• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. TİKA, Kuzey Makedonya'da bir okulda "Duyu Algı Özel Odası" açtı
Genel
Yayınlanma: 26 Eylül 2023 - 13:41

TİKA, Kuzey Makedonya'da bir okulda "Duyu Algı Özel Odası" açtı

TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik: - "Burası hiperaktif çocuklarımızın, dezavantajlı çocuklarımızın tedaviye cevap verecek seviyeye gelmelerine katkı sağlayacak bir odadır"

Genel
26 Eylül 2023 - 13:41
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp’teki bir okulda "Duyu Algı Özel Odası"nın açılışı yapıldı.

Üsküp'ün Merkez Belediyesinde bulunan Kiro Gligorov ilköğretim okulunda kurulan özel odanın açılış törenine, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, TİKA Üsküp Koordinatörü Mehmet Bayrak, Merkez Belediye Başkanı Goran Gerasimovski, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

Basın mensuplarına açıklama yapan Çevik, yaklaşık 19 yıldır Kuzey Makedonya'da hizmet verdiklerini hatırlatarak "Kuzey Makedonya'da uyguladığımız yaklaşık 1200 projenin 360'ı eğitim alanındadır. 60 proje ise özellikle okul inşaatları ve tadilatlarıdır." dedi.

Çevik, "Duyu Algı Odası" projesinin Kuzey Makedonya’ya yapılmasının kendileri için çok büyük anlam ifade ettiğini kaydetti.

Sensör masasıyla, karanlık odasıyla, çadırıyla ve ışık sütunlarıyla kapsamlı şekilde "algı odası" oluşturulduğunu anlatan Çevik, "Burası hiperaktif çocuklarımızın, dezavantajlı çocuklarımızın tedaviye cevap verecek seviyeye gelmelerine katkı sağlayacak bir odadır. Hem bu okulda özellikle tedaviye ihtiyaç duyan çocuklarımız için hem de Üsküp'te örneklik teşkil etmesi açısından önemli bir projemizdir." diye konuştu.

Çevik, ilerleyen dönemde de dezavantajlı gruplara ve çocuklara yönelik yeni ve güzel projeleri hayata geçirmeyi umduklarını dile getirdi.

TİKA’nın bölgedeki benzer projelerine de değinen Çevik, Balkanlar'ın ilk Down ve Otizm Merkezi’ni Kosova'nın başkenti Priştine'ye inşa ettiklerini, yine Priştine'de yaklaşık 135 zihinsel engellinin hizmet aldığı Perparimi Zihinsel Engelliler merkezinin de kurumsal kapasitesinin gelişimine destek olduklarını belirtti.

Çevik, ayrıca Güney Avrupa'nın ilk görme engelliler merkezi olan Hırvatistan'daki Vinko Bek Görme Engelliler Merkezinin Duyu Algı Odalarını, meydanlarını ve bahçelerini inşa ettiklerini, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da görme engelliler merkezine ilave bir bina inşa ettiklerini kaydetti.

62 ülkede ofislerinin bulunduğunu aktaran Çevik, bu ofisler aracılığıyla 30 binden fazla projeyle ülkelerin kalkınma gayretlerine destek olduklarını bildirdi.

Merkez Belediye Başkanı Gerasimovski de erken çocukluk gelişimine yatırım yapmanın çocuklar için önemine dikkati çekerek, açılışını yaptıkları odanın çocukların tam katılımını sağlama yolunda bir adım olduğunu söyledi.

Belediye olarak sınırları içerisinde bulunan tüm okullara bu tür odalar yapılması için büyük çaba harcadıklarını, birkaç okulda da bu odaların bulunduğunu aktaran Gerasimovski, "Bugünden itibaren, Türkiye’den, TİKA’dan dostlarımız sağ olsun Kiro Gligorov okulumuzda da Duyu Algı Odası'nın açılışını yapıyoruz." dedi.

Açıklamaların ardından Kiro Gligorov İlköğretim Okulu Müdürü Biljana Bilbilovska, TİKA Başkan Yardımcısı Çevik'e plaket takdim etti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Vezirköprü'de Engelliler Haftası etkinliği
Vezirköprü'de Engelliler Haftası etkinliği
Dayı arazi anlaşmazlığı yüzünden yeğenini öldürdü
Dayı arazi anlaşmazlığı yüzünden yeğenini öldürdü
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet Galatasaray maçıydı"
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet...
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa 22 yıl hapis
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa...
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
İSTANBUL- TÜRKİYE'NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU AÇIKLANDI
İSTANBUL- TÜRKİYE'NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU AÇIKLANDI

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi