• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Sudan Ordu Komutanı Burhan'dan, HDK Komutanını kabul eden ülkelere "suç ortaklığı" suçlaması
Genel
Yayınlanma: 31 Aralık 2023 - 22:50

Sudan Ordu Komutanı Burhan'dan, HDK Komutanını kabul eden ülkelere "suç ortaklığı" suçlaması

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan:
- "Zafer geliyor. Yakında bu terörist grupları ortadan kaldırdıktan sonra gerçek bağımsızlığımızı kutlayacağız"

Genel
31 Aralık 2023 - 22:50
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, nisan ortasından beri çatıştıkları Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'nun bazı ülkeler tarafından kabul edilmesini "Sudan halkını öldürme suçuna ortaklık" olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Burhan, Sudan'ın bağımsızlığının 68. yıl dönümü münasebetiyle halka hitap etti.

Devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında Burhan, "Bugün aziz ülkemizin bağımsızlığının yıl dönümünde, Dagalu'nun milisleri (HDK) ve paralı askerleri devletin altyapısını yok etmeye, vatandaşları öldürmeye, paralarını yağmalamaya, evlerini işgal etmeye, onurlarını ihlal etmeye, onları yerlerinden etmeye devam ediyor." dedi.

"İsyanın iktidar peşinde koşanların ve bazı bölge ile ülkelerin desteğiyle sürdüğünü" ileri süren Burhan, şöyle konuştu:

"Bu katilleri kabul eden ülkeler, işlerimize karışmayı bırakın çünkü bu, isyancı liderliğinin suçuna ortaklık ve Sudan halkını öldürme ve onu yok etme suçuna ortaklık olarak değerlendiriliyor. Mevcut hükümeti tanımayan ve devlete düşman herhangi bir grubun kabul edilmesi, devlete açık düşmanlık olarak değerlendiriliyor, devlet, egemenliğini ve güvenliğini koruyacak tedbirleri alma hakkına sahiptir."

Burhan, savaşı durdurmanın tek yolunun "isyancı milislerin Cezira eyaleti başta olmak üzere Sudan'ın tüm şehirlerinden çekilmesi, vatandaşların yağmalanan tüm paralarının ve mülklerinin iade edilmesi, evlerin ve hükümet merkezlerinin boşaltılması" olduğunu ifade ederek, "Bunları garanti altına almayan hiçbir ateşkes anlaşması olmayacaktır. Çünkü Sudan halkı bu katillerin, suçluların ve onlara destek verenlerin arasında yaşamayı kabul etmeyecektir." diye konuştu.

"Zafer geliyor" ifadesini kullanan Burhan, "Yakında bu terörist grupları ortadan kaldırdıktan sonra gerçek bağımsızlığımızı kutlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

HDK Komutanı Dagalu, 27 Aralık'ta, Uganda'da devlet başkanı Yoweri Museveni, 28 Aralık'ta, Etiyopya'da Başbakan Abiy Ahmed ve bugün Cibuti'de Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh tarafından kabul edilmişti.

- Sudan'daki iç savaş

Sudan, nisan ortasından bu yana, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile HDK arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

HDK ve ordu, halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirdikten sonra yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 2019’da devrilmesinin ardından iktidarı sivillerle paylaşmış, 2021'de ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti.

Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından nisan ortasında kanlı iç savaş patlak vermişti.

Suudi Arabistan ve ABD'nin aracılık ettiği dolaylı ateşkes müzakereleri, tarafların öne sürdüğü şartlarda anlaşamaması nedeniyle şiddeti sona erdirmeyi başaramadı.

Sudan'da taraflar, geride ağır maddi ve manevi tahribat bırakan, ülkenin orta kesimlerinde, batı ve güneybatıdaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor.

Birleşmiş Milletlere göre, çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan'da, nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.

Sudan'da yaklaşık 7 milyonu aşkın kişi, ülke içinde yerinden edildi veya komşu ülkelerde güvenlik arayışıyla evlerinden kaçtı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler sağlık kontrolünden geçirildi
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler...
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine...
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
GÜNCELLEME - Erzurum'da 4. kattaki daireden düşen kadın öldü
GÜNCELLEME - Erzurum'da 4. kattaki daireden düşen kadın öldü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi