Rus gemi ve kargoları için sigorta ile limanlara erişim üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının eski haline getirilmesi ve gübre şirketlerimizin hesapları ile mali faaliyetleri üzerindeki blokenin kaldırılması yer alıyor. Bunlar var olmaya devam eden 5 sorun." diye konuştu.

Anlaşma kapsamında 20 Nisan'a kadar Ukrayna üzerinden yaklaşık 5 milyon ton tahıl ihraç edildiğini söyleyen Gatilov, sadece yüzde 2,5'lik oranın tahılın en yoksul ülkelere ulaşmasından üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Gatilov, anlaşma kapsamında yapılacak sevkiyatların adil ve şeffaf olması ve ürünlerin ulaştırılmasında Afrika ülkelerine öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

AA muhabirinin, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün uzadığını belirttiniz. Bu süre dolduğunda nasıl bir yol izlenecek? Anlaşma tekrardan uzatılacak mı?" sorusunu Gatilov, "Hala karşı karşıya olduğumuz durumu ve sorunları anlatmaya çalıştım. Bu girişim zaten 9 aydır devam ediyor. Bu anlaşma, Ukrayna tarım ürünleri ile tahılının ihracatı ve Rus tarım ürünlerinin ihracatı olarak ikiye ayrıldı. Anlaşmanın Ukrayna kısmı bu süreçte sorunsuz ilerlerken Rusya kısmı böyle olmadı. Hala sistematik olarak problemler var." şeklinde yanıtladı.

Anlaşmanın Rusya kısmının uygulanması konusunda bir ilerlemenin sağlanamadığının altını çizen Gatilov, bu konunun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasındaki 24 Nisan'daki görüşmede de gündeme geldiğini söyledi.

Gatilov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusundaki duruşumuz değişmedi. Bahsettiğimiz konularda ilerlemeye ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, dün New York'ta yaptığı açıklamada, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili BM'nin çalışmalar yürüttüğünü ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında anlaşma sağlamaya çalıştığını belirterek "Ancak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil." ifadelerini kullanmıştı.

- Tahıl Koridoru Anlaşması

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılmıştı.

19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün uzatılan anlaşma, 18 Mart'ta yeniden uzatılmıştı.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, anlaşmanın süresinin 120 gün, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise 60 gün süreyle uzatıldığını açıklamıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Ordu'da yedikleri yemek sonrası rahatsızlanan 21 işçi hastanelik oldu
Ordu'da yedikleri yemek sonrası rahatsızlanan 21 işçi hastanelik...
Ankara'da fırtına nedeniyle kopan teller taziye çadırına düştü
Ankara'da fırtına nedeniyle kopan teller taziye çadırına düştü
Tepebaşı operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin bahçesine gömülü gizli oda bulundu
Tepebaşı operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin bahçesine gömülü...
Emniyet ekipleri sahte istihbaratçıları çökertti
Emniyet ekipleri sahte istihbaratçıları çökertti
Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye
Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye
Türk vatandaşlarını taşıyan gemi Sudan’dan Suudi Arabistan’a hareket etti
Türk vatandaşlarını taşıyan gemi Sudan’dan Suudi Arabistan’a hareket etti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi