• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda asırlardır çekiç sesleri susmuyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 28 Eylül 2024 - 10:42
Güncelleme: 28 Eylül 2024 - 11:39

Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda asırlardır çekiç sesleri susmuyor

Tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken iller arasında yer alan Gaziantep'te, yaklaşık 5 asır önce inşa edilen ve günümüzde halen canlılığını koruyan tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda çekiç sesleri, ustalarına huzur veriyor.

Kültür-Sanat
28 Eylül 2024 - 10:42
Güncelleme: 28 Eylül 2024 - 11:39
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda asırlardır çekiç sesleri susmuyor
Tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken iller arasında yer alan Gaziantep'te, yaklaşık 5 asır önce inşa edilen ve günümüzde halen canlılığını koruyan tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda çekiç sesleri, ustalarına huzur veriyor.

Gaziantep'te yaklaşık 5 asır önce inşa edilen ve asırlardır çekiç seslerinin hiç susmadığı tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bakır ustaları tarafından el emeğiyle ve bin bir zahmetle bakır işlemeleri yapılmaya devam ediyor. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de halen canlılığını koruyan ve çekiç seslerinin hiç susmadığı tarihi çarşı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini de çekiyor. Şehrin en eski çarşılarından olan ve kentte 500 yıla aşkın bir geçmişe sahip olan bakır işletmeciliğinin günümüzde de devam ettiği çarşıda, bakır ustaları tarafından halen bakır işlemeciliği yapılıyor. Birçok esnafın üretim yaptığı Bakırcılar Çarşısı'nda bakır ustaları, zamana inat çarşıda çekiş seslerini susturmamak için büyük emek harcıyor.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda dinmeyen çekiç sesleri kimi ustalar için enstrüman sesi gibi gelirken kimi ustalar için de günün verdiği yorgunluğu giderici olarak görülüyor. Çarşıyı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgisiyle karşılaşan bakır ustaları, müziğe tercih ettikleri çekiç sesleri ve turistlerin ilgili bakışları altında gün boyu bakıra şekil veriyor.

Gaziantep'te geçmişi yüzyıllar öncesine kadar dayanan ata mesleği bakırcılık mesleğini günümüzde de devam ettirdiklerini belirten çarşı esnaflarından Muhammed Mustafa Kerhizli, bakıra şekil verirken bakırdan çıkan sesin kendilerine huzur verdiğini söyledi.

"Çarşımız turistlerin de ilgisini çeken bir çarşıdır"

Bakırcılar Çarşısı'nın 500 yıllık tarihi bir çarşı olduğunu belirten Kerhizli, "Çarşımızda sedef kakma ve bakır işlemeceliği gibi el sanatları yapılmaktadır. Bakır eşyalar bu çarşıda ve bu çarşıdaki mağazalara ait imalathanelerde hazırlanıyor. Çaydanlık, sürahi ve tepsi gibi bütün bakırlar el işlemesi ile yapılıyor. Çarşımız turistlerin de ilgisini çeken bir çarşıdır. Gaziantep'e gelenler mutlaka Bakırcılar Çarşısı'nı gezmeden başka bir yere gitmiyor" dedi.

"1982 yılından beri bu çarşıda hizmet veriyorum"

Gün boyu bakıra şekil veren çekiçten çıkan sesin kendilerini rahatsız etmediğini, aksine çekiç sesiyle huzur bulduklarını ifade eden bakır ustası Mesut Keklik, "Çarşımız şu anda tam gezilecek yer oldu. Çarşımız aynı zamanda turistik bir mekana dönüştü. 1982 yılından beri bu çarşıda hizmet veriyorum. Çekiç sesi kesilirse o zaman huzursuz oluruz. Çekiç sesinin olması bizi mutlu ediyor. Çekiç sesinin olması çalışmanın ve üretimin olduğunu gösteriyor. Çekiç sesi durdu mu üretim yoktur demektir. Biz çekiç sesine alışmışız" şeklinde konuştu.

Zahmetin, emeğin ve alın terinin işareti olan çekiç sesleriyle motive olduklarını belirten Mehmet Vakıf Durgun da 500 yıllık tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bakıra şekil verdiklerini ifade etti.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sanatın kalbi genç yetenekler için atacak
Sanatın kalbi genç yetenekler için atacak
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Son Haberler
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Antalya'da 2 gecekondu alev alev yandı
Antalya'da 2 gecekondu alev alev yandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi