• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Sivrisineklere 'anlık çözümler' yeterli değil
Çevre
Yayınlanma: 28 Temmuz 2023 - 11:34
Güncelleme: 28 Temmuz 2023 - 11:37

Sivrisineklere 'anlık çözümler' yeterli değil

Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, sivrisineklerle mücadele ile ilgili verdiği bilgilerde, "Sivrisineklere karşı mücadelede anlık çözüm yeterli değil üreme yerlerinin kurutulması gerekiyor" dedi.

Çevre
28 Temmuz 2023 - 11:34
Güncelleme: 28 Temmuz 2023 - 11:37
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, sivrisineklerle mücadele ile ilgili verdiği bilgilerde, "Sivrisineklere karşı mücadelede anlık çözüm yeterli değil üreme yerlerinin kurutulması gerekiyor" dedi.

İlkbaharın uzaması ve yağmurların yoğun olmasının sivrisineklerin çoğalmasına sebep olduğunu söyleyen Akgün Ergül, "İlkbaharın biraz daha uzaması, yağışların da bu sene bol olmasıyla birlikte aslında sivrisineklerin üreme ortamları, alanları da çoğalmış oldu. Havaların da birden bire ısınmasıyla birlikte yoğun bir sivrisinek artışı gerçekleşmiş oldu. Tabi sivrisinekler genelde nemli, sulak veya çayırlık alanlarda daha çok bataklık alanlarda ürerler veya popülasyonunu sürdürürler. Birçok hastalığın da nakledicisidirler. Bu gerek insanlarda gerekse de hayvanlarda birçok hastalığa da sebebiyet vermektedir. Özellikle de sıtma dediğimiz hastalığın ve birçok kan parazitinin de sebebi sivrisineklerden kaynaklanmaktadır. Bunun en büyük örneği de Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Afrika'da sivrisinek ısırmasıyla birlikte sıtma sebebi ile yılda 1 milyon insan hayatını kaybetmekte. Bu da çok büyük bir rakam. Tabi ki bunun tedbirlerini, önlemlerini de almamız gerekiyor. Özellikle belediyelerimizin sorumluluğunda ama burada vatandaşlarımızın da üzerine düşen sorumluluklar var" dedi.

Ergül, anlık çözümlerin çözüm olmadığını ve sivrisineklerin üreme alanlarının kurutulması gerektiğini söyleyerek, "Sivrisineklerde özellikle üreme alanları ilaçlanmalı veya imkan varsa bataklık gibi veya evimizin kenarındaki su birikintilerinin kurutulması gerekmekte. Çünkü üreme alanları ve bina altlarında bodrumlarda, yaşadığımız çevrelerde eğer ki nemli su birikintili bir ortam varsa buraların kurutulması, buralarda kurutulma da yapamıyorsak ilaçlanması önemli sivrisineklere karşı. Çünkü yaşam alanlarını ne kadar çok kurutursak, üremeyi ve dolayısıyla insanlara bulaşabilecek olan hastalıkları da önlemiş oluruz. Özellikle restoran gibi yerlerde eğer popülasyon fazlaysa öncelikle oradaki hijyen durumuna bakmamız gerekiyor. Sinek ilaçları gibi çözümler anlık çözümler ve bunlar da zaten çözüm değil insan sağlığı açısından. Öncelikle sebebi araştırılıp, o bölgedeki dediğimiz gibi sulak alanlar veya rögarlarda düzenli ilaçlama yapılıyor mu giderler ilaçlanıyor mu diye bunların çözümüne bakmak lazım. Yoksa diğer türlü özellikle gıdanın tüketilmiş olduğu yerlerde zaten bun canlılar hayvanlardan ya da insan sağlığını etkileyen birçok hastalığa sebebiyet verdiği için buralarda özellikle işletme sahiplerinin de daha hassas daha dikkatli olması gerekmekte. Anlık çözümler anlık çözümler hiçbir zaman çözüm değildir bizim için. Önemli olan bölgedeki sivrisineğin üreyebileceği yerleri kurutmak. Oraları düzenli bir şekilde ilaçlamak gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

Sivrisinek ısırmalarının alerjik durumlara sebep olabileceğine ve sağlık kuruluşundan da her ihtimale karşı önlem alınması gerektiğini söyleyen Akgün Ergül, "Bazen insanların vücutları da alerjenlere karşı daha duyarlıdır. Özellikle bu konuda küçük çocukların sivrisinek ısırmaları ve sokmalarına karşı vücutlarında kızarıklıklar hatta o kızarıklıkların olduğu yerde bölgesel olarak büyük şişkinlikler de şekillenebilmekte. Böyle olunca da ister istemez arı ısırması gibi düşünelim alerjik reaksiyonlar vücudu da etkileyebilmekte. Böylesi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var. Ona göre de doktorların uygulayacağı tedaviye göre bir önlem almış olurlar. Çünkü alerjik bir reaksiyon şekillenebilir hızlı bir şekilde. Vücudun yapısına bağlı olarak insanların dirençlerine bağlı olarak bu da sağlıklarını sıkıntıya sokabilir" dedi.

(EK-AG-


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yenişehir'de üreticiye dev destek: 750 çiftçiye silajlık mısır tohumu dağıtıldı
Yenişehir'de üreticiye dev destek: 750 çiftçiye silajlık mısır tohumu dağıtıldı
Köy okulu öğrencilerinden 14 Mayıs Çiftçiler Günü klibi
Köy okulu öğrencilerinden 14 Mayıs Çiftçiler Günü klibi
Fırtınada devrilen çam ağacı yolu trafiğe kapattı
Fırtınada devrilen çam ağacı yolu trafiğe kapattı
Tunceli'de dolu yağışı etkili oldu: Sürücüler zor anlar yaşadı
Tunceli'de dolu yağışı etkili oldu: Sürücüler zor anlar yaşadı
Son Haberler
Aksu Uçak Bakım Lisesi'nde bilim fuarı açıldı
Aksu Uçak Bakım Lisesi'nde bilim fuarı açıldı
Nilüfer'de sloganlar engelleri aşmak için yükseldi
Nilüfer'de sloganlar engelleri aşmak için yükseldi
Uşak'ta kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi
Uşak'ta kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi
Fuhuşa aracılık suçundan 15 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Fuhuşa aracılık suçundan 15 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
ANKA Türk dünyasına kanatlandı: Türkiye-Kazakistan'dan ortak üretim adımı
ANKA Türk dünyasına kanatlandı: Türkiye-Kazakistan'dan ortak...
Kütahyalıların açık havada sinema keyfi
Kütahyalıların açık havada sinema keyfi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi