• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Taliban, Çin'den Afganistan'a yönelik yatırımlarını artırmasını istedi
Genel
Yayınlanma: 22 Ocak 2023 - 11:58

Taliban, Çin'den Afganistan'a yönelik yatırımlarını artırmasını istedi

Dışişleri Bakanı Çin, ülkesinin Afganistan'a yönelik ekonomi ve kalkınma projeleri alanındaki ilişkilerini sürdüreceğini vurguladı

Genel
22 Ocak 2023 - 11:58
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang ile görüşmesinde Çinli şirketlerin Afganistan'a yönelik yatırımlarını artırmasını istedi.

Taliban'ın haber ajansı Bahtar'a göre Muttaki ve Çin, yaklaşık bir saat süren telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki bakanın, Afganistan ile Çin arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkileri güçlendirme, Çinli şirketlerin Afganistan'a yönelik yatırımlarını artırması ve güvenlikleri ile bölgesel istikrar konularını görüştüğü aktarıldı.

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Hafız Ziya Ahmed de Twitter hesabından konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Ahmed'in açıklamasına göre Muttaki, Çinli şirketlerin Afganistan'a yönelik yatırımlarını artırmasını, maden ve petrol dışında özellikle tarım ve hayvancılık alanlarına da yatırım yapılarak Afgan çiftçilerin desteklenmesini istedi.

Yakın zamanda imzalanan Amu Nehri etrafında petrol arama ve çıkarma anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendiren önemli bir adım olduğunu vurgulayan Muttaki, Afganistan'da bulunan Çin vatandaşları, diplomatları ve yatırımcılarının güvenliğinin sağlandığını ve Afganistan topraklarının hiçbir ülkeye tehdit oluşturmadığını kaydetti.

Bakan Çin'in de ülkesinin Afganistan'a yönelik ekonomi ve kalkınma projeleri alanındaki ilişkilerini sürdüreceğini ve uygun zamanda Muttaki ile yüz yüze görüşmek istediğini ifade ettiği aktarıldı.

- ABD sonrası Çin, Afganistan'ın lityum rezervlerini mercek altına aldı

Afganistan'da bakır, altın, uranyum, boksit, demir cevheri, krom, kurşun ve çinko gibi metaller, kömür, sabun taşı, pamuk taşı, alçı taşı, sülfür ve mermer gibi maden yatakları bulunuyor.

Ayrıca Afganistan, lityum ve diğer nadir metaller açısından dünyanın en zengin rezervlerine sahip ancak uzun yıllar süren çatışmalı ortam ülkedeki birçok ekonomi alanını olumsuz etkilediği gibi maden alanında da gelişmenin önüne geçti.

Taliban yönetimi ise ülkedeki ekonomik krizle baş etme hedefiyle yabancı şirketleri bu alanlarda yatırım yapmaya çağırırken Çin ve Rus firmaları da ülkedeki madenleri işletmeye en hevesli yatırımcılar olarak öne çıkıyor.

Son olarak 5 Ocak'ta Taliban geçici hükümeti ile Çinli şirket CAPEIC arasında Afganistan'ın kuzeyindeki Amu Nehri çevresinde petrol arama ve çıkarma konusunda 25 yıl süreli sözleşme imzalandı.

Öte yandan Taliban yönetimi, kuzeydeki Badahşan vilayeti üzerinden Çin'e açılan Vuhan koridorunun aktif bir ticaret yoluna dönüşmesini istiyor ve bunun için de Çin hükümetinden destek bekliyor.


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Geleceğin çevrecileri su altını keşfediyor: Tuzla'da deniz çayırları sualtı teknolojisiyle görüntülendi
Geleceğin çevrecileri su altını keşfediyor: Tuzla'da deniz çayırları...
Antalya'da kontrolden çıkan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Antalya'da kontrolden çıkan motosikletin sürücüsü hayatını...
Bakan Göktaş: "Yapılan atamalarla kamuda görev yapan engelli memur sayısı 82 bin 880'e ulaştı"
Bakan Göktaş: "Yapılan atamalarla kamuda görev yapan engelli...
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Manisalı koroların yarışması tamamlandı
Manisalı koroların yarışması tamamlandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi