• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Siyonist lobiler, antisemitizm kavramını ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanıyor
Genel
Yayınlanma: 21 Aralık 2023 - 11:07

Siyonist lobiler, antisemitizm kavramını ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanıyor

Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Savaşan: - "İsrail'in uyguladığı vahşet, politika açısından, uluslararası savaş hukuku açısından, insan hakları açısından ve daha birçok açıdan değerlendirilmeye muhtaç. Bunlara yönelik söz söylendiğinde veya eleştiri geliştirildiğinde eleştirilerin hemen antisemitizm olarak işaretlendiğini görüyoruz" - "Basın mensupları katlediliyor, tarih yok ediliyor ama siz bunları eleştiremezsiniz. Niye? Çünkü 'Biz 1930'lardan beri çok acı çektik' diyorlar"

Genel
21 Aralık 2023 - 11:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HALİL İBRAHİM MEDET - Batı'daki üniversitelerde, siyonist lobilerin baskısıyla araçsallaştırılan antisemitizm kavramının, İsrail'in Filistin'de işlediği savaş suçlarının eleştirilmesini veya Filistin'e destek ifadelerinin yaygınlaşmasını engellemek için kullanıldığı belirtiliyor.

İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR) Genel Başkanı ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Savaşan, AA muhabirine, AYBİR tarafından yayımlanan "Antisemitizm Suçlamasının Araçsallığı ve Batı'daki Akademik Özgürlüğe Etkisi" başlıklı raporu değerlendirdi.

Savaşan, Batı'nın insanlığa vadettiği değerlerin siyonizm söz konusu olduğunda askıya alındığını kaydederek, "Batı'da sınırları belirlenen savaş hukuku var, insan hakları var. Bunlarla ilgili ihlalleri cezalandıran mekanizmalar var. Gazze'de siviller toplu cezalandırmaya tabi tutularak şehit ediliyor. Siyonizm söz konusu olduğunda bahsettiğimiz tüm medeni ölçülerin, değerlerin çok da kıymetli olmadığını görüyoruz." dedi.

Filistin konusunda ifade özgürlüğünün de ihlal edilen değerlerden olduğuna dikkati çeken Savaşan, ABD'deki üniversitelerde rektörlere yönelik baskıların medyaya yansımasının ardından bu konuyu raporlaştırmaya karar verdiklerini söyledi.

Savaşan, üniversitelerin özgür düşünce alanları olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"İsrail'in uyguladığı vahşet, politika açısından, uluslararası savaş hukuku açısından, insan hakları açısından ve daha birçok açıdan değerlendirilmeye muhtaç. Bunlara yönelik söz söylendiğinde veya eleştiri geliştirildiğinde eleştirilerin hemen antisemitizm olarak işaretlendiğini görüyoruz. Antisiyonizmin, İsrail'in politikalarını eleştirilmesini engellemek için antisemitizmle eşitlenmesinin ele alınması gerekiyordu. Antisemitizm suçlamasının araçsallığı kavramı buradan doğdu ve gördük ki bu suçlama üzerinden üniversiteler, özellikle üniversitelerin yönetimleri ağır baskı görüyor."

- "Bizim acımız tüm acıların üzerinde"

Savaşan, tarih boyunca Yahudilerin yaşadığı acıların, İsrail'e yönelik eleştirileri engellemek için kullanıldığına işaret ederek, "Aslında 'Bizim acımız tüm acıların üzerinde' demiş oluyorlar. Halbuki ortada terör örgütü gibi hareket eden, soykırım yapan bir devlet var. Basın mensupları katlediliyor, tarih yok ediliyor ama siz bunları eleştirmezsiniz. Niye? Çünkü 'Biz 1930'lardan beri çok acı çektik' diyorlar." görüşünü paylaştı.

Batı medyasının antisemitizmi "nefret suçlarının en büyüğü", Holokost'u da "acıların en büyüğü" olarak kodladığını vurgulayan Savaşan, İsrail'in de tüm insanlık suçlarını bu kodlama üzerinden meşrulaştırmaya çalıştığını söyledi.

Savaşan, siyonist lobiler ve sermayenin çeşitli fonlarla Batı'daki pek çok üniversiteyi baskı altında tuttuğunu belirterek, "Üniversiteler istenmeyen şekilde kamuoyu oluşması için kontrol altında tutulması elzem olan merkezler. Üniversitede öğrenci ve akademisyenlerin İsrail karşıtı veya Filistin yanlısı açıklamaları antisemitizm suçlamasıyla hemen düşünce ve ifade hürriyeti kapsamı dışına çıkarılıyor." diye konuştu.

Körfez sermayesinin bu kapsamda lobi faaliyetlerine alternatif oluşturmak için kullanılabileceğinin altını çizen Savaşan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Körfez ülkelerinden birçok sermaye başta ABD, İngiltere olmak üzere Batı'daki üniversitelere büyük fonlar sağlıyor. Bu fonların da ülkelerin küçük sınırlı çıkarları için değil İslam dünyasının toplam iyiliği için etkin şekilde kullanılmasının yolları araştırılmalı. Türkiye, Avrupa'daki Nazi dehşetinden kaçan, özellikle Yahudi bilim insanlarının sığındığı yer oldu. Şimdi de Batı ülkelerinde ve Filistin coğrafyasında baskı gören, işini yapamaz durumdakilere çağrı yapılabilir. Gazze'deki akademisyenlere yönelik seyahat bursları, post doktora ve araştırma bursları Türkiye yüksek öğretiminin öncülüğüne yakışır. Gazze'deki akademisyenlerin, ülkemizde kamu ve vakıf üniversitelerinde araştırma ve eğitim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için en az bir yıllığına istihdam edilmesi için çağrı yapılmalı, proje ve fon oluşturulmalı."


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
MKE Ankaragücü'nden 3 dönem transfer yasağına ilişkin açıklama
MKE Ankaragücü'nden 3 dönem transfer yasağına ilişkin açıklama
Milli teknoloji atölyelerinin Türkiye'deki ilk ve tek bağımsız binası Atatürk Üniversitesi kampüsünde inşa ediliyor
Milli teknoloji atölyelerinin Türkiye'deki ilk ve tek bağımsız...
İçişleri Bakanı Çiftçi Erzurum Valiliği'nde il yöneticileri ile bir araya geldi
İçişleri Bakanı Çiftçi Erzurum Valiliği'nde il yöneticileri...
İran Milli Futbol Takımı'na Dünya Kupası öncesi binlerce kişilik destek
İran Milli Futbol Takımı'na Dünya Kupası öncesi binlerce kişilik...
Gençlerbirliği'nden geçici transfer yasağına ilişkin kamuoyu açıklaması
Gençlerbirliği'nden geçici transfer yasağına ilişkin kamuoyu...
Gürsulu kadınlar yasal hakları konusunda bilgilendi
Gürsulu kadınlar yasal hakları konusunda bilgilendi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi