• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Şeker hastalarına "iftarı kademeli yapın" uyarısı
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Nisan 2023 - 09:28

Şeker hastalarına "iftarı kademeli yapın" uyarısı

Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Adnan Yay: - "Hızlı emilen karbonhidratlardan, aşırı yağlı yiyeceklerden, özellikle kalp sağlığı açısından hayvansal yağlardan uzak durun. İftar ve sahur arasında bol su içmenin sıvı kaybının yerine konulmasında önemli bir rol üstlendiği unutulmamalı"

Ekonomi
06 Nisan 2023 - 09:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Yay, bir anda aşırı besin tüketmenin kan şekerini yükselttiğini belirterek, "İftarınızı kademeli bir şekilde yaparsanız şeker dalgalanmasından sizi korur." ifadesini kullandı.

Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Adnan Yay, diyabet hastalarını, iftarda hızlı bir şekilde besin tüketmemeleri konusunda uyardı.

Yay, bir anda aşırı besin tüketmenin kan şekerini yükselttiğine işaret ederek, "İftarınızı kademeli bir şekilde yaparsanız şeker dalgalanmasından sizi korur." ifadesini kullandı.

Kronik hastalığı olanların doktor gözetiminde oruç tutması gerektiğini vurgulayan Yay, "Sahur ve iftar zamanlarında hangi ilacı hangi dozda kullanacakları doktor tarafından düzenlenmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yay, kronik hastalıkları olanların oruç tutarken dikkat etmesi gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kullanılacak ilaçların açlık ya da toklukta alınması ve etkileşime girmemesi açısından sahur yapmaya özen gösterin. Sahurda kahvaltı tercih edebilir ve protein kısıtlaması yoksa yumurta yiyebilirsiniz. Hipertansiyon krizi oruçta en ciddi risklerden olduğundan tuz tüketimine dikkat edin. Mutlaka büyük bir tabak salata, yeşillik, domates, biber, turp ve benzerlerini yiyin. Meyveden alınacak vitamin ve mineralleri salatadan alın. Meyveyi uygun miktarda iftar sonrasında ara öğün olarak tercih ederseniz kan şekerini de dengelersiniz."

- "Ramazan pidesini sınırlı tüketin"

Dr. Adnan Yay, diyabet hastalarının iftarı kademeli yapması gerektiğini belirterek, "Başlangıcı bir bardak su, yarım kase çorba ve bir dilim tam buğday ya da çavdar ekmeğiyle yapın. Çorbanın hemen ardından bir kase salata yiyin ve kısa bir ara verin. Sonra ana öğün yapılması... Böylelikle uzun süreli açlıktan sonra hipoglisemik atağa bağlı aşırı yemek yiyip kan şekerinizi aşırı yükseltmekten, şeker dalgalanmasından sizi koruyacaktır. Ramazan pidesindeki beyaz unun kan şekerini hızlı artıracağı unutulmamalı ve sınırlı tüketilmelidir. Ramazan sofraları simit, börek, reçel ile iftarda baklava gibi şekeri yükseltme riski taşıyan besinlerden oluşur. Bu tür hızlı emilen karbonhidratlardan, aşırı yağlı yiyeceklerden, özellikle kalp sağlığı açısından hayvansal yağlardan uzak durun. İftar ve sahur arasında bol su içmenin sıvı kaybının yerine konulmasında önemli bir rol üstlendiği unutulmamalı." ifadelerini kullandı.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MSKÜ'de kariyer ve eğlence bir arada
MSKÜ'de kariyer ve eğlence bir arada
Trabzon'da arıcılara büyükşehirden destek
Trabzon'da arıcılara büyükşehirden destek
İhracat Genel Müdürü Yalçınkaya: "Doğrudan ihracatın kapıları açılırsa Diyarbakır'ın ihracat rakamı 1 milyar dolara çıkabilir"
İhracat Genel Müdürü Yalçınkaya: "Doğrudan ihracatın kapıları açılırsa Diyarbakır'ın ihracat rakamı 1 milyar dolara çıkabilir"
Havamaş'tan filosuna 8 yeni otobüs
Havamaş'tan filosuna 8 yeni otobüs
Son Haberler
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: "Türkiye, siyasi etkisi güçlü, ekonomisi sağlam ve uluslararası itibarı yüksek bir devlettir"
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: "Türkiye, siyasi etkisi güçlü,...
Karaman'da halk koşusu düzenlendi
Karaman'da halk koşusu düzenlendi
Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davasında mütalaa: Aktaş'ın 280 yıla kadar hapsi talep edildi
Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davasında mütalaa: Aktaş'ın...
BEUN'da sağlık kahramanlarına vefa programı
BEUN'da sağlık kahramanlarına vefa programı
MSKÜ'de kariyer ve eğlence bir arada
MSKÜ'de kariyer ve eğlence bir arada
VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı
VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi