• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Tarihi aydınlatmak için geldi, Anadolu mirasını Berlin'e kaçırdı
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 01 Temmuz 2024 - 11:29
Güncelleme: 01 Temmuz 2024 - 11:31

Tarihi aydınlatmak için geldi, Anadolu mirasını Berlin'e kaçırdı

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde 1940 yılında yapılan arkeolojik kazıda Hitit dönemine ait tören baltası bulundu. Kazı başkanı Alman Arkeolog Kurt Bittel tarafından Almanya'ya kaçırıldığı düşünülen Hitit Tören Baltası, Berlin Önasya Müzesi'nde ortaya çıktı.

Kültür-Sanat
01 Temmuz 2024 - 11:29
Güncelleme: 01 Temmuz 2024 - 11:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde 1940 yılında yapılan arkeolojik kazıda Hitit dönemine ait tören baltası bulundu. Kazı başkanı Alman Arkeolog Kurt Bittel tarafından Almanya'ya kaçırıldığı düşünülen Hitit Tören Baltası, Berlin Önasya Müzesi'nde ortaya çıktı.

1940 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Döllük köyünde yapılan kazıda eşine az rastlanır bir eser bulundu. Alman arkeolog Kurt Bittel tarafından bulunan Hitit Tören Baltası, o dönem arkeoloji camiasını heyecanlandırmıştı. Sivas'ta bulunan tarihi eser, yıllar sonra Berlin'de bulunan Önasya Müzesi'nde ortaya çıktı. Eserin bulunmasına öncülük eden Şarkışla Âşık Veysel Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Deniz Karakurt, Hitit Tören Baltası'na ilişkin bilgiler verdi.

Berlin Önasya Müzesi'nde sergileniyor

Hitit Tören Baltası'nın Şarkışla yakınlarındaki Döllük köyünde bulunduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Deniz Karakurt, "Kazıdan sonra bu yurt dışına götürülüyor. Ancak götürüldükten sonra öğreniliyor ki bu parça hiçbir zaman Türkiye'de bunun varlığına dair bir sergileme veya başka bir şey yapılmamış. Yabancı üniversitelerde özellikle İngiltere'de, Amerika'da buna dair kayıtlar var. Biz bu kayıtlara ulaşmıştık. Daha önceki senelerde yerel basınımız tarafından yapılan bir haberle bu tekrar gündeme geldi. Ankara'da yaşayan Şarkışlalı araştırmacı yazar Mahsuni Gül bu haberi görüyor ve peşine düşüyor. Almanya'daki arkadaşlarından rica ediyor, içlerinden özellikle bir tanesi olayın peşine düşüyor. Berlin'in Önasya Müzesi'ne gidiyor. Fakat müze tadilata girmiş. Tadilat nedeniyle kendisine bu eserin gösterilemeyeceği söyleniyor. Gösteremeyeceklerini söylemişler fakat araştırıp kendisine bilgi vereceklerini iletmişler. 1960'lı yıllara dair bir el yazısıyla yazılmış envanter kaydı çıkıyor. Envanter kaydının numarasına kadar bulduk" dedi.

Bittel tarafından Berlin'e götürüldü

Hitit Tören Baltası'nın yanı sıra birçok eserin Almanya'ya götürüldüğünü ifade eden Deniz Karakurt, "Bunun üzerine ben envanter kaydını bulduktan sonra başka bir şey dikkatimi çekti. Bu Hitit Tören Baltasının yanı sıra Almanca el yazısıyla yazılmış 4-5 sayfa eser gördüm. Her bir sayfada 10'ar tane kayıt bulunsa 4-5 sayfa kadar Şarkışla'dan gitmiş eserlere dair envanter kaydı var. Yani şu anda Almanya'da Berlin'de Şarkışla'dan gitmiş eserler bulunuyor. El yazısıyla yazılmış. Müze açıldıktan sonra da gelip görülebilir demişler. Yani burada gizli saklı bir bilgi yok. Envanter kayıtlarında nereden geldiğine kadar yazıyor. Bu kazıyı yürüten Alman arkeolog Kurt Bittel, adı geçiyor orada görünüyor zaten. Kendisinin bulduğu bilinen bir gerçek. Kurt Bittel, dürüst bir insan olarak, bulduğu eserleri Türk devletine teslim eden bir kişi olarak biliniyor. Şahsi fikrimi söylüyorum, doğru bulunmayabilir. Kurt Bittel ile ilgili benim görüşlerimde biraz değişiklik oldu, fikirlerim değişti. Sanki bazı eserleri devlete teslim ederek üzerinde kuşku uyandırmamak adına bunu yapmış. Fakat bazılarını ya kendi götürmüş, ya da bir başkasına vererek götürtmüş. Bazı eserlerin yurt dışına çıkarılmasına kendisi bizzat neden olmuş gibi gözüküyor. Yani Kurt Bittel dürüst adamdır efsanesinde belki bir değişiklik meydana gelecek. Yapılması gereken şey şu. Kültür Bakanlığına bir dilekçeyle eserlerin orada bulunduğunu, izninin bulunduğunu bu PDF formatındaki envanter kaydını Kültür Bakanlığına yazıp iletecek. Ondan sonra devletimiz ne yapar? Nasıl bir girişimde bulunur? Sonuç elde edilir mi? Onu tabii ki biz bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

(RM-GF-


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Uluslararası öğrencilerden Çameli'ye kültür ziyareti
Uluslararası öğrencilerden Çameli'ye kültür ziyareti
19 Mayıs'a özel konser: Samsun Maarif Orkestrası ve Korosu sanatseverlerle buluşacak
19 Mayıs'a özel konser: Samsun Maarif Orkestrası ve Korosu sanatseverlerle buluşacak
Son Haberler
Vezirköprü'de Engelliler Haftası etkinliği
Vezirköprü'de Engelliler Haftası etkinliği
Dayı arazi anlaşmazlığı yüzünden yeğenini öldürdü
Dayı arazi anlaşmazlığı yüzünden yeğenini öldürdü
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet Galatasaray maçıydı"
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet...
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa 22 yıl hapis
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa...
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Yunusemre'nin Efeleri İzmir'de Ege Bölge ikincisi oldu
Yunusemre'nin Efeleri İzmir'de Ege Bölge ikincisi oldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi