• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanlığı ocak ayı veri bültenini yayımladı
Ekonomi
Yayınlanma: 02 Şubat 2023 - 14:23

Ticaret Bakanlığı ocak ayı veri bültenini yayımladı

Genel Ticaret Sistemi'ne göre ihracat, yılın ilk ayında 19 milyar 376 milyon dolara yükselirken en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşıldı - Bu dönemde ithalat yüzde 21,2 yükselişle 33 milyar 742 milyon dolar oldu

Ekonomi
02 Şubat 2023 - 14:23
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat, ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,4 artarak 19 milyar 376 milyon dolara, ithalat da yüzde 21,2 artışla 33 milyar 742 milyon dolara ulaştı.

Ticaret Bakanlığının ocak ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.

Bültende yer alan dış ticaret verileri, GTS esas alınarak hazırlandı.

GTS'ye göre ihracat, ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,4 artarak 19 milyar 376 milyon dolara çıktı. Böylece tüm zamanların ocak ayı rekoruna ulaşıldı.

İthalat, ocakta yüzde 21,2 yükselişle 33 milyar 742 milyon dolar oldu.

Geçen ay dış ticaret hacmi yüzde 17 artışla 53 milyar 117 milyon dolara çıktı. Dış ticaret açığı ise bu dönemde yüzde 39,6 artışla 14 milyar 366 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, ocakta yıllık bazda 5,6 puan azalarak yüzde 57,4, enerji verileri hariç tutulduğunda ise 15,3 puan gerileyerek yüzde 73 olarak hesaplandı.

- Ürün, ülke ve ülke gruplarına göre ihracat

Geçen ay en çok ihracat yüzde 7,4 artış ve 9 milyar 818 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 11,2 artış ve 7 milyar 140 milyon dolarla "tüketim malları", yüzde 24,5 yükseliş ve 2 milyar 310 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.

Söz konusu ayda en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 826 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 1 milyar 186 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 42 milyon dolarla Rusya geldi.

İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içindeki payı yüzde 49 oldu.

Ocakta en fazla ihracat yapılan ülke grupları, 8 milyar 159 milyon dolarla Avrupa Birliği, 3 milyar 298 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 3 milyar 254 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri olarak kayıtlara geçti.

Anılan ayda sektörlere göre ihracatın payı, yüzde 93,6 ile imalat sanayisi (18 milyar 136 milyon dolar), yüzde 4,2 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık (816 milyon dolar), yüzde 1,6 madencilik ve taş ocakçılığı (312 milyon dolar) oldu.

- İthalat verileri

Geçen ay en çok ithalat yüzde 16,1 artış ve 27 milyar 102 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu, yüzde 32,7 artış ve 3 milyar 684 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları", yüzde 70,9 artış ve 2 milyar 915 milyon dolarla "tüketim malları" izledi.

Ocakta en fazla ithalat yapılan ülkeler, 4 milyar 867 milyon dolarla Rusya, 4 milyar 456 milyon dolarla İsviçre ve 3 milyar 559 milyon dolarla Çin oldu.

İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içindeki payı yüzde 61,9 olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu ayda en fazla ithalat yapılan ülke grupları, 10 milyar 663 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri, 7 milyar 722 milyon dolarla Avrupa Birliği ve 7 milyar 655 milyon dolarla Asya ülkeleri olarak hesaplandı.

Sektörlere göre ithalatın payı, yüzde 73,8 ile imalat sanayisi (24 milyar 910 milyon dolar), yüzde 20,5 ile madencilik ve taş ocakçılığı (6 milyar 911 milyon dolar), yüzde 3,5 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık (1 milyar 175 milyon dolar) olarak belirlendi.



Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Son Haberler
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet Galatasaray maçıydı"
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet...
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa 22 yıl hapis
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa...
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Kazakistan İş Forumu kapanışında konuştu:"Hazar Geçişli Orta Koridor'un ihyası için çalışıyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Kazakistan İş Forumu kapanışında...
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Bakırköy'de ambulansı sıkıştırıp hakaretler yağdırdı
Bakırköy'de ambulansı sıkıştırıp hakaretler yağdırdı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi