• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Titreyen eller, tremor veya parkinson habercisi olabilir
Ekonomi
Yayınlanma: 23 Ocak 2023 - 15:21

Titreyen eller, tremor veya parkinson habercisi olabilir

Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji ve Hareket Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Murat Gültekin: - "Tremor, parkinson, distoni, miyoklonus, ataksi ve tik bozukluğu gibi her türlü hareket bozukluğu yaşayan hastaların özellikle doğru tanı ve güncel tedavi seçenekleri için bu alanda pratik yapan hekimlere ulaşması gerekir"

Ekonomi
23 Ocak 2023 - 15:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji ve Hareket Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Murat Gültekin, tremor, parkinson, distoni, miyoklonus, ataksi ve tik bozukluğu gibi her türlü hareket bozukluğu yaşayanların doğru tanı ve güncel tedavi seçenekleri için bu alanda pratik yapan hekimlere ulaşması gerektiğini bildirdi.

Medicana'dan yapılan açıklamaya göre, elde titreme (tremor), "kas kontraksiyonlarından kaynaklanan istemsiz hareket" olarak tanımlanıyor.

Tremor hastalığı en sık ellerde görülürken, bunun dışında bacakta, seste, başta, dudakta, çenede veya vücudun başka bir bölgesinde de ortaya çıkabiliyor.

Farklı toplumlarda yapılan çalışmalarda tremor (titreme) hastalığının tik bozukluğundan sonra en sık görülen hareket bozukluğu olduğu gösteriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji ve Hareket Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Murat Gültekin, elde olan titremenin hangi durumlarda parkinson veya tremor olarak yorumlandığına dair değerlendirmelerde bulundu.

Gültekin, tremorun, 60 yaş üzerinde toplumda yüzde 10-20 arasında görülebildiğini, yaş arttıkça görülme sıklığının da artış gösterdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Uzun yıllardır olmasına rağmen hareketlerde yavaşlamaya neden olmayabilir. Genellikle her iki elde olabilir. Genellikle aksiyon (çay-kahve içerken, çorba içerken, elini kullanırken, ince motor beceride) tremoru olur. Aile öyküsü daha fazladır, anne, baba, kardeşlerde tremor olabilir (yaklaşık yüzde 20-40). Eğer kafada titreme varsa tremor lehine yorumlanır. Parkinson hastalığında kafa-baş tremoru olmaz diye kabul edilir."

- "Parkinson hastalığı erken yaşlarda görülebilir"

Doç. Dr. Murat Gültekin, parkinsonun, toplumda 60 yaş civarında yaklaşık yüzde 1 görüldüğünü ancak son 10 yılda yapılan araştırmalarda, hastalığın görülme sıklığının giderek daha erken yaşlarda (60 yaş öncesi) ve daha fazla kişide ortaya çıktığının belirlendiğini aktardı.

Gültekin, "Parkinson hastalarında tremor ile birlikte hareketlerde yavaşlama da eşlik eder. Hastalık yıllar içinde ilerler. Genellikle tek taraflı başlangıç olabilir. Genellikle istirahat halinde (oturduğu yerde, elini kullanmadığı zaman) veya yürürken, elde tremor olabilir. Aile öyküsü azdır." değerlendirmesini yaptı.

Çene tremorunun parkinson lehine yorumlanabileceğini vurgulayan Gültekin, "Tremor, parkinson, distoni, miyoklonus, ataksi ve tik bozukluğu gibi her türlü hareket bozukluğu yaşayan hastaların özellikle doğru tanı ve güncel tedavi seçenekleri için bu alanda pratik yapan hekimlere ulaşması gerekir." ifadesini kullandı.



Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Havamaş'tan filosuna 8 yeni otobüs
Havamaş'tan filosuna 8 yeni otobüs
Van'da bayram öncesi otobüs terminallerinde bilet denetimi
Van'da bayram öncesi otobüs terminallerinde bilet denetimi
Çerkezköy TSO'dan Polonya ile güçlü iş birliği adımı
Çerkezköy TSO'dan Polonya ile güçlü iş birliği adımı
Denizli Motorlu Taşıtlar Fuarı ikinci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı
Denizli Motorlu Taşıtlar Fuarı ikinci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı
Son Haberler
Havamaş'tan filosuna 8 yeni otobüs
Havamaş'tan filosuna 8 yeni otobüs
Sanat Atölyeleri'nde üretim süreci sergiyle taçlandı
Sanat Atölyeleri'nde üretim süreci sergiyle taçlandı
Muş'ta korkutan ev yangını
Muş'ta korkutan ev yangını
Diyarbakır'da kapsamlı afet sağlık tatbikatı
Diyarbakır'da kapsamlı afet sağlık tatbikatı
Düzce Belediyesi gençleri sporla buluşturmaya devam ediyor
Düzce Belediyesi gençleri sporla buluşturmaya devam ediyor
Yol kenarına bırakılan çalıntı su dinamosu polisi hareke geçirdi
Yol kenarına bırakılan çalıntı su dinamosu polisi hareke geçirdi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi