• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Sivas yemeklerini başka illere kaptırmak istemiyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 21 Ekim 2023 - 10:50
Güncelleme: 21 Ekim 2023 - 10:51

Sivas yemeklerini başka illere kaptırmak istemiyor

Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, "Sivas'a ait yemekleri başka iller tescil etmeden tescil etmeliyiz" dedi. Türkmenoğlu aynıca Tokat kebabı olarak adlandırılan kebabın aslında Sivas kebabı olduğunu da söyledi.

Kültür-Sanat
21 Ekim 2023 - 10:50
Güncelleme: 21 Ekim 2023 - 10:51
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, "Sivas'a ait yemekleri başka iller tescil etmeden tescil etmeliyiz" dedi. Türkmenoğlu aynıca Tokat kebabı olarak adlandırılan kebabın aslında Sivas kebabı olduğunu da söyledi.

Tarihi ve kültürel yapısı ile bilinen Sivas doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağı ile de dikkatleri çekiyor. Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde adını sıkça duyduran Sivas Eretna devletine de ev sahipliği yapmıştır. Kökeni saray mutfağına dayanan Sivas gastronomisini günümüzde ev kadınları mutfak sanat haline getirmişlerdir. Sivas'ın zengin mutfak kültüründe yöresel yemelerin yakın lokasyonlarda sahiplenme tartışmaları yaşanıyor. Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, "Sivas'a ait yemekleri başka iller tescil etmeden tescil etmeliyiz "dedi.

"Sivas'ta mutlaka coğrafi tescil kurulu kurulmalı"

Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, kentte coğrafi tescil kurulunun kurulması gerektiğinden bahsederek, "Sivas'ın gastronomi ve yemek kültürü uzun yıllara dayanmaktadır. Tencere yemekleri olarak bilinen ev yemekleri ve ocak yemekleri meşhurdur. Bu yemeklerimiz coğrafi tescil belgesi alınması gereken yemeklerdir, coğrafi tescil alması gereken fırın yemeklerimiz de var. Sivas en son pastırma tescil almıştır ama fırın kellemizin bir an önce tescil alması gerekmektedir, kelle tüm Türkiye'de olabilir ama bizim fırın kellemiz hiçbir yerde bulunmamaktadır. Simit her yerde vardır ama bizim kazan simidinin lezzeti ve yapılışı başka yerlerde yoktur, bunun da bir an önce tescilinin alınması gerekiyor. Düğülcek çorbasının da bir an önce tescil alması gerekiyor. Sivas'ta valilik bünyesinde en son 2021 yılında bir coğrafi tescil toplantısı oldu ama o günden bu güne herhangi bir çalışma olmadı. Sivas'ta mutlaka coğrafi tescil kurulu kurulmalı ve Sivas'a ait yemekleri başka iller tescil etmeden tescil etmeliyiz" dedi.

"Şehrin giriş ve çıkışlarında tescilli ürünlerimizin tabelası asılmalıdır"

Türkmenoğlu, tescilli ürünlerin tanıtımının yapılması gerektiğinden bahsederek, "Sivas'ın geçmişine baktığımızda Selçuklu ve Osmanlı zamanında adından söz ettirmiş ve burada Eretna devleti burada kurulmuş. Sivas'ta sadece eyaletler değil başka devletler olarak da Eratna Devleti'ne de dayanmaktadır. Yemek kültürümüzde geçmiş yıllardan gelen yemeklerimiz vardır. Bu nedenle yemeklerimizin mutlaka gün yüzüne çıkartılması gerekmektedir. Çünkü turizmin yüzde 400-500 oranındaki artışların geneline baktığımızda gastronomiye dayanmaktadır. Bu yüzden uzun yıllara dayanan yemeklerin mutlaka tescillenmesi gerekip bununda tanıtımının yapılması gerekmektedir. Sivas köftesi 2011 yılında tescil edilmiş ama hala Sivas'ın girişinde tanıtım tabelası bulunmamaktadır. Mutlaka şehrin giriş ve çıkışlarında tescilli ürünlerimizin tabelasını asarak reklamını yapmalıyız. Pastırmayı Sivas olarak tescilledik ama hala Kayseri kadar reklamını yapamıyoruz" diye konuştu.

"Tokat kebabı aslında Sivas'ındır"

Türkmenoğlu, Tokat kebabının aslında Sivas kebabı olduğunu belirterek, "Tokat kebabı aslında Sivas'ındır ama Tokatlılar sahip çıkıyorlar. Aslında o Tokat kebabı değil Sivas kebabıdır. Bunun da bir an önce Sivas üzerine tescilinin yapılmasını istiyoruz. Sivas'ta gastronomi için ünlü şefleri getirip yöresel yemeklerin tanıtımının yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bir iğne ve bir iplikle kültür mirasını geleceğe taşıyorlar
Bir iğne ve bir iplikle kültür mirasını geleceğe taşıyorlar
Vali İsmail Ustaoğlu'dan 15 Temmuz mesajı
Vali İsmail Ustaoğlu'dan 15 Temmuz mesajı
Erzurumlu erkeklerin şıklık yarışındaki yeni gözdesi ehram
Erzurumlu erkeklerin şıklık yarışındaki yeni gözdesi ehram
Bayburt'ta kadınlar geleneksel el sanatlarını modern tasarımlarla buluşturdu
Bayburt'ta kadınlar geleneksel el sanatlarını modern tasarımlarla buluşturdu
Son Haberler
Başkan Bağlamış: "Milletin birlik ve beraberlik ruhuyla yazdığı destan hiçbir zaman unutulmayacak"
Başkan Bağlamış: "Milletin birlik ve beraberlik ruhuyla yazdığı...
Köyceğiz'de "Her Çocuğa Bir Dilim Mutluluk" projesi hayata geçirildi
Köyceğiz'de "Her Çocuğa Bir Dilim Mutluluk" projesi...
Bakan Bak: "İstikrarlı başarılarla voleybol ülkesi haline geldik"
Bakan Bak: "İstikrarlı başarılarla voleybol ülkesi haline geldik"
15 Temmuz gazisi, eski Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan: "FETÖ beni infaz listesinin başına yazmıştı"
15 Temmuz gazisi, eski Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan:...
Yasav, Türkiye birincisi İsmail Aybey'i ağırladı
Yasav, Türkiye birincisi İsmail Aybey'i ağırladı
GÜNCELLEME - Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye insani yardım girişi başladı
GÜNCELLEME - Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye insani yardım girişi başladı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi