• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Hedeflerimiz var; dünyada söz sahibi olmak istiyoruz
Siyaset
Yayınlanma: 31 Ağustos 2023 - 19:59
Güncelleme: 31 Ağustos 2023 - 19:59

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Hedeflerimiz var; dünyada söz sahibi olmak istiyoruz

Siyaset
31 Ağustos 2023 - 19:59
Güncelleme: 31 Ağustos 2023 - 19:59
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Hedeflerimiz var; dünyada söz sahibi olmak istiyoruz

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, "Daha çok teknoloji alanında katma değeri yüksek ürünlerde ihracat hedeflerimiz var. Hizmetler ihracatında da dünyada söz sahibi olmak istiyoruz" dedi.

Bugün uçakla Kars'a gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Valiliği ziyaret etti. AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın'ın da katıldığı ziyarette Vali Ziya Polat ile görüşen Bakan Bolat, Şeref Defterini imzaladıktan sonra kent ile ilgili brifing aldı. AK Parti Kars İl Başkanlığını da ziyaret eden Bakan Bolat, partililerle bir araya geldi. 

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN KALICI BARIŞI YAKALARSA DOĞU KAPI AÇILACAKTIR

Karayolları 18'inci Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda sivil toplum kuruluşları ve iş insanları ile bir araya gelen Bakan Bolat, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış olması halinde Doğu Kapı Gümrük Müdürlüğünün açılışının yapılacağını kaydetti. Göreve geldiği 3 ayda Ticaret Bakanı olarak 540'a yakın heyet görüşmesi yaptığının altını çizen Bakan Bolat, "Kars ve Ardahan ile birlikte 11 vilayet ziyareti gerçekleştirmiş oluyorum ve şu ana kadar da 23 tane yurt dışı bakanla, dış ticaret kurumlarıyla ilgili görüşmeler yaptım. Türkiye'ye 12 tane yabancı bakan geldi ve 9 gümrük kapısını denetledik, ziyaret ettik. Yarın bu rakam 11 olacak. Şimdi Gümrük Kapısı denilince hakikaten Ermenistan ile uzun bir sınırı olan Kars'ın Gümrük Kapısı noktasında Gümrük Müdürlüğü bir ihtiyaç, Azerbaycan - Ermenistan ihtilafında bir barış, kalıcı barış olduğu takdirde de sınırların açılmasına hükümet olarak karar verdiğimiz takdirde inşallah biz Ticaret Bakanlığı olarak hükümetimizi de ikna ederiz Allah'ın izniyle. Ayrıca bana Kars'ın Doğu Kapısını Gümrük Müdürlüğü olarak inşallah açmak nasip olur. Kars'ta 16 esnaf ve sanatkâr odası ve 6 bin 50 civarında esnaf ve sanatkârımız var. Bir müjde verelim; gelirken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifler Birliği Genel Başkanımızla görüştük, inşallah burada sanatkârlarımıza iş yerindeki sıkıntıları gidermek üzere 30 milyon liralık bir tahsisat gelirdik. En yakın tarihte hesabınıza yatar, siz de onu adil bir şekilde inşallah ihtiyaç sahiplerine dağıtırsınız. Bir de Ulaştırma Bakanlığımız Cambaz bölgesinde bir demir yolu istasyonu yapacak. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak hemen yanında bir gümrük müdürlüğü yapacağız. Böyle de bir söz aldık, bu çalışmaları takip edeceğiz" diye konuştu. 

'104 MİLYAR DOLARIN İHTİYAÇ DUYDUĞU DEPREME RAĞMEN TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR'

2023 ilk çeyreğinde Türkiye'nin büyüme oranın yüzde 3,9 olduğunu ve Türkiye'nin ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyen Bakan Bolat, "Yeni hükümetimiz 3 ay önce kuruldu ve çok zor bir dönemde halkımızın teveccühü ve tercihiyle Cumhur İttifakı olarak Cumhurbaşkanlığı ve Millet Meclisi seçiminde çoğunluğu kazanılarak göreve başladık. Burada hükümet olarak ilk iki önceliğimiz şunlar; birincisi enflasyonla mücadele, kamunun bu konuda çok önemli reform tedbirleri var. Önümüzdeki hafta orta vadeli 3 yıllık program açıklanacak. Türkiye ekonomisinin yeni çıtası orta vadeli program olacak. Hepinizin orta vadedeki hedefleri, reform önerilerini takip etmenizi tasfiye ediyorum. Orada Türkiye'nin 3 yıl içinde hangi hedeflere ulaşacağının tahminleri ve yol haritası yer alacak. Bu konuda Türkiye ve dünya bundan 3,5 sene önce Kovid-19 belasıyla karşı karşıya kaldı. Bu kriz Türkiye'miz tarafından dünyada en iyi yönetilen idare edilen sağlık krizlerinden birisi olarak geçmişte kaldı. Ama tabi dünyaya çok ciddi hasarlar verdi, 20 milyon insan can verdi, 10 milyonlarca kişi hastanelerde şifa bulmaya çalıştı, iş yerleri kapandı, karantina aylarında büyük işsizlikler oldu. Ama Türkiye'miz hamdolsun kovid krizini geride bıraktı, ekonomi de 2021 yılında yüzde 11,4, 2022 yılında yüzde 5,6 büyüdü. Bu senede ilk çeyrekte yüzde 3,9 büyüme gösterdi. Bugün sabah TÜİK'in açıkladığı veride büyüme oranımız yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Hangi şartlarda enflasyonla mücadele programı var, kemer sıkmaya çalışılıyor ve Türkiye'nin 2023 yılı başlangıç bütçesinin yüzde 45'ini oluşturan bir deprem felaketi var ki 104 milyar dolar bir paraya ihtiyaç var ve bu şartlarda Türkiye ekonomisini büyütmeye devam ediyor. Bu büyütmede hane halkı tüketiminin etkisi kadar yatırım ağlarındaki artışın da etkisi var aynı zamanda biz de dış ticaretten sorumlu Bakanlık olarak ihracatımızı artırmak için büyük gayret sarf ediyoruz" ifadesini kullandı.

'HEDEFLERİMİZ VAR'

İstihdamın çok önemli olduğunu ve gençlere iş bulmaya mecbur olduklarını da dile getiren Bakan Bolat, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ancak 2023 şansız bir yıl, zor bir yıl. Dünyada büyüme oranı yüzde 3 ve altında gerçekleşecek. Gelişmiş, zengin ülkelerde bu büyüme oranları yüzde 0 ila 1 arasında ve Türkiye'nin yüzde 4 civarında bir büyüme yakalaması aslında oldukça sevindirici. Biz pandemi başlamasından önceki tabloda Ocak 2020'ye göre 4 milyona yakın istihdam meydana getirdik, 4 milyon insanımıza iş bulduk ve milli gelirimizi 906 milyar dolara, kişi başına milli gelirimizi 10 bin 655 dolara çıkardık. İhracatımızı da bu zor dönemde bile 254 milyar dolara geçen yıl itibariyle taşımayı başardık. Bu yıl dünyada emtia fiyatlarında düşme var, zengin ve gelişmiş ülkelerde büyük gerileme var, Çin'in bile ihracatı ve ithalatında yüzde 14-17'lik geçen ay bir düşme gerçekleşti. Buna rağmen biz ihracat seviyemizi koruyoruz 253-254 milyar dolar seviyesindeyiz. Son 12 ay itibariyle, pazartesi günü ağustos ayı ihracat rakamını açıklayacağız ve arkadaşlar şunu söyleyeyim; şubat ayı kayıp bir aydı deprem olunca. İhracatımız 6- 6.5 milyar dolar azaldı o ay geçen yılın aynı ayına kıyasla. Şubattan ağustosa kadar deprem bölgesinde 2,5 milyar dolar ihracat kaybımız var, yani 8,5 milyar dolarlık şu ana kadar bir kayıp yaşadık depremden dolayı ihracatta. Aslında deprem olmamış olsaydı biz ihracat hedefimiz olan 265 milyar doları rahat yakalayabilecektik. Dünya fiyatları düştü ve dünya ihracatı sıfıra yakın durgunlaştığı halde. İnşallah bu yılı da atlatacağız, gelecek yılda ihracatımızda büyük bir ivme bekliyoruz. 'Tek yol ihracatımızı arttırmak' diye bir slogan var, dünya ihracatındaki payımızı 5 yıl sonra yüzde 1.20'ye, hizmet ihracatımızı inşallah 200 milyar dolara ve cari açığı azaltarak dengeli bir cari işlemler dengesini yakalama hedefimiz var. Daha çok teknoloji alanında katma değeri yüksek ürünlerde de ihracat hedeflerimiz var. Hizmetler ihracatında da dünyada söz sahibi olmak istiyoruz. Hizmet ihracatında da 2,5'a yakın dünya payını artırma hedefi güdüyoruz. İstihdam çok önemli, gençlerimize iş bulmaya mecburuz ve büyümeye mecburuz." 

'STOKÇU, GANİMETÇİ, YA DA VOLEYİ VURMAK İSTEYENLERE AMAN VERMEYECEĞİZ'

Denetimlerin Kars'ta olduğu gibi tüm Türkiye'de aralıksız devam ettiğini de sözlerine ekleyen Bakan Bolat, "İç piyasada Ticaret Bakanlığı olarak stokçu, ganimetçi ya da voleyi vurmak isteyen fırsatçılık yapmak isteyenlere aman vermemeye kararlıyız. Kasa ve raf fiyatları arasında tüketiciyi aldatmaya çalışanlara karşı kesinlikle müeyyideler, yaptırımlar, cezalar uygulanmaya devam ediyor. Kars'ta dahil bütün Türkiye çapında gıdada, marketlerde, otomobilde bu denetimlerimiz devam ediyor. Dün gece Resmi Gazete'de yayınlanan iki adet değişikliğimiz oldu. Taşınmaz yani emlak piyasasında ve ikinci el oto satışlarında sahte isimlerle ve sahte araçla olmayan şeyleri satmaya çalışmak, tüketiciyi aldatmaya çalışmak gibi uygulamalara karşı ilan sitelerinde de sorumlu tuttuğumuz ve buna uyulmadığı takdirde maddi cezaların uygulanacağı yeni bir yönetmelik değişikliği yaptık. Amacımız sadece ve sadece ticareti, adil, haklı ve tüketicileri kaybettirmeyecek, tüketicileri aldatmayacak şekilde yapılmasını sağlamaktır. Piyasa başıboş, denetimsiz değildir. Hükümet ve devlet görevinin başındır. Bunun herkes tarafından bilinmesini rica ediyoruz." diye konuştu. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Etkin denetim sistemiyle vatandaşlarımızdaki denetim algısını iyileştirmeyi hedefliyoruz"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Etkin denetim sistemiyle vatandaşlarımızdaki denetim algısını iyileştirmeyi hedefliyoruz"
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Başkan Seçer: "Bir kenti tanıtmak için bazı enstrümanları kullanmanız lazım"
Başkan Seçer: "Bir kenti tanıtmak için bazı enstrümanları kullanmanız lazım"
Başkan Seçer, "MESKİ mali disiplini sağlama yolunda çok önemli aşamalar kaydetti" dedi
Başkan Seçer, "MESKİ mali disiplini sağlama yolunda çok önemli aşamalar kaydetti" dedi
Son Haberler
CENTCOM: "İran'a yönelik ablukada 70 geminin rotası değiştirildi"
CENTCOM: "İran'a yönelik ablukada 70 geminin rotası değiştirildi"
Iğdır'da 15 yıl hapis cezası bulunan kaçakçılık zanlısı yakalandı
Iğdır'da 15 yıl hapis cezası bulunan kaçakçılık zanlısı...
Global Sumud filosu Marmaris'ten Gazze'ye doğru yola çıktı
Global Sumud filosu Marmaris'ten Gazze'ye doğru yola çıktı
Denizde korku dolu anlar: 4 genç boğulma tehlikesi geçirdi
Denizde korku dolu anlar: 4 genç boğulma tehlikesi geçirdi
Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı'ndaki İç Hatlar Özel Yolcu Salonu'nu yeniledi
Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı'ndaki İç Hatlar Özel...
Deprem bölgesinde 182 bin 916 konteynerde 578 bin 361 depremzede kalıyor
Deprem bölgesinde 182 bin 916 konteynerde 578 bin 361 depremzede kalıyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi