• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım Konseyi'nden üretim planlamasına 11 maddelik görüş
Ekonomi
Yayınlanma: 07 Temmuz 2023 - 14:31

Tarım Konseyi'nden üretim planlamasına 11 maddelik görüş

Antalya Tarım Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağını görüşmek üzere icra kurulu ve üyelerinin katılımıyla toplantı düzenledi. Tarım sektöründen 49 kurum ve kuruluşun temsil edildiği ATAK toplantısı, ATAK Başkanı Ali Çandır başkanlığında yapıldı.

Ekonomi
07 Temmuz 2023 - 14:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Antalya Tarım Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağını görüşmek üzere icra kurulu ve üyelerinin katılımıyla toplantı düzenledi. Tarım sektöründen 49 kurum ve kuruluşun temsil edildiği ATAK toplantısı, ATAK Başkanı Ali Çandır başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, üretim planlamasının önemine vurgu yaparken, planlamaya yön verecek düzenlemeleri önemsediklerini kaydetti. Çandır, hazırlanan yönetmelik taslağının uygulanabilirliği, denetlenebilirliği, planlamaya kimlerin katkı koyacağıyla ilgili tarım sektöründe bazı soru işaretleri olduğunu bildirdi. Konsey olarak, üretimin içerisinde olan tarım paydaşlarını toplayarak yönetmelik taslağına yönelik görüş ve önerileri almak istediklerini belirten Çandır, toplantı sonrasında hazırlanan raporun ilgili Bakanlık ve birimlere iletileceğini bildirdi.

11 maddelik öneri ve talep

Toplantıya katılan tarım paydaşları temsilcileri, ürün planlamasıyla ilgili görüş ve taleplerini dile getirirken, toplantı sonunda 11 maddelik rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'ne iletildi.

Raporda, Antalya Tarım Konseyi'nin üretim planlaması ve modellemesi çalışmasının içerisinde olmaya hazır olduğu kaydedildi. Üretim planlaması için dünyada farklı modeller uygulandığı belirtilen raporda, "Tarımsal üretimin planlanması konusu, gelişmiş dünyada, bir taraftan doğrudan destekler ve teşvikler aracılığı ile diğer taraftan da medeni ve borçlar hukukunda çözülmüştür. Mutlaka o uygulama modellerinden esinlenilmelidir. Taslak bu konuda yetersiz kalmıştır" denildi.

"Önce kayıt sistemi düzenlenmeli"

Üretim planlamasının uygulanabilmesi için başta Bakanlık kayıt sistemleri olmak üzere, ilgili mevzuatta planlama modeline uygun değişikliklerin acilen yapılması gerekliliğine işaret edilen raporda, "Uygulamaya ancak bu değişikliklerden sonra sağlıklı şekilde geçilebilir. Planlamanın uygulama usul ve esasları açık, berrak, sade ve iç tutarlılığa sahip olmalıdır. Planlamayı konu alan kurul ve benzeri oluşumların kompozisyonu aşırı merkeziyetçi, mevzuatçı ve sektörün tek boyutuna sıkıştırılmış haldedir. Mutlaka yönetişime, uzmanlık alanına ve doğal işleyişe uygun hale getirilmelidir" denildi.

Tarım sayımı ve alım garantisi istendi

ATAK'ın raporunda, üretim planlaması uygulamasından önce kapsayıcı ve gerçekçi bir tarım sayımı yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda, planlama modelinin uygulanmasında "alım garantili" ve "sigortalı" bir yapının oluşturulması gerekliliği vurgulandı. Rapora göre, uygulama başvuruları, izinleri ve muvazaaları çok daha sade, akıcı, esnek ve hızlı hale getirilmeli. Üretim planlamasının başarısının, Tarım ve Orman Bakanlığı personelinin nitelik ve nicelik olarak hazır olmasına da bağlı olduğu vurgulanan raporda, "Planlamaya uygun personel kapasitesi oluşturulmalıdır" denildi.

Uygulamadaki havza-işletme ve ürün ilişkisinin açıkça kurulması istenen raporda, "Uygulamanın pilot havzalar veya işletmeler için geçerli olması ile tüm ülke genelinde pilot ürünler için geçerli olması arasındaki farklar, modelin performansı bakımından çok yönlü tartışılmalıdır" denildi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Denizli OSB Başkanı Yaymanoğlu; "Senayimizin güçlü olması için çalışıyoruz"
Denizli OSB Başkanı Yaymanoğlu; "Senayimizin güçlü olması için çalışıyoruz"
Büyüksümbüller-Ortaköy yolunda sıcak asfalt mesaisi
Büyüksümbüller-Ortaköy yolunda sıcak asfalt mesaisi
Almatı'dan Gazipaşa-Alanya Havalimanına ilk uçak seferi "su takı" seremonisiyle karşılandı
Almatı'dan Gazipaşa-Alanya Havalimanına ilk uçak seferi "su takı" seremonisiyle karşılandı
Bakan Şimşek: "Nisan'da dış ticaret dengesindeki iyileşmeyle birlikte yıllık cari açığın belirgin şekilde gerilemesini öngörüyoruz"
Bakan Şimşek: "Nisan'da dış ticaret dengesindeki iyileşmeyle birlikte yıllık cari açığın belirgin şekilde gerilemesini öngörüyoruz"
Son Haberler
Sultangazi'de motosiklet hırsızlığı kamerada: Hırsızların bilmediği detay şaşırttı
Sultangazi'de motosiklet hırsızlığı kamerada: Hırsızların...
Vali Zorluoğlu Çermik kitap fuarını ziyaret etti
Vali Zorluoğlu Çermik kitap fuarını ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağımsızlık Sarayı'nda resmi törenle karşılandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağımsızlık Sarayı'nda resmi törenle...
Tatvan Mesleki Eğitim Merkezi, köy okulu öğrencilerinin yüzünü güldürdü
Tatvan Mesleki Eğitim Merkezi, köy okulu öğrencilerinin yüzünü...
Tarım işçilerine serinleten ikram
Tarım işçilerine serinleten ikram
Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün eğitimleri sürüyor
Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün eğitimleri sürüyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi