• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Tek otobüsle başlayan tutku, klasik otobüs müzesine dönüştü
Haberler
Yayınlanma: 22 Ağustos 2026 - 10:09
Güncelleme: 22 Ağustos 2026 - 11:16

Tek otobüsle başlayan tutku, klasik otobüs müzesine dönüştü

Bursa'da bir otobüsün restorasyonuyla başlayan tutku, yıllar içerisinde 16 araçlık koleksiyona dönüştü. 1950 ve 1960'lı yıllardan kalma otobüsleri yeniden ayağa kaldıran otobüs sahibi Bilal Acar ile restorasyon ustası Ahmet Canbaz, Türkiye'nin toplu taşıma geçmişini gelecek nesillere aktarmak amacıyla otobüs müzesi kurmaya hazırlanıyor. Ekip, araçların dönemine uygun olması için bulunması güç orijinal parçaları adeta yapboz gibi yurt içi ve yurt

Haberler
22 Ağustos 2026 - 10:09
Güncelleme: 22 Ağustos 2026 - 11:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tek otobüsle başlayan tutku, klasik otobüs müzesine dönüştü
Bursa'da bir otobüsün restorasyonuyla başlayan tutku, yıllar içerisinde 16 araçlık koleksiyona dönüştü. 1950 ve 1960'lı yıllardan kalma otobüsleri yeniden ayağa kaldıran otobüs sahibi Bilal Acar ile restorasyon ustası Ahmet Canbaz, Türkiye'nin toplu taşıma geçmişini gelecek nesillere aktarmak amacıyla otobüs müzesi kurmaya hazırlanıyor. Ekip, araçların dönemine uygun olması için bulunması güç orijinal parçaları adeta yapboz gibi yurt içi ve yurt dışından temin ediyor.

Bursa'da klasik otobüslere gönül veren Bilal Acar'ın yaklaşık 4-5 yıl önce bir otobüs alarak restorasyon için Ahmet Canbaz'a getirmesiyle başlayan süreç, kısa sürede büyüdü. Bir aracın ardından "Bunu da alalım, şunu da alalım" diyerek farklı dönemlere ait otobüsleri koleksiyona dahil eden Acar, zaman içerisinde araç sayısının 16'ya ulaşmasıyla müze kurma kararı aldı.

Tek otobüsle başladı müzeye dönüştü

Otobüs sahibi Bilal Acar, çalışmaların başlangıçta tek bir araç üzerinden ilerlediğini belirterek, zamanla koleksiyon fikrinin ortaya çıktığını söyledi. Acar, amaçlarının yalnızca eski araçları bir araya getirmek olmadığını, Türkiye'nin toplu taşıma tarihini gelecek nesillere göstermek istediklerini ifade etti.

Özellikle 1950'li yıllarda kullanılan otobüslerin dönemin ulaşım şartlarını yansıttığını anlatan Acar, geçmişte insanların Doğu ve Karadeniz'den İstanbul'a günler süren yolculuklar yaptığını belirterek, o dönemin otobüslerinin korunmasının önemine dikkat çekti.

Müze için hazırlanan otobüslerin restorasyonunda en büyük zorluklardan biri ise yıllar önce üretimden kaldırılan parçaları bulmak. Restorasyon ustası Ahmet Canbaz ve Acar, araçları mümkün olduğunca orijinal haline döndürmek için Türkiye'de bulunmayan parçaların izini sürüyor.

Bazı parçalar Almanya başta olmak üzere yurt dışından temin edilirken, yıllarca depolarda veya özel koleksiyonlarda saklanmış parçalar da araştırılarak araçlarla yeniden buluşturuluyor. Kimi zaman tek bir parçanın bulunmasının dahi uzun yıllar sürdüğü belirtilirken, bulunan parçalar adeta bir yapbozun parçaları gibi araçların üzerinde yerini alıyor.

1966 model Mercedes-Benz otobüsün orijinal Hella stop lambalarının yanı sıra Mercedes 321 modeline ait orijinal far ve stop parçalarının da tesadüfen bulundukları ifade edilirken, bazı parçaların ise araçların restorasyonu başlamadan yıllar önce satın alınarak saklandığı aktarıldı.

Tamamen el işçiliğiyle gerçekleştirilen restorasyonlarda bir aracın tamamlanması 1-2 yılı bulabiliyor. Üretimlerinin üzerinden onlarca yıl geçmesi nedeniyle parçaları bulunamayan otobüslerde ise restorasyon süreci daha da uzayabiliyor.

Koleksiyonda 1950 ve 1960'lı yıllardan kalma çok sayıda otobüs bulunurken, amaç her aracı mümkün olduğunca kendi döneminin özelliklerini taşıyacak şekilde yeniden hayata geçirmek.

"Geçmişi göstermemiz lazım"

Bilal Acar, otobüs müzesini gelecek nesillere geçmişteki ulaşım şartlarını göstermek için kurmak istediklerini belirterek, "Kendimiz de toplu taşımacılığın nereden nereye geldiğini bizden sonraki nesillere göstermemiz lazım. İnsanlar 1950'li yıllarda bulunan otobüslerle Doğu'dan, Karadeniz'den İstanbul'a iki günde, üç günde gelmiş. Bunları yaşatmamız lazım. Bizden sonraki nesillerin bunları görmeleri lazım" dedi.

16 otobüslük koleksiyonun daha geniş bir alanda sergilenmesi için de hazırlık yapılıyor. İzmit'de yaklaşık 3 dönümlük yeni bir alan üzerinde proje çalışması yürütülürken, onayların ardından ofis, atölye ve araçların korunacağı kapalı alanların oluşturulması planlanıyor.

Koleksiyonun tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilerin yalnızca eski otobüsleri görmesi değil, Türkiye'de toplu taşımacılığın geçirdiği değişime de tanıklık etmesi hedefleniyor. Geçmişin ulaşım kültürünü korumak için çalışmalarını sürdüren Acar ve Canbaz, "Geçmişe sahip olmak güzel bir şey. Geçmişi unutmadan ilerlemek daha da güzel bir şey" anlayışıyla otobüsleri gelecek nesillere bırakmayı amaçlıyor.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kırıkkale'de aranan 2 hükümlü yakalandı
Kırıkkale'de aranan 2 hükümlü yakalandı
Hamile eşini vurduktan sonra kendisini de vuran şahıs hayatını kaybetti
Hamile eşini vurduktan sonra kendisini de vuran şahıs hayatını kaybetti
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli yakalandı
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli yakalandı
Son Haberler
Eskişehir'de sıcaklığın 1 ila 3 derece artması bekleniyor
Eskişehir'de sıcaklığın 1 ila 3 derece artması bekleniyor
Kırıkkale'de aranan 2 hükümlü yakalandı
Kırıkkale'de aranan 2 hükümlü yakalandı
Alişan'dan Erzurum'da türkü dolu festival akşamı
Alişan'dan Erzurum'da türkü dolu festival akşamı
Hamile eşini vurduktan sonra kendisini de vuran şahıs hayatını kaybetti
Hamile eşini vurduktan sonra kendisini de vuran şahıs hayatını kaybetti
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı
Lityum boratta yerlileşme adımı: Yıllık 5 milyon dolarlık katkı bekleniyor
Lityum boratta yerlileşme adımı: Yıllık 5 milyon dolarlık katkı bekleniyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi