• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Seyit Onbaşı'nın 2. kuşak torunu dedesinin kahramanlığını anlattı
Genel
Yayınlanma: 17 Mart 2023 - 09:31

Seyit Onbaşı'nın 2. kuşak torunu dedesinin kahramanlığını anlattı

Attığı top mermisi ile Çanakkale Deniz Savaşları'nın gidişatını değiştiren Seyit Onbaşı'nın (Seyit Çabuk) 2. kuşak torunu, dedesinin savaş sonrasında memleketi Balıkesir'in Havran ilçesinde yaşadıklarını anlattı. Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı'nın, Atatürk'ün maaş teklifini, "Biz o an görevimizi yaptık. Maaş için değil" diyerek kabul etmediğini belirtti.

Genel
17 Mart 2023 - 09:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Attığı top mermisi ile Çanakkale Deniz Savaşları'nın gidişatını değiştiren Seyit Onbaşı'nın (Seyit Çabuk) 2. kuşak torunu, dedesinin savaş sonrasında memleketi Balıkesir'in Havran ilçesinde yaşadıklarını anlattı. Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı'nın, Atatürk'ün maaş teklifini, "Biz o an görevimizi yaptık. Maaş için değil" diyerek kabul etmediğini belirtti.

Çanakkale kahramanlarından Havranlı Seyit Çabuk'un ikinci derece torunu olan Muhammet Yıkar (51), dedesi Koca Seyit'in Çanakkale Savaşları'ndaki kahramanlığını ve daha sonrasında yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Koca Seyit benim büyük dedem. Kızı benim babaannem. Koca Seyit'in torunu olmak güzel bir şey, gurur verici. Çanakkale'de dokuz yıl askerlik yapıyor. Sağ olarak köyüne dönüyor. Çanakkale'den buraya 13 günde gelmiş yayan yürüyerek. Gece geldiği için direkt evine ulaşmamış. Demiş 'Ben bu köyden gideli 9 yıl oldu, belki benim hanım başka biriyle evlidir' diye; sabaha kadar evine bakıyor. Sabah aydınlanıyor. Evinden girip çıkan yok. Hanımının ismini seslenerek evine yaklaşıyor. O zaman ninem 8 yaşında çocuk, kapıya çıkıyor bakıyor ki yabancı biri. Ana demiş, 'Kapıda uzun boylu, saçlı, sakallı biri var ama bizim köylü değil. Ben ondan korktum'. Hanımı geliyor, kapıya bakıyor kocası. O bile birden inanamamış. Demiş, 'Seyit, hoş geldin amma seni biz demiş öldü diye şubeden öldü kağıdını aldık'. Büyükdedem 'Hayır' demiş, 'Ölmedim. Sağ salim döndüm'. Bu sefer hanımına diyor ki, 'Az evvel kapıdan bakan çocuk kimin?'. 'Bizim çocuğumuz, içeri girince çocuğu korkutma'. Ninem derdi, 'Bir müddet 'Baba' deyip de kucağına bile oturamadım."

Yıkar, dedesinin savaş sonrasında köyünde çok mütevazi bir hayat geçirdiğini ifade ederek, "Daha sonraki yıllarda burada hayatını daha da keçi güderek, geçinin arkasında odun yaparak, odundan mangal kömürü deriz, meşe ağacından kömür yaparak hayatını devam ettiriyor. Çiftçilik yaparak hayatını devam ettiriyor."

Havran ilçesine gelen Atatürk'ün Seyit Onbaşı'ya savaşta gerçekleştirdiği kahramanlık nedeniyle maaş vermek istediğini, ancak dedesinin bunu kabul etmediğini ifade eden Yıkar, "Sabah paşanın yanına vardığında 'Paşam hoş geldin' diyor. Atatürk, 'Asıl Seyit sen hoş geldin' demiş. 'İki gündür seni bekliyorum neredeydin?'. 'Paşam, dağda keçi çobanlığı yapıyorum. Haberini aldım. Anca gelebildim' demiş. Atatürk, 'Başka ne iş yapıyorsun?'. Koca Seyit, 'Bir çift de öküzüm var. Çiftçilik yapıp idare oluyorum' demiş. Paşa sohbet ederken demiş ki, 'Seyit maaş bağlayalım, sen savaşın seyrini değiştirdin'. Koca Seyit, 'Hayır paşam' demiş. 'Biz o an görevimizi yaptık. Maaş için değil' demiş, istememiş" şeklinde konuştu.

Koca Seyit'in zatürre hastalığından 50 yaşında vefat ettiğini ifade eden Muhammet Yıkar, "İlçede zeytinyağı fabrikasında hamallık yapıyor. Hamallık yaptığı yıllarda üşütmeden dolayı zatürre hastalığına yakalanıyor. Elli yaşında vefat ediyor. Yirmi bir yıl öyle bir hayatı geçmiş" dedi.

Dedesi Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı'nın anısına mezarının da bulunduğu Kocaseyit köyünde bir abide ve müze yapıldığını ifade eden torun Yıkar, "2006 yılında da anısına böyle bir küçük heykel ve müze düzenlendi. Yaz mevsimi bizde ziyaretçi daha çok olur. Yılda hemen hemen 20 binin üstünde ziyaretçimiz gelir. Bazı misafirler diyor ki, 'Sen Koca Seyit'in torunu musun?', 'Evet hocam'. 'Hiç de inanamadım. Bir anda şok geçirecek hale geldim' diyor. Daha da Koca Seyit'in torunu var mı?', ben de diyorum ki 'Hocam bir ben değilim. Hemen hemen burada Koca Seyit torunu 100'e yakınız" diye konuştu.

Balıkesir´in Havran ilçesine bağlı kırsal Kocaseyit Mahallesi'nde geçtiğimiz yıllarda yenilenen müzede Seyit Onbaşı'nın bal mumu heykeli, giysileri, fotoğrafları, askeri belgeleri ve o dönem kullanılan savaş aletleri sergileniyor.

Çanakkale Savaşları'nın ardından köyüne dönen, ormancılık ve kömürcülükle uğraşan Seyit Onbaşı, "Çabuk" soyadını aldı. 1 Aralık 1939'da hayatını kaybeden Seyit Onbaşı'nın naaşı, doğduğu ve sonradan Kocaseyit ismi verilen köyünde defnedildi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Çorum'da hortumun vurduğu köydeki vatandaş o anları anlattı: "Deprem oldu sandım"
Çorum'da hortumun vurduğu köydeki vatandaş o anları anlattı:...
TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarptı: 1 ağır yaralı
TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarptı:...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da Alem.AI Yapay Zeka Merkezi'ni ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da Alem.AI Yapay Zeka Merkezi'ni...
VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı
VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi